ΣΧΟΙΝΟΥΣΑ Σε λειτουργία οι δύο μονάδες αφαλάτωσης αλλά ….Συνεχίζονται τα προβλήματα στην υδροδότηση

admin Χωρίς κατηγορία 611 views 0 0

Νέα εποχή για τη Σχοινούσα

Σε λειτουργία τέθηκαν χτες οι δύο μονάδες αφαλάτωσης, που παρέμεναν ανεκμετάλλευτες για γραφειοκρατικούς λόγους, στο νησί της Σχοινούσας.

Μετά από ένα δύσκολο διάστημα, κατά το οποίο οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Σχοινούσας αντιμετώπιζαν τεράστιο πρόβλημα στην υδροδότηση, η οποία είχε φτάσει στο σημείο το νερό να παρέχεται μόνο για δύο ώρες κάθε μέρα, σχεδόν δηλαδή «με το δελτίο», τέθηκαν χτες, Τρίτη, σε λειτουργία, αποκαθιστώντας την ομαλή παροχή πόσιμου νερού σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Την τραγική κατάσταση της λειψυδρίας στα νησιά, με ειδική μνεία στο εντονότατο πρόβλημα της Σχοινούσας, είχαν θίξει τα εθνικά και τοπικά μέσα ενημέρωσης πριν από μερικές ημέρες, κάτι που φαίνεται να είχε θετικό αντίκτυπο στην άμεση λήψη πρωτοβουλιών για την οριστική λύση του θέματος στο νησί των Μικρών Κυκλάδων.

Η Σχοινούσα διέθετε δύο μονάδες αφαλάτωσης, μία παλιά και μία νέα, οι οποίες βρίσκονταν εκτός λειτουργίας, καθώς η παλιά δεν είχε συντηρηθεί και τα έξοδα για τα αναλώσιμα της νέας θεωρούνταν, όπως είχε καταγγείλει στο «Έθνος» ο αντιδημάρχος Νάξου με αρμοδιότητα τη Σχοινούσα, υπερβολικά για να εγκριθούν από το Δήμο, με αποτέλεσμα η παροχή νερού στο νησί να εξαρτάται αποκλειστικά από τις υδροφόρες.

Παρ’όλα αυτά, μετά τις διαστάσεις που πήρε το θέμα, τα γραφειοκρατικά ζητήματα φαίνεται να λύθηκαν άμεσα και σε λιγότερο από 15 ημέρες αμφότερες οι μονάδες, δυναμικότητας παραγωγής και διάθεσης 400 και 100 κυβικών μέτρων αντίστοιχα, τέθηκαν σε λειτουργία και παρέχουν άριστης ποιότητας πόσιμο νερό σε όλο το νησί.

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, κ. Μαργαρίτης, σε δελτίο τύπου, που εξέδωσε ο Δήμος σχετικά με την αφαλάτωση στη Σχοινούσα, «σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί και η εγκατάσταση μονάδας στο Κουφονήσι και στη Δονούσα, επιλύοντας οριστικά το πρόβλημα της υδροδότησης των Μικρών Κυκλάδων, καθώς η αφαλάτωση σημαίνει άριστης ποιότητας νερό για όλους».

Στον αντίποδα η Δονούσα

Την ώρα που ο Δήμαρχος εξυμνεί την νέα εποχή στην οποία μπαίνει η άνυδρη Σχοινούσα, στη Δονούσα, όπου δεν έχει γίνει ακόμη καν η εγκατάσταση της μονάδας αφαλάτωσης, το νερό έχει τελειώσει, συνεπώς κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού αναγκάζονται να κάνουν ακόμη και μπάνιο χρησιμοποιώντας το εμφιαλωμένο του εμπορίου.

Στο «πικ» της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου, η έλλειψη του βασικού αγαθού προκαλεί σοβαρότατα προβλήματα στην καθημερινότητα, αλλά ζημιώνει ανεπανόρθωτα και την εικόνα του νησιού. Η κατάσταση θα βελτιωθεί προσωρινά την Πέμπτη, οπότε και αναμένεται η έλευση της υδροφόρας, έως ότου στερεύσουν πάλι τα αποθέματα και μείνει το νησί χωρίς νερό.

Συνεχίζονται τα προβλήματα στην υδροδότηση της Σχοινούσας

Την τοποθέτηση και λειτουργία της νέας μονάδας αφαλάτωσης 400 μ³ στη Σχοινούσα, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Μανόλης Μαργαρίτης, κατά την τελευταία συνεδρίαση του απερχόμενου δημοτικού συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων το βράδυ της Δευτέρας 11 Αυγούστου. Για μια ακόμη φορά όμως, την ίδια ώρα που γινόταν η ανακοίνωση, λόγω νέας βλάβης του δικτύου ύδρευσης, ολόκληρο το νησί εκτός από τη Μεσσαριά δεν είχε νερό…

Η παλαιότητα των αγωγών ύδρευσης είναι η αιτία των συχνών βλαβών. Οι αγωγοί σπάνε σε διάφορα σημεία λόγω της πίεσης που ασκείται από τη ροή.

