ΣΙΦΝΟΣ Πληροφορίες για την έναρξη εκπομπής του ψηφιακού σήματος και στη Σίφνο

Την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015 στις 2 π.μ., θα γίνει και στη Σίφνο η παύση του αναλογικού τηλεοπτικού σήματος με ταυτόχρονη έναρξη του ψηφιακού (DIGEA).

Δηλαδή πλέον επίγεια ελεύθερη τηλεόραση θα μπορούμε να παρακολουθούμε μόνο ψηφιακά, βάσει της σχετικής υποχρέωσης της χώρας μας.

Τα πλεονεκτήματα που φέρνει η νέα αυτή τεχνολογία είναι άμεσα, πολλαπλά και απευθύνονται σε όλους. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Ποιοτικότερη εικόνα και ήχος. Με το ψηφιακό σήμα εικόνα και ήχος είναι σταθερά και καθαρά, δεν υπάρχουν ούτε «χιόνια», ούτε είδωλα.

Δεν χρειάζεται αλλαγή στην κεντρική εγκατάσταση διότι το σήμα συνεχίζει να λαμβάνεται με την απλή κεραία που ήδη έχουμε.

Μέσω του ηλεκτρονικού οδηγού προγράμματος (EPG), θα μπορούμε να βλέπουμε πληροφορίες για το πρόγραμμα που παρακολουθούμε και θα έχουμε τη δυνατότητα να ενημερωνόμαστε για το εβδομαδιαίο τηλεοπτικό πρόγραμμα ενός καναλιού.

Υπάρχει δυνατότητα και για τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας (High Definition), εάν το πρόγραμμα που μεταδίδει το κανάλι είναι τέτοιας μορφής.

Δεν απαιτείται συνδρομή, τα προγράμματα των ελεύθερων τηλεοπτικών σταθμών παραμένουν ελεύθερα για όλους.

Το μόνο που χρειάζεται για να μπορεί η τηλεόρασή μας να αναπαραγάγει το ψηφιακό σήμα είναι να διαθέτει αποκωδικοποιητή MPEG-4. Υπάρχουν 3 περιπτώσεις:

Οι επίπεδες τηλεοράσεις που κατασκευάστηκαν μετά το 2010 συνήθως διαθέτουν ενσωματωμένο τέτοιο ψηφιακό δέκτη, οπότε είναι έτοιμες για να λάβουν το αντίστοιχο ψηφιακό σήμα.

Αρκετές επίπεδες τηλεοράσεις που κατασκευάστηκαν πριν από το 2010 διαθέτουν ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή MPEG-2 και υποδοχή για κάρτα μετατροπής, οπότε με την αγορά και τοποθέτηση τέτοιας κατάλληλης κάρτας μπορούν να αναβαθμιστούν σε MPEG-4.

Για όλες τις άλλες τηλεοράσεις απαιτείται αγορά και τοποθέτηση κατάλληλου αποκωδικοποιητή MPEG-4.

Το κόστος αγοράς του δεν είναι υψηλό. Ανάλογα με το μοντέλο και τις δυνατότητές του, κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 20 και 40 €. Ήδη τα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών του νησιού μας είναι εφοδιασμένα και μπορούν να σας ενημερώσουν σχετικά.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορούμε να παρακολουθούμε ψηφιακή τηλεόραση είναι να επανασυντονίσουμε τη συσκευή μας, ώστε να εντοπίσουμε και να αποθηκεύσουμε τα ψηφιακά κανάλια. Ο συντονισμός για τις τηλεοράσεις που διαθέτουν αποκωδικοποιητή MPEG-4, γίνεται από το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης, ενώ γι αυτές που τοποθετείται εξωτερικός αποκωδικοποιητής γίνεται από το τηλεχειριστήριο του αποκωδικοποιητή.

Στο νησί μας έχουν καθοριστεί 2 σημεία εκπομπής: ένα στον Άγιο Συμεών κι ένα στη θέση «Βίγλα», πάνω από το Βαθύ.
Συνεπώς οι κεραίες, ανάλογα με την περιοχή που βρισκόμαστε, πρέπει να «βλέπουν» προς κάποιο από αυτά τα 2 σημεία. Επιπλέον υπάρχει και η δυνατότητα λήψης ψηφιακού σήματος από κάποιο από τα γειτονικά νησιά (Πάρος, Σύρος).

 

Share

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει...

0 σχόλια για “ΣΙΦΝΟΣ Πληροφορίες για την έναρξη εκπομπής του ψηφιακού σήματος και στη Σίφνο”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook

Twitter

Google Plus

Vimeo