ΠΑΡΟΣ Επιστολές τοπικών φορέων στον Μ. Χρυσοχοΐδη για το νέο αεροδρόμιο

Πιέσεις για άμεσες ενέργειες

Ο Αντιπεριφερειάρχης Γ. Λεονταρίτης και ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Πάρου – Αντιπάρου απέστειλαν επιστολές προς τον Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και δικτύων, σχετικά με την αποπεράτωση του νέου αεροδρομίου στην Πάρο.

Σχετικά έντονο ενδιαφέρον έχει δείξει ο κ.Χρυσοχοΐδης για την ανάπτυξη των περιφερειακών αεροδρομίων, τόσο της Πάρου, όσο και της Σύρου, όπως φαίνεται και από τις πρόσφατες επισκέψεις του στους χώρους αυτούς, εντός των προηγούμενων εβδομάδων.

Μετά την επίσκεψή του, την Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου, στο εργοτάξιο του νέου αεροδρομίου της Πάρου, ο Υπουργός ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα των εργασιών, ενώ δεν απέκλεισε το γεγονός, να τεθεί σε λειτουργία έως τους πρώτους μήνες της επόμενης θερινής τουριστικής περιόδου του 2015.

Η επιστολή Λεονταρίτη

Εντός αυτού του πλαισίου και μετά την παρέμβαση του κ. Χρυσοχοΐδη για επίσπευση των ενεργειών για την επέκταση του διαδρόμου προσαπογείωσης κατά 140 μέτρα, για το αεροδρόμιο της Σύρου, ο Αντιπεριφερειάρχης, κ. Γιώργος Λεονταρίτης, έστειλε επιστολή προς τον Υπουργό, ζητώντας ανάλογες ενέργειες, όσον αφορά στην αποπεράτωση των υποδομών του νέου αεροδρομίου και στο νησί της Πάρου.

Στην επιστολή του, η οποία κοινοποιήθηκε επίσης στον διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, ο κ. Λεονταρίτης, αφενός παραθέτει στατιστικά στοιχεία, που αποδεικνύουν την αυξημένη κίνηση επισκεπτών στην Πάρο, ενώ αφετέρου υπογραμμίζει, πως η ζήτηση των πελατών που ταξιδεύουν αεροπορικά δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθεί με το υφιστάμενο αεροδρόμιο, τονίζοντας με αυτό τον τρόπο, την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης του νέου αεροδρομίου.

Αναλυτικότερα, ο Αντιπεριφερειάρχης στο κείμενο της επιστολής του, αρχικά ευχαριστεί τον κ. Χρυσοχοΐδη για την επίλυση των προβλημάτων του νέου αεροδρομίου, εστιάζοντας, κυρίως, στην επιτόπια επιθεώρηση της προόδου των εργασιών.

Στη συνέχεια, γνωστοποιεί στον Υπουργό τα νεότερα στατιστικά στοιχεία, προερχόμενα από την Αεροπορία Αιγαίου (Aegean), το λιμεναρχείο Πάρου, καθώς επίσης και άλλων φορέων, όπως η Ένωση Ξενοδόχων Πάρου – Αντιπάρου, που αφορούν στο διάστημα, έως τον Σεπτέμβριο του 2014.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, η μεγάλη ποσοστιαία αύξηση της τουριστικής κίνησης συγκριτικά με τους αντίστοιχους θερινούς μήνες του 2013 στο νησί, οφείλεται «κατ’εξοχήν στην σταθεροποίηση της οικονομικής κατάστασης, της εξόδου της χώρα στις αγορές, της εντατικοποίησης της αναπτυξιακής πολιτικής του τουριστικού προϊόντος και θέσης ως στρατηγικού στόχου της χώρας, αλλά και της ίδιας της Πάρου-Αντιπάρου, ως πολύ σημαντικών προορισμών για τον τουρισμό».

Επίσης, αναφορικά με τις αεροπορικές αφίξεις, παραθέτονται στοιχεία της Aegean, η οποία καταγράφει αύξηση το 2014 περίπου 10% σε σχέση με το 2013, παρ’όλα αυτά, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Λεονταρίτης, «η μη ικανοποιούμενη ζήτηση είναι όμως πολλαπλάσια».

Ακολούθως, ο κ. Λεονταρίτης, παρουσίασε τα στατιστικά στοιχεία του Λιμεναρχείου Πάρου, τα οποία δείχνουν αύξηση περίπου 36% στην επισκεψιμότητα μεταξύ Αυγούστου του 2013 και 2014, όπως και αύξηση 44% μεταξύ Σεπτεμβρίου 2013 και 2014, καθώς επίσης και στοιχεία από τα δύο μεγαλύτερα ταξιδιωτικά πρακτορεία του νησιού, που καταγράφουν αντίστοιχη αύξηση.

Στην ίδια κλίμακα, κυμαίνονται και τα στατιστικά από έρευνα που διεξήγαγε η Ένωση Ξενοδόχων Πάρου – Αντιπάρου, φανερώνοντας αύξηση έως και 69% από τον προηγούμενο χρόνο, ανάλογα βέβαια με την κατηγορία του καταλύματος και την περιοχή που βρίσκεται. Εξίσου αυξητικά, είναι και τα στοιχεία των Συλλόγων Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων, όπως και λοιπών φορέων της Πάρου.

