ΣΙΦΝΟΣ Αποφασισμένοι και ενωμένοι σαν μια γροθιά στο θέμα του ΦΠΑ

Ούτε μια, ούτε δύο, ούτε τρεις…αλλά δέκα έξι υπογραφές συγκεντρώθηκαν σήμερα το μεσημέρι σε δημόσια κατεπείγουσα συνεδρίαση στο Δημοτικό Κατάστημα Απολλωνίας, στην αίθουσα συνεδριάσεων “ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ” από φορείς του νησιού, οι οποίοι εξέφρασαν την αντίθεση τους σχετικά με την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΥ ΣΙΦΝΟΥ

σύμφωνα με την από 20.5.2016 συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σίφνου

και την υπ’ αρ. 98/2016 απόφασή του

Στη Σίφνο σήμερα, την 20η Μαΐου 2016, ημέρα Παρασκευή και ώρα 13:00, το Δημοτικό Συμβούλιο Σίφνου συνήλθε σε δημόσια κατεπείγουσα συνεδρίαση στο Δημοτικό Κατάστημα Απολλωνίας, στην αίθουσα συνεδριάσεων “ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ”, ύστερα από τη με αριθ. πρωτ. 1963/19.5.2016 πρόσκληση του Προέδρου του, που δημοσιεύτηκε στον ειδικό χώρο ανακοινώσεων του Δήμου και επιδόθηκε με αποδεικτικό στο Δήμαρχο, στους Δημοτικούς Συμβούλους και στους Προέδρους της Δημοτικής Κοινότητας Απολλωνίας και Τοπικής Κοινότητας Αρτεμώνα, σύμφωνα με τα άρθρα 67, 69 του Ν. 3852/2010 (Φ.Ε.Κ. 87Α΄/7.6.2010) και 96 του Ν. 3463/2006 (Φ.Ε.Κ. 114Α΄/8.6.2006).

Κατά τη συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων και επαγγελματικών σωματείων της Σίφνου, αποφασίστηκε ΟΜΟΦΩΝΑ η έκδοση και η αποστολή ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ σχετικά με την ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΙΩΜΕΝΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ Φ.Π.Α. ΣΤΗ ΣΙΦΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ 1η ΙΟΥΝΙΟΥ 2016, όπως παρακάτω:

Η θέσπιση του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου πριν από 35 χρόνια λειτουργούσε για τους νησιώτες προστατευτικά σε σχέση με το αυξημένο -εξαιτίας της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας των νησιών- κόστος διαβίωσης. Καθιερώθηκε μετά από αγώνα ως αντιστάθμισμα των δυσμενών επιπτώσεων της νησιωτικότητας (π.χ. σοβαρή υποστελέχωση των δομών υγείας στα νησιά μας, ελλιπέστατη ακτοπλοϊκή σύνδεση κατά τη χειμερινή περίοδο κ.ά.).

Μάλιστα πολύ πρόσφατα, στις 4 Φεβρουαρίου του 2016, εκδόθηκε ψήφισμα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο οποίο αναφέρεται ότι, σύμφωνα με την οδηγία του Συμβουλίου αριθ. 2006/112/ΕΚ, έχουν χορηγηθεί σε ορισμένα ευρωπαϊκά νησιά ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις ως αντιστάθμισμα στα μόνιμα φυσικά-γεωγραφικά και δημογραφικά τους μειονεκτήματα, τονίζεται η σημασία που έχουν οι εν λόγω ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις για τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες και ζητείται οι ρυθμίσεις αυτές να συνεχίσουν να υφίστανται, ιδίως σε εκείνα τα κράτη – μέλη που υπάγονται σε προγράμματα οικονομικής προσαρμογής.

Επειδή θεωρούμε ότι η κατάργηση του μειωμένου Φ.Π.Α. στο νησί μας:

είναι ένα μέτρο πολύ σκληρό και αντιαναπτυξιακό,
αντίκεται και ουσιαστικά αίρει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη -τόσο σε ελληνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο- αρχή της νησιωτικότητας,
είναι ενάντια σε κάθε κοινή λογική,
είναι ενάντια σε κάθε στοιχειώδη γνώση οικονομικών, σε κάθε σοβαρή οικονομική ανάλυση,
είναι όλεθρος για την οικονομία και τον τουρισμό της Σίφνου, μιας και θα φέρει σημαντική αύξηση στις τιμές των προϊόντων και των παρεχόμενων υπηρεσιών (άνω του 10%) και έτσι το νησί μας θα καταστεί ένας μη ελκυστικός προορισμός για τους επισκέπτες,
θα είναι πλέον πολύ δύσκολη η ύπαρξη και επιβίωση των περισσότερων επαγγελματικών κλάδων του νησιού μας. Ενδεικτικό, αλλά, δυστυχώς, όχι μοναδικό παράδειγμα, ο επαγγελματικός κλάδος των ιδιοκτητών ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων της Σίφνου, που θα υποχρεωθεί να απορροφήσει τη διαφορά από την αύξηση του συντελεστή Φ.Π.Α. από την 1η Ιουνίου, μιας και υπάρχει μεγάλος αριθμός κρατήσεων με ήδη προκαθορισμένες τιμές,
δε θα επιφέρει αύξηση στα έσοδα του κράτους, αλλά είναι δεδομένο ότι συνδυαστικά στο τέλος θα προκαλέσει και μείωση αυτών. Αυτό, άλλωστε, το παραδέχθηκε:
1ον ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Αλεξιάδης, απαντώντας στη Βουλή σε σχετικά ερωτήματα βουλευτών, μετά την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου πέρυσι στα πρώτα 6 νησιά (Σαντορίνη, Μύκονο, Πάρο, Νάξο, Ρόδο και Σκιάθο), όπου ανέφερε ότι στην πράξη στα 5 από αυτά υπήρξε μείωση των εσόδων του κράτους,

2ον ο Βουλευτής του Νομού μας κ. Νίκος Συρμαλένιος ο οποίος στη συνεδρίαση της υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών στη Βουλή, στις 20 Δεκεμβρίου 2015, είχε δηλώσει μεταξύ των άλλων:

«…Χωρίς αξιόλογο δημοσιονομικό αποτέλεσμα αποδεικνύεται το μέτρο της αύξησης του Φ.Π.Α. στα νησιά, όπως αποδεικνύουν και τα στοιχεία της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Βουλής, δήλωσε, κατά την ομιλία του στη Βουλή ο Βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, ο οποίος τόνισε ότι τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις που είχε παρουσιάσει ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ όταν πέρυσι πραγματοποίησαν σειρά συναντήσεων με τους αρμόδιους υπουργούς, ζητώντας να μην υπάρξει αύξηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά…»

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω, το Δημοτικό Συμβούλιο Σίφνου και όλοι οι φορείς της Σίφνου ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΟΜΟΦΩΝΑ την απόφαση της Κυβέρνησης ως άδικη και ατελέσφορη και ΖΗΤΑΜΕ την καταψήφιση του συγκεκριμένου μέτρου από ΟΛΟΥΣ τους Βουλευτές των νησιών του Αιγαίου και ιδιαίτερα από τους Βουλευτές των Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκο Συρμαλένιο, κ. Αντώνη Συρίγο και κ. Νίκο Μανιό, έστω και την ύστατη στιγμή.

Σε αντίθετη περίπτωση, ο Δήμος Σίφνου προτίθεται να προσφύγει, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τους Δήμους των νησιών που θα θιχτούν από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α., σε συντονισμένες νομικές ενέργειες.

Το παρόν ψήφισμα αποστέλλεται στο Γραφείο Πρωθυπουργού, στον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Τέρενς Κουίκ, στον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, στους βουλευτές Νομού Κυκλάδων κ. Νικόλαο Συρμαλένιο, κ. Αντώνιο Συρίγο, κ. Νικόλαο Μανιό και κ. Ιωάννη Βρούτση.

Ο Δήμαρχος Σίφνου

ΑΝΔΡΕΑΣ Ν. ΜΠΑΜΠΟΥΝΗΣ

Για το Δημοτικό Συμβούλιο Σίφνου

Ο Πρόεδρος

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΟΥΛΗΣ

Share

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει...

0 σχόλια για “ΣΙΦΝΟΣ Αποφασισμένοι και ενωμένοι σαν μια γροθιά στο θέμα του ΦΠΑ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πωλείται Ηλεκτρικός διάδρομος

Πωλείται Ηλεκτρικός διάδρομος γυμναστικής
Μοντέλο: Pegasus Silver TM-345 ),
σε αρίστη κατάσταση, λόγω μετακόμισης.
Τιμή ΜΟΝΟ : 500 €.
τηλ.: 6972009299
SPONSORS

Μήλος

Αριστούχος απόφοιτος Παντείου Πανεπιστημίου παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές δημοτικού και γυμνασίου.
Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6987358159
SPONSORS
SPONSORS
SPONSORS

Facebook

Twitter

Google Plus

Vimeo