ΜΥΚΟΝΟΣ Ο Δήμος Μυκόνου για την καθαριότητα και τη λειψυδρία

admin Χωρίς κατηγορία 327 views 0 0

Αναλυτική ανακοίνωση για τα δύο σημαντικά ζητήματα που ταλανίζουν το νησί των ανέμων, την καθαριότητα και τη λειψυδρία εξέδωσε ο Δήμος Μυκόνου, στο πλαίσιο της οποίας γίνεται αναφορά στις ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί για την αντιμετώπισή τους.

Εκτός των ανωτέρω, πραγματοποιείται αναφορά σχετικά και με ζητήματα ασφάλειας των πολιτών.

Αύξηση αναγκών λόγω Τουρισμού

Όπως γνωρίζετε, ο Δήμος Μυκόνου είναι ένας Δήμος ιδιαίτερος, με τον Τουρισμό να αποτελεί βασικό αγαθό για το νησί μας. Φέτος, η σημαντική αυξητική τάση της τουριστικής κίνησης στη Μύκονό μας, έχει ως αποτέλεσμα κι εμείς ως Δήμος να έχουμε προβεί στις κατάλληλες και έγκαιρες παρεμβάσεις κι ενέργειες ώστε όλα τα προβλήματα να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο τρόπο και από τη θέση ευθύνης της Διοίκησης του Δήμου Μυκόνου που βρίσκομαι. Πιο αναλυτικά:

Στον τομέα της Καθαριότητας – Ανακύκλωσης

Η καθαριότητα του νησιού είναι εμφανώς σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι ήταν, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι είναι στο καλύτερό της σημείο. Γι αυτό το λόγο, προσπαθούμε καθημερινά-μαζί με τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Αλέκο Κουκά αλλά κι άλλους εθελοντές , τους οποίους ιδιαίτερα ευχαριστούμε -για τα καλύτερα αποτελέσματα. Άλλωστε, η προσθήκη ακόμα 17 εργατών καθαριότητας, θα βοηθήσει στον τομέα της Καθαριότητας ακόμα περισσότερο. Παράλληλα, οι παλαιοί κάδοι απορριμμάτων έχουν επί το πλείστον αντικατασταθεί με καινούργιους πιο λειτουργικούς κάδους, δέκα συνολικά μέχρι στιγμής στον παραδοσιακό οικισμό του νησιού μας κι ένας στην Άνω Μερά. Ομοίως, η Ανακύκλωση πλέον έχει ξεκινήσει δυναμικά και οι κάδοι ανακύκλωσης επίσης αντικαθίστανται με καινούργιους, και με ‘καμπάνες’ γυαλιού.

Ασφάλεια των Πολιτών

Στον τομέα της Ασφάλειας, τόσο των πολιτών αλλά και των επισκεπτών στο νησί μας έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Τοποθετήθηκε μία μπάρα ασφαλείας στην κύρια είσοδο του παραδοσιακού οικισμού της Πόλης (περιοχή Φάμπρικα) κι έτσι μετριάζεται η αλόγιστη και παράνομη στάθμευση διευκολύνοντας έτσι την πρόσβαση προς κι εκτός πόλης.

Παράλληλα, με προσωπικές κινήσεις της Δημαρχεύουσας κας Γρυπάρη Ειρήνης, και με έγγραφά της, εκτός από την φύλαξη της πόλης με δύο αστυνομικούς καθημερινά, διασφαλίστηκαν και πεζές περιπολίες αστυνόμων στον παραδοσιακό οικισμό αλλά και λιμενικών στη λιμενική ζώνη, κάνοντας πολίτες αλλά και τουρίστες να νιώθουν ασφαλέστεροι.

Η κυρία Ειρήνη Γρυπάρη, με προσωπικές της κινήσεις και αιτήματα προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλη Κικίλια και τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής, κατάφερε να εξασφαλίσει ακόμα 3 (τρεις) πυροσβέστες αλλά κι ένα μεγάλο Πυροσβεστικό – Διασωστικό όχημα που θα προστεθούν στο ήδη υπάρχον δυναμικό. Παράλληλα, με διαρκή επαφή και πρωτοβουλίες Δήμου με τους επικεφαλής της Αστυνομίας και του Λιμενικού, καταφέραμε να περιορίσουμε την αλόγιστη εισροή αθίγγανων στο νησί.

Νερό – Αντιμετώπιση Λειψυδρίας

Όπως όλοι γνωρίζουμε ζούμε σε ένα άνυδρο νησί με τα υδάτινα αποθέματα ιδιαίτερα φέτος να λιγοστεύουν ολοένα και περισσότερο. Παρόλα αυτά όμως η συνεχής προσπάθεια του Δήμου και της Δημαρχεύουσας για το καλύτερο αποτέλεσμα για το νησί έχουν ως ακολούθως :

Μετά από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 24 Φεβρουαρίου εισηγούμεθα να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για το νερό. Κάποιοι αρμόδιοι φορείς λοιπόν, θεώρησαν ότι ήταν πολύ νωρίς και το αίτημά μας δεν έγινε αποδεκτό.

