ΣΥΡΟΣ Παιδικές χαρές: Τα μόνα «θύματα» είναι τα παιδιά…

Το θέμα της πιστοποίησης των παιδικών χαρών της Σύρου κυριάρχησε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου-Ερμούπολης, το βράδυ της Πέμπτης στην έπαυλη Τσιροπινά της Ποσειδωνίας.

Μία πονεμένη ιστορία που δυστυχώς το μοναδικά της «θύματα» είναι τα παιδιά… Αυτά θα στερηθούν το παιχνίδι και το ευχάριστο διάλειμμα στην καθημερινότητά τους, που βέβαια στις περισσότερες παιδικές χαρές το απολάμβαναν με σοβαρό κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας, αφού είναι ακατάλληλες και επικίνδυνες.

Η κωλυσιεργία και προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε το θέμα τα προηγούμενα χρόνια, οδηγεί τη νέα Δημοτική Αρχή να βάλει αναγκαστικό λουκέτο σε πολλές παιδικές χαρές και παράλληλα να κάνει αγώνα δρόμου προκειμένου να επισκευάσει άλλες ώστε να κριθούν κατάλληλες και να πιστοποιηθούν.

Μέχρι να γίνει αυτό όμως, θα παραμείνουν και αυτές κλειστές, αφού η προθεσμία για την πιστοποίησή τους που προβλέπει ο σχετικός νόμος έχει εκπνεύσει από τις 30 Ιουνίου. Έτσι οι μοναδικές διαθέσιμες το επόμενο διάστημα θα είναι αυτή της Μεταμόρφωσης (ΦΩΤΟ), καθώς και αυτές στους Ι.Ν. Σταυρού Παρακοπής και Παναγίτσας Χρούσσων.

«Ωρολογιακή βόμβα – Πρέπει να προβάρουμε… βραχιολάκια»

Αφού ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Γουσγουνέλης έκανε ενημέρωση για το θέμα, ο δήμαρχος Γιώργος Μαραγκός το χαρακτήρισε ως «ωρολογιακή βόμβα», ενώ απαντώντας στον κ. Κεράνη (εκτελούσε χρέη επικεφαλής της μειοψηφίας λόγω απουσίας του Ανδρέα Γιαλόγλου) που είχε κάνει λόγο για έλλειψη χρημάτων και όχι αδράνεια της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, λέγοντας χαρακτηριστικά «ας αγαπάμε το Δήμο μας λίγο περισσότερο» ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Θέλω να πω στον κ. Κεράνη ότι αγαπάμε το Δήμο μας, αλλά πρέπει να αγαπάμε και τη νομιμότητα. Χαριτολογώντας θα πω ότι πρέπει να αρχίσουμε να προβάρουμε… βραχιολάκια! Αν συμβεί το παραμικρό σε κάποια απ’ αυτές τις παιδικές χαρές έχουμε βαρύτατες ποινικές ευθύνες. Η αντιμετώπιση του θέματος από το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν επιδερμική, παρά την πίεση του χρόνου και την αυστηρότητα του νόμου. Δεν είναι πάντα το πρόβλημα η έλλειψη πόρων.

Κανονικά θα έπρεπε να έχουν κλείσει όλες οι παιδικές χαρές από τις 30 Ιουνίου, καταλαβαίνετε πόσο σοβαρά αντιμετωπίστηκε το θέμα από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Δυστυχώς θα πρέπει να μπει λουκέτο σε αρκετές απ’ αυτές, όποιος ψηφίσει διαφορετικά ας είναι προετοιμασμένος να αναλάβει την ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος».

«Να αλλάξουμε την ονομασία σε… χώρο ξεκούρασης και αναψυχής»

Ανταπαντώντας, ο κ. Κεράνης, δείχνοντας άγνοια της κατάστασης και της σχετικής νομοθεσίας, ανέφερε: «Η λύση σας είναι να τις κλείσουμε; Αυτός είναι ο σχεδιασμός μας; Να ψάξουμε να βρούμε λύση, να αφαιρέσουμε τις σχετικές πινακίδες και να αλλάξουμε την ονομασία από παιδική χαρά σε κάτι άλλο, σε χώρο ξεκούρασης και αναψυχής ή πάρκο (!!!) ώστε να ξεφύγουμε από το νόμο. Το κλείσιμο είναι η εύκολη λύση».

