ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ Επανήλθε σε πλήρη λειτουργία ο σταθμός συνεχούς παρακολούθησης του ηφαιστείου

Παρακολούθηση ηφαιστείου Σαντορίνης και ποντικοί

Επανήλθε σε πλήρη λειτουργία ο σταθμός συνεχούς παρακολούθησης της ροής του διοξειδίου από το έδαφος και της θερμοκρασίας εδάφους, στην κορυφή της Νέας Καμένης.

Ο σταθμός αυτός, που το Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ) διατηρεί σε λειτουργία από το 1994, και έχει υποστεί πλήθος επισκευές, ανανεώσεις και αναβαθμίσεις, με τελευταία αυτή του 2012, παρουσίαζε το τελευταίο διάστημα περιοδική αστάθεια τόσο στις μετρήσεις όσο και στη μετάδοση των δεδομένων στον κεντρικό ηλεκτρονικό υπολογιστή του Παρατηρητηρίου του ΙΜΠΗΣ, που φιλοξενείται στο Συνεδριακό Κέντρο Πέτρος Μ. Νομικός.

Όπως μας αποκάλυψε ο ηφαιστειολόγος Δρ Γιώργης Βουγιουκαλάκης σε πρόσφατη επίσκεψή του στο ηφαίστειο, με στόχο τον εντοπισμό των αίτιων του προβλήματος, διαπίστωσε ότι το πρόβλημα ήταν η επιλογή ενός μεγαλόσωμου ποντικού να κατοικίσει μέσα στον κλωβό του σταθμού, διαταράσσοντας τις θέσεις των αισθητήρων και αποσυνδέοντας ορισμένους από αυτούς.

Το πρόβλημα λύθηκε, και από την προηγούμενη εβδομάδα ο σταθμός μεταδίδει ξανά όλο το φάσμα του πλήθους των τιμών που καταγράφει.

Η εκτίμηση των διακυμάνσεων της ροής του διοξειδίου από το έδαφος των ηφαιστείων απαιτεί να καταγράφονται μαζί με την τιμή της ροής και πλήθος μετεωρολογικά στοιχεία, όπως η θερμοκρασία και η υγρασία αέρα και εδάφους, η φορά και η ταχύτητα του ανέμου, η βαρομετρική πίεση, κ.α. Παρατίθεται ένα ενδεικτικό διάγραμμα της προβολής ορισμένων από αυτά τα στοιχεία, που καταγράφηκαν για ένα εικοσιτετράωρο (11/11/14) στο σταθμό της Καμένης.

Share

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει...

0 σχόλια για “ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ Επανήλθε σε πλήρη λειτουργία ο σταθμός συνεχούς παρακολούθησης του ηφαιστείου”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πωλείται Ηλεκτρικός διάδρομος

Πωλείται Ηλεκτρικός διάδρομος γυμναστικής
Μοντέλο: Pegasus Silver TM-345 ),
σε αρίστη κατάσταση, λόγω μετακόμισης.
Τιμή ΜΟΝΟ : 500 €.
τηλ.: 6972009299
SPONSORS

Μήλος

Αριστούχος απόφοιτος Παντείου Πανεπιστημίου παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές δημοτικού και γυμνασίου.
Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6987358159
SPONSORS
SPONSORS
SPONSORS

Facebook

Twitter

Google Plus

Vimeo