ΣΕΡΙΦΟΣ Πολιτιστικό κέντρο θα γίνει το πρώην διοικητήριο στο Μέγα Λιβάδι προϋπολογισμού 1.900.000€ .

 

Την ένταξη 101 νέων έργων στα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα για τα νησιά Βορείου και Νοτίου Αιγαίου ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε εχθές, Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018. Χρηματοδοτούνται έργα σε όλους τους τομείς – από την ύδρευση και την αποχέτευση, τα λιμάνια και την οδοποιία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό, την υγεία και την εκπαίδευση, καθώς και παρεμβάσεις για την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας.

Όλα τα έργα αποτελούν προτάσεις των τοπικών φορέων.

Για τα νησιά των Δυτικών Κυκλάδων εγκρίθηκαν τα ακόλουθα έργα:

Σέριφος
Στερέωση – αποκατάσταση & αλλαγή χρήσης διατηρητέου κτηρίου πρώην διοικητηρίου μεταλλείων σε πολιτιστικό κέντρο, προϋπολογισμού 1.900.000€ .

Σίφνος
• Ανάπλαση Πλατειών Καμαρών & Αγ. Μαρίνας, χώρων στάθμευσης και συνδετηρίου παράλιου δρόμου στον Οικισμό Καμάρες Δήμου Σίφνου, προϋπολογισμού 1.900.000€

• Εκσυγχρονισμός 2 εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων στις Καμάρες και στο Κάστρο Σίφνου, προϋπολογισμού 740.000€

• Προμήθεια συστήματος τηλεμετρίας, ελέγχου διαρροών και ποιότητας δικτύων ύδρευσης Δήμου Σίφνου, προϋπολογισμού 1.193.452€ .

Κίμωλος
• Αναβάθμιση Λιμενικής Εγκατάστασης στη θέση Καλαμίτσι Δήμου Κιμώλου, προϋπολογισμού 800.000€

• Διάνοιξη δρόμου προς παραλία Καλαμίτσι Δήμου Κιμώλου, προϋπολογισμού 160.000€

• Έργα βελτίωσης ΕΕΛ Κιμώλου, προϋπολογισμού 620.000€ .

Μήλος
• Αναβάθμιση & ενίσχυση του δικτύου πόσιμου ύδατος του Δήμου Μήλου, προϋπολογισμού 533.200€

• Διάνοιξη Παρακαμπτήριας Οδού προς το Νέο Λιμάνι Πολλωνίων καθώς και προς τη βόρεια πλευρά του οικισμού, προϋπολογισμού 2.911.520€ .

Στην συνέντευξη Τύπου του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας & Ανάπτυξης , Αλέξη Χαρίτση, ο Περιφερειάρχης ανέδειξε την πολιτική συνοχής της Ευρώπης, ως αναγκαία και ικανή συνθήκη για το μέλλον των νησιών.

Ως μια σημαντική χρηματοδοτική ανάσα για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, δεδομένης της υποχρηματοδότησης της Περιφέρειας, χαρακτήρισε την αύξηση του προϋπολογισμού του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος Νοτίου Αιγαίου, ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος συμμετείχε στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης.

Η ανακοίνωση της αύξησης του προϋπολογισμού των δύο Ειδικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Νοτίου και Βορείου Αιγαίου, έγινε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρίτσης, πρόκειται για προγράμματα που χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους και των οποίων ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 50 εκατ. ευρώ (από 25 εκατ. ευρώ σε κάθε μία από τις δύο Περιφέρειες) αλλά το ποσό αυξήθηκε στα 102 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι οι προτάσεις των φορέων υπερέβαιναν κατά πολύ τον αρχικό προϋπολογισμό.

Ειδικότερα, στο ενισχυμένο κατά 58 εκατ. €, Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου, εντάσσονται 57 έργα ενώ άλλα 47 έργα εντάσσονται σε άλλα προγράμματα (πχ πρόγραμμα Φιλόδημος του Υπουργείου Εσωτερικών), προϋπολογισμού 55 εκατ. ευρώ. Μεταξύ των έργων που εντάσσονται, συμπεριλαμβάνεται και η “Προώθηση – Παρουσίαση της ιδιαίτερης ταυτότητας του κάθε νησιού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου”, έργο που προτάθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, για τη χρηματοδότηση δράσεων που αφορούν στον τουρισμό.

