ΣΥΡΟΣ To σχέδιο της Onex για την ανασυγκρότηση του Νεωρίου

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών, είσοδο σε νέους τομείς κατασκευών και δημιουργία άνω των 500 νέων θέσεων εργασίας από το 2018 έως το 2010, περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της Οnex για την ανασυγκρότηση των ναυπηγείων Νεωρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα αθηναϊκής οικονομικής ιστοσελίδας.

Η αμερικάνικη εταιρεία, η οποία επικράτησε στην μάχη για την διεκδίκηση των ιστορικών ναυπηγείων, φιλοδοξεί να μετατρέψει τη Σύρο σε κέντρο των ναυτιλιακών εργασιών και επισκευών της Ανατολικής Μεσογείου, στηρίζοντας παράλληλα την τοπική οικονομία και κοινωνία.

Η αρχή του επενδυτικού προγράμματος της Onex θα ξεκινήσει με την αποπληρωμή των εργαζομένων και των τοπικών προμηθευτών, στους οποίους οφείλονται ποσά ύψους 10 εκατ. ευρώ.

Η εξόφληση, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της πρότασης, αποτελεί αμετάκλητη υπόσχεση της εταιρείας και βασική προϋπόθεση για το νέο ξεκίνημα του ναυπηγείου.

Αμέσως μετά θα αρχίσουν οι απαραίτητες επισκευές, προκειμένου να εκσυγχρονισθεί και να μπορεί να ανταποκριθεί το ναυπηγείο στις προκλήσεις της νέας εποχής.

Παράλληλα, θα γίνουν επιπλέον επενδύσεις για τη διαμόρφωση μίας πιο σύγχρονης εικόνας, φιλικής ταυτόχρονα προς την ευρύτερη εικόνα του νησιού.

Στο πλαίσιο αυτό, θα δημιουργηθούν υποδομές για την ουσιαστική μείωση της οποιασδήποτε ρύπανσης (σκραπ, λύματα, ατμοσφαιρική μόλυνση, ηχορύπανση κοκ.) που ενοχλεί τους κατοίκους.

Νέες Υπηρεσίες και δραστηριότητες

Η εταιρεία σκοπεύει να επεκτείνει την «ακτίνα δράσης» του ναυπηγείου, μπαίνοντας σε νέους τομείς δραστηριοτήτων. Ειδικότερα, προτίθεται να ασχοληθεί με:

Μετασκευές Μέσων Εξόρυξης Υδρογονανθράκων
Κατασκευές Αμυντικών Ναυτικών Συστημάτων
Επέκταση των υπηρεσιών Mega Yachting
Μετασκευές – Κατασκευές Εξειδικευμένων Πλωτών Μέσων

Κατά αυτό τον τρόπο, το ναυπηγείο θα μπορεί να εισχωρήσει σε νέες αγορές οι οποίες θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά του.

Μουσείο και τεχνικές σχολές

Πέρα από τις εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης, η ONEX φιλοδοξεί να αναδείξει την μακρά ιστορική πορεία του Νεωρίου, η οποία πηγαίνει πίσω στο 1861.

Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται μεταξύ άλλων και η ίδρυση μουσείου της ιστορικότητας του ναυπηγείου, στο οποίο οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν εκθέματα σχετικά με την εξέλιξη του Νεωρίου μέσα στο χρόνο καθώς και σχετικά με τα επιτεύγματα που συντελέστηκαν στις εγκαταστάσεις του, όπως η παραγωγή πολεμικού υλικού και τα πρώτα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν ποτέ στον πλανήτη!

Επιπλέον, θα υπάρξει κατάλληλη προβολή των εγκαταστάσεων του Νεωρίου, κάνοντας έτσι το ιστορικό ναυπηγείο ουσιαστικό μέρος της τουριστικής ανάπτυξης του νησιού.

