Κόσμος

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας εφαρμόζει μέτρα για την ξηρασία, περιορίζοντας την παροχή νερού στον νότο με τη χρήση δελτίου

Η πορτογαλική κυβέρνηση έχει λάβει απόφαση να επιβάλει ένα ειδικό σύστημα δελτίου για την παροχή νερού στην περιοχή Αλγκράβε στον νότο της χώρας, η οποία αντιμετωπίζει ξηρασία. Το μέτρο έχει ως στόχο να μειώσει τη χρήση υπόγειων υδάτων κατά 15%.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού Περιβάλλοντος, Ντουάρτε Κορντέιρο, η χρήση νερού για γεωργία και γήπεδα γκολφ θα μειωθεί κατά 20% στα φράγματα Οντελέιτε και Μπελίσε. Επίσης, προβλέπεται η μείωση κατά 50% στην περίπτωση που οι κήποι ή τα γήπεδα διαθέτουν συστήματα επαναχρησιμοποίησης νερού.

Επιπλέον, η κυβέρνηση προτείνει τη δημιουργία μιας “δύναμης δράσης” για τους υδάτινους πόρους της περιοχής Αλγκράβε, η οποία θα αξιολογεί τις άδειες άντλησης νερού στην περιοχή. Σύμφωνα με την πορτογαλική κυβέρνηση, το 36% του εδάφους της χώρας βρίσκεται σε κατάσταση σοβαρής ή ακραίας ξηρασίας, με τις περιοχές Αλεντέζου και Αλγκράβε στον νότο να είναι οι πλέον πληγείσες.

Επιπλέον, η Πορτογαλία έχει ζητήσει επίσημα βοήθεια από τις Βρυξέλλες για την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού γεωργικού αποθέματος, λόγω της ξηρασίας.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Copernicus, το 91,9% του εδάφους της Πορτογαλίας επηρεάζεται από ξηρασία, με το 25,8% να βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού. Η περιοχή της Ιβηρικής Χερσονήσου είναι η πλέον πληγείσα περιοχή στην Ευρώπη από την ξηρασία.


free photo pexels