ΜΥΚΟΝΟΣ Δύσκολη η απομάκρυνση του προσαραγμένου “Yusuf Cepnioglu”

Άγνωστος ο χρόνος απομάκρυνσης του προσαραγμένου φορτηγού πλοίου “Yusuf Cepnioglu” στη Μύκονο
Απαντλήθηκε μεν, παραμένει δε…
Θέτει εμπόδια στην ανέλκυση του, το βραχώδες σημείο, στο οποίο βρίσκεται
Δεν μπορεί να προσδιορισθεί με σαφήνεια μέχρι και σήμερα το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα ανελκυσθεί το φορτηγό πλοίο “Yusuf Cepnioglu” που φέρει σημαία Τουρκίας από τη θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται στη Μύκονο μετά την προσάραξή του στις 7 Μαρτίου στις βόρειες ακτές του νησιού, καθώς απαιτούνται χρονοβόρες διαδικασίες ενώ το σημείο καθιστά την απομάκρυνσή του ιδιαίτερα δύσκολη.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης” δεν υπάρχει κίνδυνος ρύπανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος, καθώς η σημαντικότερη ενέργεια της απάντλησής του από την ποσότητα πετρελαίου που έφερε έχει ολοκληρωθεί, ενώ το μεγαλύτερο τμήμα των κοντέινερ έχει απομακρυνθεί. Ωστόσο, έντονος είναι ο προβληματισμός όσον αφορά στη διαδικασία ανέλκυσής του, αφού πληροφορίες θέλουν επί τάπητος να υπάρχει η σκέψη αυτό, να γίνεται τμηματικά αν είναι εφικτό.
Πάντως, ενόψει τουριστικής σεζόν, όπως τόνισε η δημαρχεύουσα Ειρήνη Γρυπάρη, η παραμονή του στο βόρειο τμήμα δεν προκαλεί ανησυχία καθώς το φορτηγό πλοίο, δεν είναι σε σημείο προσβάσιμο από την ξηρά.
“Έφυγε” το βάρος της απάντλησης
Από την πρώτη ημέρα της προσάραξης του “Yusuf Cepnioglu” στη Μύκονο, οι αρμόδιες Αρχές αλλά και η εταιρεία που ανήκει, ενήργησαν άμεσα προς την κατεύθυνση που θα εξασφάλιζε σε πρώτο επίπεδο να μην προκληθεί ρύπανση στη θαλάσσια περιοχή, ενέργεια που αξιολογήθηκε εξ αρχής δύσκολη εξαιτίας του σημείου στο οποίο βρίσκεται. Σήμερα, η απάντληση του συνόλου του πετρελαίου που περιείχε το πλοίο επετεύχθη από την ανάδοχο εταιρεία και επιβεβαιώνεται μέσω της πρόσφατης ανακοίνωσης που εξέδωσε η Λιμενική Αρχή Μυκόνου, η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου από τις 22 Απριλίου. Όπως επισημαίνεται ρητά στο περιεχόμενο αυτής: “Αναφορικά με την προσάραξη του M/V “Yusuf Cepnioglou” σημαίας Τουρκίας, που σημειώθηκε την 08/03/2014 στις βόρειες ακτές Μυκόνου, γίνεται γνωστό ότι σύμφωνα με την ανάδοχο εταιρεία εργασιών ναυαγιαίρεσης – προστασίας περιβάλλοντος, οι εργασίες απάντλησης πετρελαιοειδών από τις δεξαμενές καυσίμων και τους χώρους μηχανοστασίου του πλοίου, ολοκληρώθηκαν την 17η Απριλίου 2014, υπό την εποπτεία της Λιμενικής Αρχής Μυκόνου”.
Σημειώνεται πως καθ΄ όλη τη χρονική διάρκεια της απάντλησης των καυσίμων, υπήρχε καθημερινός 24ωρος έλεγχος από ειδικό κλιμάκιο του Λιμενικού Σώματος από το υπουργείο Ναυτιλίας, οι άνδρες του οποίου είναι εξειδικευμένοι σε θέματα προστασίας θαλάσσιου περιβάλλοντος ενώ στην περιοχή έχουν τοποθετηθεί πλωτά φράγματα. Εκτός αυτού, έχει πραγματοποιηθεί και η περισυλλογή απορριμμάτων που προήλθαν από το πλοίο εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν κάποιες ημέρες.
“Πονοκέφαλος” η ανέλκυση εξαιτίας του βραχώδους “χαρακτήρα”
Μετά από το πρώτο βήμα που ολοκληρώθηκε, ακολούθησε η απομάκρυνση των κοντέινερ με το φορτίο που αυτά έφεραν. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, από το πλοίο έχει αφαιρεθεί ο μεγαλύτερος αριθμός εκ των 204 κοντέινερ, κάποια από τα οποία είχαν σπάσει μάλιστα, με αποτέλεσμα αρκετά είδη που βρίσκονταν στο εσωτερικό τους, να έχουν “ταξιδέψει” κατά μήκος της θαλάσσιας ζώνης όπως είχε γίνει γνωστό σε παλαιότερο δημοσίευμα.