Έτσι επί δυο ημέρες η παροχή νερού δεν ήταν δυνατή. Η βλάβη αποκαταστάθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 12/8, όμως τα προβλήματα υδροδότησης συνεχίστηκαν….

Τα προβλήματα υδροδότησης συνεχίζονται

Τα προβλήματα στην υδροδότηση συνεχίζονται και σήμερα Τετάρτη, μετά την επισκευή της βλάβης του δικτύου, αφού το φλοτέρ της μιας δεξαμενής που τροδφοδοτεί με νερό μια δεύτερη από την οποία διοχετεύεται στο δίκτυο δεν λειτουργεί με αποτέλεσμα να χάνεται νερό.

Μέχρι να αντικατασταθεί το φλοτέρ γίνεται περιοδικά διακοπή της παροχής από τη μεγάλη στη μικρότερη δεξαμενή με αποτέλεσμα να μένουν οι βρύσες στεγνές για κάποιες ώρες.

Σε λειτουργία η νέα μονάδα αφαλάτωσης

Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τη Δευτέρα 11/8, τέθηκε σε λειτουργία η μονάδα αφαλάτωσης, δυναμικότητας παραγωγής και διάθεσης 400 κυβικών πόσιμου νερού ανά ημέρα, καθώς και η παλαιότερη μονάδα δυναμικότητας 100 κυβικών, επιλύοντας έτσι το μείζον πρόβλημα της υδροδότησης του νησιού.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η παλαιά μονάδα αφαλάτωσης παρέμενε ανενεργή λόγω βλάβης και τέθηκε σε λειτουργία μετά την επιδιόρθωση που έκανε τεχνικός της εταιρείας που τοποθέτησε τη νέα μονάδα αφαλάτωσης.

Το αφαλατωμένο νερό είχε ξεκινήσει να διοχετεύεται στο δίκτυο ύδρευσης της Σχοινούσας εδώ και λίγες ημέρες, καλύπτοντας όλες τις ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών της σε ποιοτικό πόσιμο νερό.

Η τελετή παράδοσης του έργου έγινε την Παρασκευή 8 Αυγούστου, με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, ως φορέα υλοποίησης του έργου και την παρουσία τοπικών παραγόντων της Σχοινούσας.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε η βλάβη στο δίκτυο ύδρευσης και επί δυο ημέρες το νερό δεν έφτανε στις βρύσες, πλην του οικισμού της Μεσσαριάς.

Όπως προαναφέρθηκε από το μεσημέρι της Τρίτης 12/8 η παροχή νερού γίνεται κανονικά.

Ακούστε στο ΗΧΗΤΙΚΟ ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ ΑΡΧΕΙΟ τι είπε ο δήμαρχος για την αφαλάτωση Σχοινούσας στο δημοτικό συμβούλιο, που μεταξύ άλλων, ευχήθηκε να τελειώσουν σύντομα και οι τοποθετήσεις των μονάδων αφαλατώσεων σε Κουφονήσι και Δονούσα.

Ο δημοτικός σύμβουλος Δονούσας, Μαρίνος Σιγάλας, από την πλευρά του, επισήμανε ότι για τελειώσει κάτι πρέπει πρώτα να ξεκινήσει, αφού στη Δονούσα δεν έχει ξεκινήσει η τοποθέτηση αφαλάτωσης.

Σε σχετική ανακοίνωση του δήμου, γίνεται λόγος για μια νέα εποχή που ξεκινάει στο άνυδρο νησί της Σχοινούσας, λόγω της τοποθέτησης και λειτουργίας της νέας μονάδας αφαλάτωσης.

Παράλληλα, αναφέρεται, ότι ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλης Μαργαρίτης, εκφράζοντας τον ενθουσιασμό του για την ολοκλήρωση του έργου, δήλωσε τα εξής:

«Με την έναρξη λειτουργίας της μονάδας αφαλάτωση, η δαπανηρή μεταφορά νερού με υδροφόρες αποτελεί πλέον παρελθόν. Σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί και η εγκατάσταση της μονάδας στο Κουφονήσι και στη Δονούσα, επιλύοντας οριστικά το πρόβλημα της υδροδότησης των Μικρών Κυκλάδων, καθώς η αφαλάτωση σημαίνει άριστης ποιότητας νερό για όλους.
Το έργο των αφαλατώσεων σε συνδυασμό με την εγκατάσταση Σταθμών Μεταφόρτωσης των Απορριμμάτων και στα τέσσερα μικρά νησιά του Δήμου μας αποτέλεσαν, από την ανάληψη των καθηκόντων μας, βασική προτεραιότητα της Δημοτικής μας Αρχής. Επιλύουμε τα δύο σημαντικότερα προβλήματα για τις υποδομές των Μικρών Κυκλάδων, τη διαχείριση των απορριμμάτων και την υδροδότηση των νησιών. Με συνέπεια θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων που απασχολούν τον πολυνησιακό Δήμο μας, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των δημοτών μας».

Share

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει...

0 σχόλια για “ΣΧΟΙΝΟΥΣΑ Σε λειτουργία οι δύο μονάδες αφαλάτωσης αλλά ….Συνεχίζονται τα προβλήματα στην υδροδότηση”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Facebook

Twitter

Google Plus

Vimeo