Καταλήγοντας ο κ. Λεονταρίτης, τόνισε, πως, δεδομένης της αναμενόμενης συνέχειας της αυξητικής τάσης στην επισκεψιμότητα, καθώς επίσης και της πρόθεσης τόσο της Εθνικής οικονομίας, όσο και της οικονομίας Πάρου και Κυκλάδων εν γένει, για την επέκταση της τουριστικής περιόδου, η άμεση υλοποίηση των απαραίτητων υποδομών του Νέου Αερολιμένα Πάρου, ώστε να τεθεί σε λειτουργία με προσωρινές εγκαταστάσεις την ερχόμενη θερινή περίοδο, θεωρείται επιτακτική ανάγκη, ζητώντας από τον Υπουργό άμεσες και επείγουσες ενέργειες.

«Το σημαντικότερο έργο των τελευταίων 100 χρόνων»

Όμοια υπήρξαν τα αιτήματα στην επιστολή, που απεστάλη από τον Εμποροεπαγγελματικό Σύλλογο Πάρου – Αντιπάρου προς τον Υπουργό, που κοινοποιήθηκε επίσης στην ΥΠΑ, την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, όπως και στους δημάρχους, Μάρκο Κωβαίο και Ανστάσιο Φαρούπο.

Στην επιστολή των εκπροσώπων του εμπορικού κόσμου, αναφέρεται, πως η υλοποίηση του νέου αερολιμένα πρόκειται για «έργο πνοής», το οποίο «θα επιτρέψει την πρόσβαση στους μόνιμους κατοίκους και στους επισκέπτες των δυο νησιών σε δημόσια ή ιδιωτικά ιατρικά κέντρα υγείας, καθώς θα δώσει λύση σε σημαντικό βαθμό στα προβλήματα διακομιδής των ασθενών, υπογραμμίζοντας, ότι είναι το σημαντικότερο έργο των τελευταίων 100 χρόνων που έγινε στο νησί μας και η “σφραγίδα” του θα επηρεάσει τις ζωές μας, για πάρα πολλά χρόνια».

Αφού κατέστη σαφές, πως για τους εμπόρους των δύο νησιών θεωρείται αναγκαία η περεταίρω ανάπτυξη, του ήδη βελτιωμένου κλίματος στον τουρισμό και η σταδιακή τοποθέτηση των νησιών στον ευρωπαϊκό τουριστικό χάρτη, διατυπώθηκε η εκτίμηση, πως σημαντικό ρόλο σε αυτό το στόχο, μπορεί να διαδραματίσει η λειτουργία του νέου αεροδρομίου, ιδιαίτερα αν αυτή ξεκινήσει εντός των πρώτων μηνών του 2015 και γι’αυτό το λόγο, ζητούν την παρέμβαση του κ. Χρυσοχοΐδη για άμεσες ενέργειες, προκειμένου «η νέα τουριστική περίοδος να μας βρει με ένα αεροδρόμιο σε λειτουργία, γεγονός που θα βάλει τις βάσεις για την παραπέρα τουριστική μας ανάπτυξη».

Σκέψεις ιδιωτικοποιήσεων

Όσον αφορά στη φημολογία περί ιδιωτικοποιήσεων, μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), οι ξένοι επενδυτές φαίνεται να έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για τα αεροδρόμια με τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση, εντός των οποίων βρίσκονται και αυτά της Μυκόνου και της Σαντορίνης. Όπως λέγεται, οι διεκδικητές των αεροδρομίων ζητούν αύξηση του χρόνου παραχώρησης από 30 χρόνια στα 40, με δυνατότητες επέκτασης, αιτήματα, τα οποία φαίνεται να αποδέχεται το ΤΑΙΠΕΔ.

Για την περίπτωση των «μικρών» αεροδρομίων, μεταξύ των οποίων αυτά της Νάξου και της Σύρου, σχετικά με τα οποία έχει γίνει λόγος για κλείσιμο, καθώς αδυνατούν να εξυπηρετήσουν πτήσεις τσάρτερ από το εξωτερικό, δεν έχει υπάρξει επιβεβαίωση από κανέναν υπεύθυνο φορέα.

Μια είδηση, ωστόσο, η οποία δεν έχει διαψευστεί από επίσημα χείλη, είναι το γεγονός πως με πρόσχημα τα έργα αναβάθμισης, οι ιδιώτες που θα εκμεταλλεύονται τα αεροδρόμια, θα ζητήσουν επιπλέον επιβάρυνση από τους καταναλωτές, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα, προετοιμάζεται κεφαλικός φόρος, ανά επιβάτη, από 14,5 έως και 20 ευρώ, κατά τα πρότυπα του «σπατόσημου», μέσω της ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων από το ΤΑΙΠΕΔ.

www.koinignomi.gr

Share

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει...

0 σχόλια για “ΠΑΡΟΣ Επιστολές τοπικών φορέων στον Μ. Χρυσοχοΐδη για το νέο αεροδρόμιο”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πωλείται Ηλεκτρικός διάδρομος

Πωλείται Ηλεκτρικός διάδρομος γυμναστικής
Μοντέλο: Pegasus Silver TM-345 ),
σε αρίστη κατάσταση, λόγω μετακόμισης.
Τιμή ΜΟΝΟ : 500 €.
τηλ.: 6972009299
SPONSORS

Μήλος

Αριστούχος απόφοιτος Παντείου Πανεπιστημίου παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές δημοτικού και γυμνασίου.
Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6987358159
SPONSORS
SPONSORS
SPONSORS

Facebook

Twitter

Google Plus

Vimeo