Παρουσίαση του έργου “Archipelago LNG”

Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου Ερμούπολης, η εναρκτήρια συνάντηση του έργου “Archipelago LNG: Βιώσιμες θαλάσσιες μεταφορές με ΥΦΑ μεταξύ της ηπειρωτικής χώρας και των νήσων του αρχιπελάγους”.
Το συγκεκριμένο έργο είναι μία διερευνητική μελέτη για το κατά πόσο είναι εφικτή η χρήση του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στις θαλάσσιες συγκοινωνίες του Αιγαίου και η δημιουργία σχετικών εγκαταστάσεων τροφοδοσίας και ανεφοδιασμού.
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πρότζεκτ που σκοπό έχει να δείξει αν είναι βιώσιμη ή όχι η δυνατότητα χρήσης ΥΦΑ και να αποδείξει την θετική επίδραση που θα έχει σε θέματα όπως η προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τα οικονομικότερα ναύλα, δημιουργώντας παράλληλα τις προϋποθέσεις για να υπάρξει και το σχετικό κανονιστικό-νομοθετικό πλαίσιο.
Εταίροι του συγκεκριμένου έργου είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (επικεφαλής-συντονιστής), η ΔΕΠΑ Α.Ε. (προμηθευτής φυσικού αερίου), το ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ (έρευνα), το Ναυπηγείο Νεωρίου Σύρου (βιομηχανία) και τις ναυτιλιακές εταιρείες ΑΝΕΚ ΑΕ και ΠΑΣΙΦΑΗ ΑΕ.
Παράλληλα, η διευθύνουσα επιτροπή αποτελείται από εκπροσώπους του Νορβηγικού Νηογνώμονα (έχει σημαντικό αριθμό πλοίο που κινούνται με ΥΦΑ), του ΥΠΕΚΑ, της Ελληνο-Γερμανικής Συνέλευσης και της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με μία παρουσίαση των Υγρού Φυσικού Αερίου, των ιδιοτήτων του και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων σε σχέση με το πετρέλαιο, ενώ έγινε αναφορά στην χρήση του στη ναυτιλία στις Σκανδιναβικές χώρες και ειδικά τη Νορβηγία, στις υποδομές ανεφοδιασμού που έχουν ήδη δημιουργηθεί κλπ.
Οι στόχοι του έργου είναι οι εξής:
– Η προώθηση της χρήσης του ΥΦΑ ως καύσιμο ναυτιλίας στους τομείς της μεταφοράς επιβατών και της ναυσιπλοϊας των Ελληνικών νησιών.
– Η παροχή κινήτρων και των απαραίτητων εργαλείων στις ελληνικές αρχές προκειμένου να εγκριθεί ένα κανονιστικό πλαίσιο για τη μετατροπή και τον ανεφοδιασμό των πλοίων με ΥΦΑ στην περιοχή.
– Προσδιορισμός του βασικού τεχνικού και οικονομικού πλαισίου της μικρής κλίμακας ΥΦΑ ως αλυσίδα αξίας για τα θαλάσσια καύσιμα στο Νότιο Αιγαίο.
– Διατύπωση συστάσεων νομοθετικού χαρακτήρα προς τις ελληνικές αρχές όσον αφορά τόσο στις τεχνικές όσο και τις οικονομικές πτυχές της αλυσίδας εφοδιασμού ΥΦΑ στις νησιωτικές περιοχές, χρησιμοποιώντας ως αναφορά την περιοχή του Νοτίου Αιγαίου.
Στις ερωτήσεις-τοποθετήσεις που ακολούθησαν της παρουσίασης, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για την χρήση του ΥΦΑ, υποστηρίζοντας ότι “τα ίδια έχουμε ακούσει και για την αιολική ενέργεια και τις λοιπές εναλλακτικές μορφές ενέργειας, ωστόσο δεν προχώρησαν, τουλάχιστον όχι στον βαθμό που πολλοί πίστευαν και περίμεναν.
Τι μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα είναι διαφορετικά τώρα;”. Επίσης, ο σύμβουλος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου κ. Κανάκης, στάθηκε στην περίπτωση που προχωρήσει το θέμα και τελικά δημιουργηθεί στη Σύρο σταθμός ανεφοδιασμού ΥΦΑ, στο πόσο θα επηρεάσει τις προσπάθειες τουριστικής αναβάθμισης του νησιού που ξεκινούν και αναμένεται να ενταθούν τα επόμενα χρόνια, αλλά και τους κινδύνους που εγκυμονεί η παρουσία ενός τέτοιου σταθμού ανεφοδιασμού μέσα στον αστικό ιστό.

http://cyclades24.gr/

Share

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει...

0 σχόλια για “Παρουσίαση του έργου “Archipelago LNG””

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πωλείται Ηλεκτρικός διάδρομος

Πωλείται Ηλεκτρικός διάδρομος γυμναστικής
Μοντέλο: Pegasus Silver TM-345 ),
σε αρίστη κατάσταση, λόγω μετακόμισης.
Τιμή ΜΟΝΟ : 500 €.
τηλ.: 6972009299
SPONSORS

Μήλος

Αριστούχος απόφοιτος Παντείου Πανεπιστημίου παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές δημοτικού και γυμνασίου.
Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6987358159
SPONSORS
SPONSORS
SPONSORS

Facebook

Twitter

Google Plus

Vimeo