ΣΙΦΝΟΣ Η Συνεταιριστική Εταιρία συναντήθηκε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο László Ando

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΣΙΦΝΟΥ ΣΥΝ.Π.Ε.
«Συνεταιριστική Εταιρία Σίφνου»

Συμμέτοχη-παρέμβαση της Συνεταιριστικής Εταιρίας Σίφνου σε ενημερωτική συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο László Andor (Λάσλο Άντορ).

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Κοινωνικές Επιχειρήσεις και οι Συνεταιρισμοί στην Ελλάδα λόγω του περίπλοκου και περιοριστικού θεσμικού πλαισίου, τις προκλήσεις στις οπoίες προσπαθούν να ανταποκριθούν και τις προσδοκίες τους από την ΕΕ, ανέπτυξαν εκπρόσωποι 13 φορέων, ενώσεων, μη κυβερνητικών οργανώσεων και συνεταιρισμών στη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα με τον Επίτροπο της ΕΕ για θέματα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης, κ. László Andor.

Η Συνεταιριστική Εταιρία Σίφνου εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της κ. Απόστολο Δημόπουλο, που ταξίδεψε στην Αθήνα, για να θέσει στον Ευρωπαίο Επίτροπο ζητήματα που έχουν να κάνουν με το νομικό πλαίσιο και τους περιορισμούς που αυτό θέτει στην προοπτική της ενεργειακής αυτάρκειας από ΑΠΕ, όπως και ζητήματα που άπτονται της εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή.
Συγκεκριμένα, ο Α. Δημόπουλος είπε μεταξύ άλλων: «θα ήθελα απλά να επισημάνω ότι μεταξύ άλλων δυο βασικοί στόχοι της ΕΕ είναι η ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας, και η παραγωγή ενέργειας μέσω ανανεώσιμων πηγών (ΑΠΕ). Λόγω του Ελληνικού νομοθετικού πλαισίου και οι δυο αυτοί τομείς υστερούν σημαντικά στην Ελλάδα. Οι συνεταιριστικές οργανώσεις, όπως είναι και η Συνεταιριστική Εταιρία Σίφνου, παρόλο που αποτελούν κύριο μοχλό για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας, αντιμετωπίζουν τα πολύ σοβαρά εμπόδια και τις δυσκολίες που προαναφέρθηκαν από τους συνομιλητές. Η ανάπτυξη των ΑΠΕ έχουν εξαιρετικές προοπτικές στη χώρα μας και ειδικά στα νησιά μας κυρίως λόγω κλίματος. Παρόλα αυτά το νομοθετικό πλαίσιο δυσχεραίνει την προσπάθεια ανάπτυξης των ΑΠΕ σε οργανώσεις πολιτών όπως είναι και η Συνεταιριστική Εταιρία Σίφνου, της οποίας ένας από τους βασικούς στόχους είναι η ενεργειακή αυτάρκεια της Σίφνου μέσω της αξιοποίησης των ΑΠΕ. Κατά συνέπεια, για την επίτευξη αυτών των δυο στόχων (ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας και των ΑΠΕ), κατά τη γνώμη μου τα αρμόδια όργανα της ΕΕ θα πρέπει να εργαστούν από κοινού και επισταμένα με την Ελληνική κυβέρνηση με σκοπό τον άμεσο εκσυγχρονισμό και την εναρμόνιση της Ελληνικής νομοθεσίας με την αντίστοιχη των χώρων μελών της ΕΕ».

Παράλληλα, παρέδωσε στον Επίτροπο και εγγράφως μια παρουσίαση της Συνεταιριστικής Εταιρίας Σίφνου στην οποία επίσης αναφέρονται επιγραμματικά ο στόχος της ενεργειακής αυτάρκειας για το νησί της Σίφνου μέσω των ΑΠΕ, τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνεταιρισμοί, και οι δυσκολίες και τα εμπόδια στην χρηματοδότηση.
Στην συνάντηση συζητήθηκαν επίσης, μεταξύ άλλων, θέματα όπως η κοινωνική οικονομία, οι κοινωνικές επιχειρήσεις και το πώς η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει να ξεπεραστούν τα εμπόδια και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, η πρόσβαση των επιχειρήσεων αυτών και των συνεταιρισμών στις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας, τα προβλήματα που άπτονται της οικονομικής πολιτικής, του μνημονίου και των εργασιακών σχέσεων, και της μη εναρμόνιση της Ελλάδας με την ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά τόσο με τις ΑΠΕ όσο και με τις διάφορες μορφές κοινωνικής οικονομίας.

Εκτός από τη Συνεταιριστική Εταιρία Σίφνου που παραβρέθηκε μετά από πρόσκληση του Ευρωβουλευτή και μέλος του Συνεταιρισμού, Νίκου Χρυσόγελου, στη συνάντηση ήταν μεταξύ άλλων η Ομοσπονδία Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος, οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί «Κλίμακα», «Γονείς Χαλανδρίου», «Αλληλεγγύη – Ανάγκη ζωής», το Ευρωπαϊκό δίκτυο «Reuse» , η MKO «ECOREC», κ.α.

Share

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει...

0 σχόλια για “ΣΙΦΝΟΣ Η Συνεταιριστική Εταιρία συναντήθηκε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο László Ando”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Facebook

Twitter

Google Plus

Vimeo