ΝΑΞΟΣ Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τη λειτουργία και επέκταση του Αεροδρομίου

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Με εμφανή ικανοποίηση ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Μανόλης Μαργαρίτης, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου που συγκάλεσε την Τετάρτη 4/10, την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και περιορισμών για τη λειτουργία του υφιστάμενου αερολιμένα Νάξου και την κατασκευή των έργων για την επέκταση, τον εκσυγχρονισμό, τη βελτίωση και τη συντήρηση των υποδομών του, που υπογράφηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο, με την επισήμανση, ότι η εφαρμογή τους βαρύνει το φορέα εκτέλεσης των έργων και λειτουργίας του αερολιμένα. Ο δήμαρχος, όπως και οι αντιδήμαρχοι, Δημήτρης Λιανός, Μανώλης Πολυκρέτης και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης, Βαγγέλης Παντελιάς, που συμμετείχαν, επισήμαναν ότι το «στοίχημα» που έθεσε η δημοτική αρχή…
Από τη συνέντευξη Τύπου (Φωτογραφία: Cyclades Voice)Bookmark and Share
… από το 2012 που ξεκίνησε τις ενέργειες για την επέκταση του αεροδρομίου, έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο.

Όπως επισημάνθηκε, στη συνέχεια θα προχωρήσουν οι διεργασίες για τις απαιτούμενες απαλλοτριώσεις.

«Με την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων επιβραβεύεται η προσπάθειά μας για την επέκταση του αεροδρομίου, παρά το γεγονός ότι έχουμε εισπράξει γκρίνια και αμφισβήτηση για το κατά πόσο θα μπορούσε να επιτευχθεί το εν λόγω έργο. Σήμερα γνωστοποιούμε στους πολίτες της Νάξου το σημαντικό αυτό βήμα που αφορά στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την επέκταση του διαδρόμου προσγειο-απογείωσης, ώστε ο διάδρομος να αποκτήσει καθαρό επιχειρησιακό μήκος 1.200 μέτρα», επισήμανε ο δήμαρχος, κάνοντας αναφορά, τόσο στις ενέργειες που έγιναν προκειμένου να προχωρήσει το θέμα της επέκτασης, όσο και στην τοπογραφική μελέτη που ο δήμος εκπόνησε, καθώς και στο κτηματολόγιο, ενώ η ΥΠΑ εκπόνησε τη γεωτεχνική μελέτη και στη συνέχεια ολοκληρώθηκε και η περιβαλλοντική μελέτη.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος, Μανώλης Πολυκρέτης, ανέφερε ότι «όταν το 2011 θέλαμε να δώσουμε κάποια λίγα χρήματα για να ξεκινήσουμε, η αντιπολίτευση μας κατηγορούσαν ότι δεν πρέπει να δώσουμε χρήματα για το έργο αυτό, που είναι ένα έργο για όλο τον κόσμο, γιατί αν το αεροδρόμιο πάει καλά σε δυο τρία χρόνια δεν θα υπάρχει φτωχός Ναξιώτης, όταν έρχονται 10 αεροπλάνα ημερησίως».

Στις απαντήσεις που έδωσαν στις ερωτήσεις που τέθηκαν, τόσο ο δήμαρχος, όσο και ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Λιανός, αναφέρθηκαν στα οφέλη που θα έχει στην τοπική οικονομία η επέκταση του αεροδρομίου, αφού θα μπορούν να προσγειώνονται μεγαλύτερα αεροσκάφη και τσάρτερς, με αποτέλεσμα την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών στη Νάξο.

Παράλληλα, διευκρίνισαν ότι ήδη έχει γίνει επαφή με τους ιδιοκτήτες ακινήτων στην προς απαλλοτρίωση περιοχή, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα προχωρήσουν χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα, σημειώνοντας, ότι υπάρχει η βούληση να προβούν αν χρειαστεί ακόμη και σε αγορά κάποιων ακινήτων.
Ακούστε το ΗΧΗΤΙΚΟ από τη συνέντευξη Τύπου ΕΔΩ
Το αεροδρόμιο Νάξου στην υφιστάμενη μορφή του έχει συνολικό εμβαδό 217 στρεμμάτων, διάδρομο μήκους 900 m με κατεύθυνση βορρά-νότου, δάπεδο στάθμευσης αεροσκαφών 50×80 m, συνδετήριο τροχόδρομο πλάτους 15 m, κτίριο αεροσταθμού 350 m2, πυροσβεστικό σταθμό, υδατόπυργο και βοηθητικές εγκαταστάσεις, όπως οικίσκος ηλεκτρογεννητριών κ.ά.

