sikinos_el[1]Σίκινος, ένα μικρό νησί των νοτίων Κυκλάδων που θα σας κερδίσει με τις φυσικές ομορφιές του και τις ανθρώπινες δημιουργίες.
Στη Σίκινο ο χρόνος και οι άνθρωποι έχουν κρατήσει αναλλοίωτο το παραδοσιακό κυκλαδίτικο χρώμα.

Φτάνοντας στο λιμάνι της Αλοπρόνοιας, μοναδικές εικόνες γεμίζουν τον κάθε ταξιδιώτη και επισκέπτη του νησιού.

Το μεσημέρι και το απόγευμα δίνουν ευκαιρίες για χαλάρωση στις ήσυχες, μικρές παραλίες και για περπάτημα στα μονοπάτια τις ενδοχώρας. Στα σοκάκια τις Χώρας θα ακούσετε μόνο τον άνεμο να ψιθυρίζει πάνω στα φύλλα των κληματαριών, ενώ το βράδυ το νησί ξυπνάει και ο κόσμος γεμίζει τα μικρά δρομάκια γύρω από τα μπαρ, τα καφέ, τις ταβέρνες και τα μαγαζάκια.Μιλώντας με τους ανθρώπους θα διαπιστώσετε ότι ανοίγουν το σπίτι τους και καλοδέχονται τον ξένο έχοντας πάντα ανεξάντλητη όρεξη για πειράγματα, για γλέντια και για πανηγύρια.

Για τους παραπάνω λόγους…..αλλά και πολλούς άλλους που θα ανακαλύψετε, η Σίκινος σας περιμένει.

Η Σίκινος βρίσκεται μεταξύ των νήσων Φολέγανδρου και Ίου,σε απόσταση 14 και 10 μιλίων αντίστοιχα. Η απόσταση του νησιού από το λιμάνι του Πειραιά είναι 102 ν. μίλια και το ταξίδι με το πλοίο διαρκεί ακόμα και 9 ώρες, ανάλογα με τη διαδρομή και τις προσεγγίσεις.
sikinos_chora[1]Η έκταση της  είναι 41.676 τ.μ. το μήκος της  ακτογραμμής 40,047 χλμ ( 17 ν. μίλια) και ο πληθυσμός 238 κάτοικοι.
Γύρω της βρίσκονται οι  νησίδες: βόρειοδυτικά η Βολάδα, ο Άγιος Γεώργιος, και η Καρδιώτισσα (η αρχαία Λάγουσα), και νότιοδυτικά ο Καλόγερος με πολλούς ενάλιους βράχους σημαντικότερος των οποίων είναι ο Κάραβος. Κυριότερα βουνά  είναι ο Τρούλος (600μ.), ο Άγιος Μάμας (528μ.), η Αγία Μαρίνα (450μ.) και το λεγόμενο «Φρούδι του Μοναστηριού» (350μ.) όπου βρίσκεται και η Μονή της Χρυσοπηγής.
Στο νησί κατοικούνται τρεις οικισμοί, η Αλοπρόνοια, το Χωριό και το Κάστρο.
Αλοπρόνοια (αλς= θάλασσα + πρόνοια) ονομάζεται το μικρό λιμάνι του νησιού. Στον παραθαλάσσιο οικισμό της Αλοπρόνοιας υπάρχει σουπερμάρκετ, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, καφενεία για ένα καφεδάκι πριν τον απογευματινό περίπατο στο λιμάνι και μπαράκια για τη νυχτερινή έξοδο. Από εδώ ξεκινάει το λεωφορείο για τη Χώρα και την Επισκοπή και το καΐκι για τις εκδρομές στις απομακρυσμένες παραλίες της Σικίνου.
alopronia[1]Το Χωριό που μαζί με το Κάστρο αποτελούν την Χώρα της Σικίνου, είναι ένας μικρός λαβύρινθος από δρομάκια, παλιά σπίτια, πεζούλια, στενές ανηφόρες, περάσματα, κρυφές γωνιές, ανθισμένα παρτέρια και σκαλάκια. Όποιος ανέβει εδώ πρέπει να αφουγκραστεί το σιωπηλό ήχο ενός πολύ παλιού, χαμένου κόσμου. Αυτόν τον ήχο μην τον προσπεράσετε έτσι καθώς  είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχει να χαρίσει η Σίκινος.
Το Κάστρο, χτισμένο στο χείλος του γκρεμού 280 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, είναι παλιός οχυρωμένος οικισμός του 15ου αιώνα. Εδώ χτυπάει η καρδιά του τόπου με την πλατεία, το δημαρχείο, το ιατρείο, τα μαγαζιά και τα καφενεία να είναι το κέντρο της κοινωνικής ζωής του νησιού. Με έναν περίπατο μέσα στον οικισμό θα θαυμάσετε παλιά αρχοντικά, το επίχρυσο ξυλόγλυπτο τέμπλο στην εκκλησία της Παντάνασσας και παμπάλαιες εικόνες, ζωγραφισμένες από το χέρι μεγάλων αγιογράφων των περασμένων αιώνων στο Βυζαντινό Μουσείο.
kastro[1]Κυριότερες παραλίες είναι ο Άγιος Γεώργιος, η παραλία της Μάλτας, το Λιβάδι ή παραλία της Αλοπρόνοιας, το Διαλισκάρ, τα Σαντοριναίικα, ο Άη Γιάννης και ο Άγιος Παντελεήμων.
Από αυτές μόνο η Αλοπρόνοια, ο Άγιος Γεώργιος και το Διαλισκάρι είναι προσβάσιμες με αυτοκίνητο, ενώ οι υπόλοιπες παραλίες  της έχουν πρόσβαση κυρίως με καίκι , ή από μονοπάτια για τους λάτρεις του περιπάτου

Share

Facebook

Twitter

Google Plus

Vimeo