Το μεγάλο ζητούμενο ωστόσο, παραμένει η ανέλκυσή του προκειμένου να μην παραμείνει ημιβυθισμένο στο σημείο που έχει προσαράξει, με τον κίνδυνο κάποια στιγμή να αποτελέσει ένα “απόκτημα” του βυθού. Εξειδικευμένα στελέχη εταιρειών που ασχολούνται και φροντίζουν για την ρυμούλκηση και την ανέλκυση πλοίων, κάνουν λόγο για διαδικασία ιδιαίτερα δύσκολη, αφού το “Yusuf Cepnioglu” παραμένει σε βραχώδη περιοχή, σημείο μάλιστα που είναι “εκτεθειμένο” σε οποιαδήποτε αλλαγή των καιρικών συνθηκών. Αναφορικά μάλιστα με τον προσφορότερο τρόπο ανέλκυσής του, υπογραμμίζεται πως μελετάται το σενάριο, αυτή, να προχωρήσει τμηματικά. Δηλαδή να απομακρύνονται σταδιακά “κομμάτια” του φορτηγού πλοίου.
Παρόλα αυτά, δεν παρατηρείται σημαντικός κίνδυνος εξαιτίας της καλοκαιρινής περιόδου, κατά την οποία δεν αναπτύσσονται έντονα καιρικά φαινόμενα και ως εκ τούτου, οι αρμόδιες Αρχές παραμένουν αφενός σε εγρήγορση, ωστόσο, δεν ανησυχούν για πιθανή βύθισή του. Αξίζει να επισημανθεί, πως, θετικό γεγονός αποτελεί και το μέγεθος του ρήγματος που προκλήθηκε μετά την προσάραξη, το οποίο αν ήταν μεγαλύτερο, ενδεχομένως να είχε προκαλέσει θαλάσσια ρύπανση εξ αρχής.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η απομάκρυνσή του από την περιοχή απαιτεί την προώθηση των απαραίτητων ενεργειών σε επίπεδο αδειών και εγγράφων, προκειμένου η Λιμενική Αρχή δίνοντας εντολή να μπορέσει να “ανάψει το πράσινο φως” για την ανέλκυσή του, διαδικασία που θα διαρκέσει στην καλύτερη περίπτωση έναν μήνα ακόμη. Υπενθυμίζεται πως το πλοίο είχε αναχωρήσει από Σμύρνη με προορισμό την Τυνησία.
Κανένα εμπόδιο στον Τουρισμό
Σχετικά με το ζήτημα, προέβη σε δηλώσεις στην “Κοινή Γνώμη” η δημαρχεύουσα Μυκόνου, Ειρήνη Γρυπάρη, η οποία τόνισε πως από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής ασκείται πίεση προκειμένου να “τρέξουν” οι διαδικασίες ανέλκυσής του.
“Το μεγάλο θέμα που μας απασχολούσε και έχει διεκπεραιωθεί είναι η απάντληση των δεξαμενών του πλοίου από τα πετρελαιοειδή” σημείωσε, λέγοντας πως “αφαιρέθηκε ακόμη ο μεγαλύτερος όγκος του φορτίου” και “στόχος είναι να συνεχισθεί όσο το δυνατόν συντομότερα η διαδικασία που πρέπει”. Πρόσθεσε δε, πως, “υπάρχει πίεση σχετικά με τις διαδικασίες που ακολουθούνται”, γνωστοποιώντας ταυτόχρονα, ότι “διατηρείται επικοινωνία και με το Λιμεναρχείο Μυκόνου”.
Με “φόντο” μάλιστα την τουριστική σεζόν που ήδη έχει ξεκινήσει για τη Μύκονο, η κ. Γρυπάρη διευκρίνισε επιπλέον, πως “δεν υπάρχει πρόβλημα όσον αφορά στην εικόνα που αντικρίζουν οι επισκέπτες” καθώς “έχει προσαράξει στη βόρεια πλευρά του νησιού, σημείο που δεν είναι προσβάσιμο και δεν υπάρχει παραλία”.
Σε κάθε περίπτωση, ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις της, υποστήριξε ότι, “πιέζουμε και θέλουμε να προχωρήσουν σύντομα οι διαδικασίες απομάκρυνσής του”.
– See more at: http://www.koinignomi.gr

Share

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει...

0 σχόλια για “ΜΥΚΟΝΟΣ Δύσκολη η απομάκρυνση του προσαραγμένου “Yusuf Cepnioglu””

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Facebook

Twitter

Google Plus

Vimeo