 

Ο διάδρομος του Αεροδρομίου Νάξου (Φωτογραφία: Cyclades Voice)

Τα κυριότερα έργα επέκτασης και βελτίωσης του αερολιμένα περιλαμβάνουν:
Επέκταση του διαδρόμου προσγειώσεων – απογειώσεων του αεροδρομίου προς νότο, σε περιοχή έκτασης ~ 85 στρεμμάτων περίπου που θα απαλλοτριωθεί, ώστε ο διάδρομος να αποκτήσει καθαρό επιχειρησιακό μήκος 1.200 m και τις απαιτούμενες ζώνες ασφάλειας.
Κατασκευή δύο νέων συνδετήριων τροχοδρόμων καθαρού πλάτους 18 m και συνολικού (μετά των ερεισμάτων) 25 m.
Διαπλάτυνση του υφιστάμενου τροχοδρόμου από 15 σε 18 m με συνολικό πλάτος μετά των ερεισμάτων 25 m.
Επέκταση δαπέδου στάθμευσης αεροσκαφών κατά 8.000 m2.
Επέκταση κατά 2.100 m2, αναδαρρύθμιση και βελτίωση του κτιρίου του αεροσταθμού.
Κατασκευή εσωτερικής περιμετρικής οδού του αεροδρομίου στα όρια της επέκτασης, μήκους 1,5 km περίπου και πλάτους 6 m.
Κατασκευή των απαιτούμενων υδραυλικών έργων αποστράγγισης – αποχέτευσης ομβρίων υδάτων, στη ζώνη επέκτασης του διαδρόμου.
Μεταφορά των εγκαταστάσεων αεροναυτιλίας σε προς απαλλοτρίωση έκταση 8.700 m2.
Αποκατάσταση οδικού δικτύου στην περιοχή επέκτασης του αεροδρομίου.
Κατασκευή περίφραξης στα όρια της περιοχής επέκτασης.
Νέες εγκαταστάσεις και χώροι υποστήριξης σε έκταση ~22,7 στρεμμάτων (εκ των οποίων τα ~21,5 θα προέλθουν από απαλλοτρίωση και το ~1,2 αποτελεί έκταση του δημοσίου προς παραχώρηση):
Πάρκο καυσίμων.
Νέος πυροσβεστικός σταθμός – αμαξοστάσιο.
Υδατόπυργος.
Βοηθητικοί οικίσκοι, αποθήκες και στέγαστρα.
Χώρος στάθμευσης οχημάτων και οδική πρόσβαση στον αερολιμένα.
Ηλεκτρομηχανολογικές και συναφείς εγκαταστάσεις.
Αντικατάσταση της υπάρχουσας φορητού τύπου φωτοσήμανσης, με νέα μόνιμου τύπου και επέκταση αυτού στο νέο τμήμα του διαδρόμου και στους τροχοδρόμους, με την εγκατάσταση φωτιστικών διαδρόμου, τροχοδρόμων, PAPIS, RTILS κ.λπ.
Φορέας υλοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Σε περίπτωση ανάληψης μέρους των εργασιών και ευθυνών υλοποίησης και λειτουργίας του έργου από άλλο φορέα, λαμβάνονται όλες οι απαραίτητες πρόνοιες για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων.
Δανάη Μαύρου

Newsroom Cyclades Voice

Share

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει...

0 σχόλια για “ΝΑΞΟΣ Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τη λειτουργία και επέκταση του Αεροδρομίου”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πωλείται Ηλεκτρικός διάδρομος

Πωλείται Ηλεκτρικός διάδρομος γυμναστικής
Μοντέλο: Pegasus Silver TM-345 ),
σε αρίστη κατάσταση, λόγω μετακόμισης.
Τιμή ΜΟΝΟ : 500 €.
τηλ.: 6972009299
SPONSORS

Μήλος

Αριστούχος απόφοιτος Παντείου Πανεπιστημίου παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές δημοτικού και γυμνασίου.
Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6987358159
SPONSORS
SPONSORS
SPONSORS

Facebook

Twitter

Google Plus

Vimeo