O Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου ζητά να κλείσουν οι παράνομες χωματερές

Nα πράξουν τα δέοντα και να κλείσουν τις παράνομες χωματερές ζητά από τους δημάρχους της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Σπύρος Σπυρίδων.

Η Ελλάδα υποχρεώνεται να πληρώσει πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ για την αδυναμία της να κλείσει και να αποκαταστήσει όλους τους παράνομους χώρους απόρριψης απορριμμάτων. Και επιπλέον προβλέπεται η επιβολή 14,5 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο μέχρι την οριστική συμμόρφωση της χώρας.

«Με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έχει ξεκινήσει η επιβολή προστίμων για τους παράνομους χώρους απόρριψης απορριμμάτων. Πρέπει να αναφέρω πως τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει κάνει άλματα. Το να υπάρχουν στη χώρα μόνο 49 ανεξέλεγκτες χωματερές είναι ένα επίτευγμα. Στα νησιά μας υπάρχουν 20. Μπορεί να αντιμετωπιστεί το θέμα με τη βούληση όλων», δήλωσε ο κ. Σπυρίδων.

Σχετικά με την επιβολή προστίμων στους μικρούς νησιωτικούς ΟΤΑ, ο κ. Σπυρίδων δήλωσε :
«Θα δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε το θέμα που έχει ανακύψει . Πρέπει όλοι να καταλάβουμε πως ήρθε η ώρα να λυθεί το πρόβλημα.
Όλοι έχουμε ευθύνη. Μπορούμε να μειώσουμε δραστικά τα στερεά απόβλητα και να τα αποθέσουμε στους χώρους που θα δημιουργηθούν με πόρους από ευρωπαϊκά προγράμματα».

Σε ερώτηση σχετικά με το ύψος των προστίμων για τους ΧΑΔΑ που ακόμη λειτουργούν στα νησιά, ο κ. Σπυρίδων δήλωσε:
«Το πρόστιμο ανέρχεται στο ποσό των 150 ευρώ την ημέρα για κάθε ΧΑΔΑ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, σε όλη τη χώρα λειτουργούν 49 χωματερές: 18 στην Πελοπόννησο, 16 σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, 4 στο Βόρειο Αιγαίο, 4 στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και οι υπόλοιπες διάσπαρτες σε όλη τη χώρα.

Η λύση η οποία έχει επιλεγεί είναι η μεταφορά των απορριμμάτων από τα μικρά νησιά σε μεγαλύτερα που διαθέτουν υποδομές.
Για παράδειγμα, ο ΧΥΤΑ Νάξου που βρίσκεται σήμερα υπό κατασκευή (και αναμένεται να παραδοθεί τον Μάιο του 2015) θα δεχθεί τα απορρίμματα και των Μικρών Κυκλάδων (Κουφονήσι, Σχοινούσα, Δονούσα, Ηρακλειά), η Ρόδος θα δεχθεί απορρίμματα από τη Χάλκη και ενδεχομένως και άλλα μικρά νησιά.»

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με πρόσφατη υπουργική απόφαση, τα πρόστιμα θα μεταβιβάζονται στους Δήμους (ή τις Περιφέρειες).
Ο επιμερισμός θα βασίζεται κατά 40% στο πληθυσμιακό μέγεθος του Δήμου και κατά 60% στον βαθμό συμμόρφωσης.

Πηγή: www.dimokratiki.gr

Share

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει...

0 σχόλια για “O Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου ζητά να κλείσουν οι παράνομες χωματερές”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πωλείται Ηλεκτρικός διάδρομος

Πωλείται Ηλεκτρικός διάδρομος γυμναστικής
Μοντέλο: Pegasus Silver TM-345 ),
σε αρίστη κατάσταση, λόγω μετακόμισης.
Τιμή ΜΟΝΟ : 500 €.
τηλ.: 6972009299
SPONSORS

Μήλος

Αριστούχος απόφοιτος Παντείου Πανεπιστημίου παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές δημοτικού και γυμνασίου.
Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6987358159
SPONSORS
SPONSORS
SPONSORS

Facebook

Twitter

Google Plus

Vimeo