Στην… πρωτότυπη αυτή πρόταση του κ. Κεράνη απάντησαν ο αντιδήμαρχος κ. Φώσκολος και η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κα. Καζαντζάκη, με τον πρώτο να αναφέρει ότι σε περίπτωση αποχαρακτηρισμού δεν μπορεί να ξαναγίνει παιδική χαρά στο μέλλον και την δεύτερη να τονίζει χαρακτηριστικά: «Προέχει η ασφάλεια των παιδιών. Βαπτίσματα και μεσοβέζικες λύσεις δεν θα υπάρξουν σ’ αυτό το συμβούλιο. Επί 4 χρόνια δεν κάναμε τίποτα, παρά μόνο ευχολόγια. Δεν θέλουμε να τις κλείσουμε, αλλά δεν μπορούμε να ρισκάρουμε τραυματισμούς παιδιών, ούτε να παρεκκλίνουμε από το νόμο. Χρειάζονται ουσιαστικές λύσεις, όχι μπαλώματα. Όλοι εσείς που διαφωνείτε προτείνετε ουσιαστικές λύσεις και όχι ευχολόγια».

Ομόφωνα ψηφίστηκε η πρόταση Χρυσαφίδη, Καϊλη και Πάπιτση

Τελικά, η πρόταση που υιοθετήθηκε και ψηφίστηκε ομόφωνα ήταν αυτή των δημοτικών συμβούλων Παύλου Χρυσαφίδη, Νίκου Καϊλη και Γιώργου Πάπιτση, δηλαδή το θέμα να πάει στα Τοπικά Συμβούλια τα οποία θα γνωμοδοτήσουν για τις επισκευές, το κόστος και το σχετικό χρονοδιάγραμμα για κάθε παιδική χαρά.

Όσον αφορά στο σχεδιασμό που έχει γίνει από τις Τεχνικές Υπηρεσίες, προβλέπει τα εξής:

– Οι παιδικές χαρές σε Πευκάκια, Ι.Ν. Κοιμήσεως (2ο Δημοτικό) και Νηπιαγωγείο Φοίνικα έχουν ενταχθεί ήδη στο Τεχνικό Πρόγραμμα και έχουν γίνει οι σχετικές μελέτες.

– Οι παιδικές χαρές σε Δόξα και Αθλητικό Κέντρο θα πιστοποιηθούν σε Α’ φάση κατόπιν των σχετικών παρεμβάσεων. Έγινε πρόταση να μπουν στο πρόγραμμα «Διαμόρφωση Παιδικών Χαρών» του Υπουργείου Εσωτερικών που δίνει 50.000 ευρώ για κάθε παιδική χαρά. Γι’ αυτήν στο Αθλητικό Κέντρο έπεσε στο τραπέζι και η ιδέα για ένταξή της στο Σχέδιο Αστικής Ανάπλασης Ερμούπολης, αντί της κατασκευής καινούριας στο χώρο του στρατοπέδου.

– Οι παιδικές χαρές σε Πλακούρα, Καμίνια, Καμάρα Άνω Σύρου, Επάνω τέρμα Άνω Σύρου, Μάννα, Ι.Ν. Αγ. Ιωάννη Ποσειδωνίας να πιστοποιηθούν σε Β’ φάση κατόπιν των σχετικών παρεμβάσεων κόστους 40-60 χιλιάδων ευρώ για την κάθε μία. Για την παιδική χαρά του Αγίου Ιωάννη Ποσειδωνίας υπάρχει μία εκκρεμότητα για το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

– Οι παιδικές χαρές σε Μπαρούμη, Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου, Ι.Ν. Τριών Ιεραρχών, Πλατεία Ηρώων (δίπλα στο νοσοκομείο), Βαπόρια (δίπλα στην Αστυνομική Διεύθυνση), παραλίας Αζολίμνου, Φυλλαδάκια Φοίνικα, Καμπί Βάρης να κλείσουν

Share

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει...

0 σχόλια για “ΣΥΡΟΣ Παιδικές χαρές: Τα μόνα «θύματα» είναι τα παιδιά…”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πωλείται Ηλεκτρικός διάδρομος

Πωλείται Ηλεκτρικός διάδρομος γυμναστικής
Μοντέλο: Pegasus Silver TM-345 ),
σε αρίστη κατάσταση, λόγω μετακόμισης.
Τιμή ΜΟΝΟ : 500 €.
τηλ.: 6972009299
SPONSORS

Μήλος

Αριστούχος απόφοιτος Παντείου Πανεπιστημίου παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές δημοτικού και γυμνασίου.
Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6987358159
SPONSORS
SPONSORS
SPONSORS

Facebook

Twitter

Google Plus

Vimeo