Τα σχέδια δεν σταματούν εδώ. Οι νέοι επενδυτές, προκειμένου να ενισχύσουν τον κοινωνικό ρόλο που παίζει το Νεώριο στην τοπική κοινωνία της Σύρου θέλουν σε συνεργασία με πανεπιστημιακές και τεχνικές σχολές της χώρας να δημιουργήσουν εξειδικευμένα τμήματα ή και σχολές θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης επαγγελμάτων σχετικών με τη ναυτιλία.

Στρατηγικός στόχος, σύμφωνα με την πρόταση, είναι και η δημιουργία έδρας Ναυπηγικής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και η χορήγηση υποτροφιών. Έτσι, θα υπάρξει πλέον και φοιτητικός τουρισμός στο νησί που θα φθάνει από όλη την υφήλιο!

Παράλληλα, μέσω συναφών δράσεων στόχος είναι η ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς της Σύρου ως ιστορικού βιομηχανικού κέντρου της Ανατολικής Μεσογείου.

Το οικονομικό σκέλος…

Για όλα τα παραπάνω, η Onex θα διαθέσει συνολικά 60 εκατ. ευρώ, τα οποία θα κατανεμηθούν ως εξής:

Για αποπληρωμή χρεών και αποζημιώσεων προς εργαζομένους και τοπικούς προμηθευτές: €10.000.000.
Για την αποπληρωμή μέρους χρεών προς το Ελληνικό Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες και λοιπούς προμηθευτές: €30.000.000
Για επισκευές και εκσυγχρονισμό του Ναυπηγείου: €20.000.000

Η Onex εκτιμά ότι τα έσοδα που θα αρχίσει να έχει μετά την παρέλευση του πρώτου εξαμήνου να φθάσουν 30 εκατ. ευρώ ενώ από το τρίτο έτος και μετά, αναμένει έσοδα που θα κυμαίνονται στα επίπεδα των 50 εκατ. ευρώ με 60 εκατ. ευρώ.

Έως τότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες εγκατάστασης και ενεργοποιηθούν οι στρατηγικές για κατασκευές εμπορικών πλοίων, ειδικές κατασκευές, τουριστικών σκαφών, υπηρεσιακών σκαφών κλπ.

Διατήρηση και ενίσχυση θέσεων εργασίας

Η διάσωση των ναυπηγείων και η πλήρης επαναλειτουργία τους αναμένεται να ωφελήσει πολλαπλώς την απασχόληση.

Μετά τους πρώτους μήνες επισκευών και ανασύνταξης του Ναυπηγείου και ξεκινώντας από το επισκευαστικό τμήμα πλοίων, σύμφωνα πάντα με τα σχέδια της ONEX θα απασχολούνται 500 έως 600 εργαζόμενοι μόνιμοι και έκτακτοι σε διάφορους τομείς.

Καθώς προχωράει το κομμάτι των κατασκευών μικρών και μεσαίων σκαφών (yacht, mega yacht κλπ.) καθώς και οι ειδικές κατασκευές, οι θέσεις εργασίας θα ξεπεράσουν τις 800.

Απώτερος στόχος είναι ο αριθμός των θέσεων εργασίας να αυξηθεί σε πάνω από 1.100, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα επιτευχθούν στρατηγικές συνεργασίες για κατασκευές εμπορικών, ταχύπλοων, υπηρεσιακών, λιμενικών, πολεμικών και τουριστικών σκαφών.

Πηγή: monοnews.gr

Share

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει...

0 σχόλια για “ΣΥΡΟΣ To σχέδιο της Onex για την ανασυγκρότηση του Νεωρίου”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πωλείται Ηλεκτρικός διάδρομος

Πωλείται Ηλεκτρικός διάδρομος γυμναστικής
Μοντέλο: Pegasus Silver TM-345 ),
σε αρίστη κατάσταση, λόγω μετακόμισης.
Τιμή ΜΟΝΟ : 500 €.
τηλ.: 6972009299
SPONSORS

Μήλος

Αριστούχος απόφοιτος Παντείου Πανεπιστημίου παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές δημοτικού και γυμνασίου.
Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6987358159
SPONSORS
SPONSORS
SPONSORS

Facebook

Twitter

Google Plus

Vimeo