Ο Περιφερειάρχης ευχήθηκε το σύνολο των έργων αυτών να υλοποιηθεί, δεδομένου ότι ένας μεγάλος αριθμός φορέων υποδοχής των χρηματοδοτήσεων, αδυνατεί να τα εκτελέσει, ως εκ τούτου, πολύ μεγάλο βάρος θα πέσει στον κρατικό μηχανισμό και στην Περιφέρεια.

Ο κ. Χατζημάρκος, λαμβάνοντας το λόγο στην διάρκεια της συνέντευξη Τύπου, τόνισε ότι “αναγκαία και ικανή συνθήκη, για να σταθεί όρθια η νησιωτική Ελλάδα στις σημερινές προκλήσεις, είναι να υπάρξουν λύσεις, απαντήσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία στις οξυμένες ανάγκες της. Λόγω της υποχρηματοδότησης του Νοτίου Αιγαίου η αύξηση του προϋπολογισμού του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος, έρχεται να δώσει μια σημαντική ανάσα στα νησιά, αφού το αρχικό ποσόν δεν είναι επαρκές για να καλύψει τις ανάγκες τους. Χαίρομαι γιατί αυτό αμέσως έγινε αντιληπτό και υπήρξαν τα σωστά αντανακλαστικά στο Υπουργείο Οικονομίας, από τον Αναπληρωτή Υπουργό και τους συνεργάτες του”.

Ο Περιφερειάρχης ανέδειξε επίσης την ανάγκη, το Νότιο Αιγαίο να πάψει να αντιμετωπίζεται ως πλούσια περιφέρεια της Ευρώπης, θύμα στατιστικών δεικτών που διαμορφώθηκαν προ δεκαετίας και σημείωσε πως στο κρίσιμο αυτό ζήτημα που αφορά την πολιτική συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη νησιωτική Ελλάδα, η συμμαχία της Περιφέρειας με το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, δημιουργεί αισιοδοξία ως προς το τελικό αποτέλεσμα.

Επ’ αυτού, δήλωσε: “Η αποτύπωση της λίστα των έργων που σήμερα ανακοινώθηκε από το Υπουργείο, εξαιρετικά χρήσιμα και κρίσιμα για όλα μας τα νησιά, από μόνη της δείχνει ότι αυτή η περιοχή, το Νότιο Αιγαίο δεν είναι στην κατηγορία των πλουσιοτέρων περιφερειών της Ευρώπης.

Είναι θύμα της στατιστικής, με στοιχεία του 2008, με τα οποία “χτίστηκαν” όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που τα νησιά μας έχουν σήμερα στη διάθεσή τους. Κι αυτό είναι ένα μήνυμα κυρίως προς το εξωτερικ, στις Βρυξέλλες.

Το Νότιο Αιγαίο είναι πρώτη περιφέρεια σε όλη την Ευρώπη σε πτώση του ΑΕΠ για πέντε συναπτά έτη. Αυτός είναι ένας δείκτης που από μόνος του πυροδοτεί συναγερμό. Ικανή και αναγκαία συνθήκη για το μέλλον των νησιών μας, είναι η πολιτική συνοχής της Ευρώπης.

Αυτή είναι μια μεγάλη μάχη που έχουμε να δώσουμε στις Βρυξέλλες, ειδικά το Νότιο Αιγαίου, διότι είναι η μόνη νησιωτική Περιφέρεια της Ελλάδας που βρίσκεται σε αυτή την κατηγορία.

Σε αυτή τη μάχη έχουμε σύμμαχο το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης της χώρας μας και αυτό μας δίνει την αισιοδοξία ότι θα φέρουμε το αποτέλεσμα που ο τόπος και η χώρα χρειάζονται”.

Πηγή : http://www.naxostimes.gr

Share

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει...

0 σχόλια για “ΣΕΡΙΦΟΣ Πολιτιστικό κέντρο θα γίνει το πρώην διοικητήριο στο Μέγα Λιβάδι προϋπολογισμού 1.900.000€ .”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πωλείται Ηλεκτρικός διάδρομος

Πωλείται Ηλεκτρικός διάδρομος γυμναστικής
Μοντέλο: Pegasus Silver TM-345 ),
σε αρίστη κατάσταση, λόγω μετακόμισης.
Τιμή ΜΟΝΟ : 500 €.
τηλ.: 6972009299
SPONSORS

Μήλος

Αριστούχος απόφοιτος Παντείου Πανεπιστημίου παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές δημοτικού και γυμνασίου.
Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6987358159
SPONSORS
SPONSORS
SPONSORS

Facebook

Twitter

Google Plus

Vimeo