‘Όλοι γνωρίζετε ότι η αγωνία μου για τη λειψυδρία ξεκίνησε από το Δεκέμβρη του 2013, όταν πολλοί με χαρακτήρισαν υπερβολική. Αρχές Φεβρουαρίου λοιπόν, κάλεσα Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα τη λειψυδρία παρόντων και του Προέδρου της ΔΕΥΑΜ κ. Κουσαθανά Παναγιώτη αλλά και του Προϊσταμένου της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑΜ. Μετά λοιπόν από έγγραφα και μελέτες της ΔΕΥΑΜ για το φλέγον αυτό ζήτημα, άρχισα αγώνα δρόμου προς τον Περιφερειάρχη κ. Μαχαιρίδη και τον Αντιπεριφερειάρχη κ Πουσσαίο, τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ Ζωίδη, την Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κα Καλογήρου, τον Αναπ. Υπουργό Οικονομικών κ. Σταικούρα, τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη, τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Βαρβιτσιώτη, την Υπουργό Τουρισμού κα Κεφαλογιάννη, τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μιχελάκη, με αποκορύφωμα το Ιδιαίτερο Γραφείο του Πρωθυπουργού, όπως άλλωστε ενημερωνόσαστε από τα Δελτία Τύπου του Δήμου Μυκόνου.

Παράλληλα, με κάλεσαν σε συνάντηση στην Αθήνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Ταγαρά και τον Γενικό Γραμματέα Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ζωίδη, όπου και κάλεσα τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο κ. Κουκά Κωνστατίνο μαζί μου, παρόντος και του Τεχνικού Διευθυντού της ΔΕΥΑΜ κου Κώστα Κουνάνη, ο οποίος έκανε μελέτες και ήταν πάντα δίπλα μου στα τεχνικά θέματα.

Κατάφερα λοιπόν, με τη μεσολάβηση του Περιφερειάρχη κ. Μαχαιρίδη αλλά και των Αντιπεριφερειαρχών, και καταφέραμε να μπούν στον κωδικό ΣΑΕΠ το ποσό του ενός εκατομμυρίου τρακοσίων χιλιάδων ευρώ (1.300.000,00) για μονάδες αφαλάτωσης που θα τοποθετηθούν στα παλιά Σφαγεία, έργο που θα έχουμε στο νησί μας και τα επόμενα χρόνια. Αν και οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες, οι μονάδες αυτές θα έχουν τοποθετηθεί περίπου στις αρχές Οκτωβρίου.

Μας εξασφάλισαν χρήματα για τη επισκευή αναβάθμιση της παλαιάς αφαλάτωσης (κωδικός ΣΑΜΠ 067 ποσό 700.000 ευρώ συν ΦΠΑ), βάση μελέτης της ΔΕΥΑΜ , διαδικασίες ναι μεν χρονοβόρες αλλά έχουν πλέον πάρει το δρόμο τους. Η επισκευή της καινούργιας αφαλάτωσης (140.000 ευρώ) η οποία και γίνεται άμεσα. Συνδέουμε το νερό από το διυλιστήριο του Φράγματος της Άνω Μεράς στον αγωγό της Χώρας, το οποίο γίνεται και με αντίθετη προώθηση στην Άνω Μερά σε περίπτωση έλλειψης.

Στην συνέχεια ( 02 Μαΐου 2014 ) ενημερώνω με έγγραφό μου το Ιδιαίτερο Γραφείο του Πρωθυπουργού.

Όπως ανέφερα και προηγουμένως, οι διαδικασίες καθυστερούσαν για αυτό επανυποβάλω την 11η του Ιουλίου 2014 και χωρίς τίποτα να δημοσιευτεί ενώ ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Μπούρα Κωνσταντίνο, Γενικό Διευθυντή του Γραφείου του Πρωθυπουργού, για την επίσπευση των διαδικασιών για ενοικίαση δύο κινητών μονάδων αφαλάτωσης παραγωγής νερού 2000 κυβικών ημερησίως, για την άμεση εγκατάστασή τους.

Όπως άλλωστε δήλωσα στην επιστολή μου προς τον Πρωθυπουργό, «Πλέον, τα υδάτινα αποθέματα έχουν μειωθεί δραματικά και με λυπεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι ένα νησί σαν τη Μύκονο απειλείται, εντός λίγων ημερών, να μείνει χωρίς νερό» Την ίδια μέρα δίνει εντολή ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να δοθεί άμεσα λύση αλλά κι όλοι οι εμπλεκόμενοι στο θέμα Υπουργοί και φορείς, κι έτσι θα εγκατασταθούν στο νησί μας οι δύο μονάδες αφαλάτωσης χωρίς να χρειαστεί να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Αυτό άλλωστε φαίνεται και στην απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη για την κατεπείγουσα έγκριση τοποθέτησης 2 αφαλατώσεων των 2000 κυβικών παραγωγής νερού.

Ευχαριστούμε θερμά για την στήριξη τους όλους όσους βοήθησαν στο ζήτημα της λειψυδρίας και την αντιμετώπισή του, και ιδιαίτερα τον κ. Πρωθυπουργό.

Παρόλα αυτά, θα ήθελα να ζητήσω την προσοχή Μυκονιατών και επισκεπτών του νησιού μας στην λογική κατανάλωση με σκοπό την εξοικονόμηση του νερού ¨.

www.koinignomi.gr

Share

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει...

0 σχόλια για “ΜΥΚΟΝΟΣ Ο Δήμος Μυκόνου για την καθαριότητα και τη λειψυδρία”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Facebook

Twitter

Google Plus

Vimeo