ΣΕΡΙΦΟΣ Σε επιτήρηση ο Δήμος Σερίφου; Εκτός προϋπολογισμού τα έσοδα…

Δήμοι εκτός προϋπολογισμού.Τα μεγαλύτερα πρόβληματα έχουν δήμοι της περιφέρειας με τους δήμους Φαιστού, Σερίφου, Νεμέας, Νότιας Κυνουρίας, Αλμυρού, Δυτικής Μάνης, Ηλιδας, Ζακύνθου, μεταξύ άλλων, να εμφανίζουν μεγάλες αποκλίσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού τους.

Απόλυτο αλαλούμ επικρατεί με τους προϋπολογισμούς των δήμων για το 2014, το 1/5 των οποίων εμφανίζεται, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, να έχει μεγάλες αποκλίσεις όσον αφορά τα προβλεπόμενα έσοδα από τα πραγματικά εισπραχθέντα. Με αυτά τα δεδομένα ελάχιστοι δήμοι θα καταφέρουν να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους στο τέλος του έτους, όπως απαιτεί η νομοθεσία.

Προς το παρόν η υπεύθυνη υπηρεσία, το «Οικονομικό Παρατηρητήριο» του υπ. Εσωτερικών, η οποία ανά μήνα συγκεντρώνει τα οικονομικά στοιχεία των δήμων, επικοινωνεί με τους δήμους που βρίσκονται στο «κόκκινο» και τους καλεί να κάνουν διορθώσεις αναμορφώνοντας τον προϋπολογισμό τους προς το ρεαλιστικότερο, έτσι ώστε να μη χρειαστεί να ληφθούν σκληρά μέτρα. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, αν ένας δήμος βγει εκτός προϋπολογισμού περισσότερο του 10% για δύο συνεχή τρίμηνα επιβάλλεται να ενταχθεί σε επιτήρηση και να αυξήσει τα έσοδά του (π.χ. αύξηση τελών) ή να μειώσει τα έξοδά του (π.χ.απόλυση προσωπικού).

Το υπουργείο περιορίζεται να αναφέρει ότι οι δήμοι «εκτός προϋπολογισμού» δεν ξεπερνούν τους σαράντα. Υψηλά στελέχη του τηρούν στάση αναμονής έως το τέλος του έτους ελπίζοντας σε διορθώσεις εκ μέρους των δήμων. Πάντως οι μεγάλοι ΟΤΑ όπως η Αθήνα με προϋπολογισμό (2014) στα 827 εκατ. ευρώ, ο Πειραιάς 248 εκατ., η Θεσσαλονίκη 371 εκατ. και η Πάτρα 188 εκατ. εμφανίζονται να τα καταφέρνουν. Οι δήμοι της Αττικής επίσης έχουν καταφέρει να εξορθολογίσουν κάπως τους προϋπολογισμούς τους, τουλάχιστον στα χαρτιά…

Τα μεγαλύτερα πρόβληματα έχουν δήμοι της περιφέρειας με τους δήμους Φαιστού, Σερίφου, Νεμέας, Νότιας Κυνουρίας, Αλμυρού, Δυτικής Μάνης, Ηλιδας, Ζακύνθου, μεταξύ άλλων, να εμφανίζουν μεγάλες αποκλίσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού τους.

Κάποιοι από αυτούς που εμφανίζονται ως «κόκκινοι» εξηγούν ότι πρόκειται για λάθος καταχώριση κάποιων στοιχείων, καθώς η κατάρτιση προϋπολογισμών δεν είναι από τα δυνατά σημεία των δημοτικών υπηρεσιών. «Αν ήταν έτσι τα πράγματα, ο δήμος θα είχε κλείσει» αναφωνεί προϊστάμενος οικονομικής διεύθυνσης, σχολιάζοντας στοιχεία προϋπολογισμού δήμου σύμφωνα με τα οποία από τα προβλεπόμενα έσοδα για το 2014 ο δήμος στο τέλος του Σεπτεμβρίου έχει εισπράξει μόνο το 1/8 εξ αυτών. «Πώς βγάζει τα έξοδά του, τα οποία είναι αντίστοιχα με τα προβλεπόμενα έσοδα; Προφανώς χρωστάει» συμπληρώνει.

Στην αδυναμία είσπραξης των οφειλομένων από τους δημότες (τέλη παρεπιδημούντων, ενοίκιο χρήσης δημόσιων χώρων, πρόστιμα, οφειλές στη δημοτική επιχείρηση νερού) αποδίδει ο δήμαρχος Ζακύνθου, Παύλος Κολοκοτσάς τα μεγάλα προβλήματα του δήμου. Με συνολικό προϋπολογισμό 69 εκατ. ευρώ για το 2014, ο δήμαρχος εξηγεί ότι οι οφειλές των πολιτών που έχουν συσσωρευτεί από τα προηγούμενα χρόνια προσεγγίζουν τα 40 εκατ. ευρώ.

http://www.kathimerini.gr

Share

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει...

0 σχόλια για “ΣΕΡΙΦΟΣ Σε επιτήρηση ο Δήμος Σερίφου; Εκτός προϋπολογισμού τα έσοδα…”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Πωλείται Ηλεκτρικός διάδρομος

Πωλείται Ηλεκτρικός διάδρομος γυμναστικής
Μοντέλο: Pegasus Silver TM-345 ),
σε αρίστη κατάσταση, λόγω μετακόμισης.
Τιμή ΜΟΝΟ : 500 €.
τηλ.: 6972009299
SPONSORS

Μήλος

Αριστούχος απόφοιτος Παντείου Πανεπιστημίου παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές δημοτικού και γυμνασίου.
Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6987358159
SPONSORS
SPONSORS
SPONSORS

Facebook

Twitter

Google Plus

Vimeo