“Μουσική για όλους” σε Κέα, Σέριφο και Σίφνο

Το επιμορφωτικό πρόγραμμα “Μουσική για Όλους”, ταξιδεύει στις Κυκλάδες, με στάσεις σε Κέα, Σέριφο, Σίφνο και Σαντορίνη.

Η Κέα, θα έχει την ευκαιρία να φιλοξενήσει τον μουσικό κ. Διονύση Μαλλούχο στην Κέα, το Σάββατο 23 Ιανουαρίου, στις 11:30, στο Πνευματικό Κέντρο Κορησσίας, “Στυλιανός Ρέστης”. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Μαλλούχος θα μιλήσει για την “Επίδραση της μουσικής στην ανάπτυξη του παιδιού”.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση:

“Το Σάββατο, 23 Ιανουαρίου στο λιμάνι της Κέας στο Πνευματικό Κέντρο Κορησσίας “Στυλιανός Ρέστης” στις 11.30 το πρωί, ο μουσικός Διονύσης Μαλλούχος μιλάει για την επίδραση της μουσικής στην ανάπτυξη του παιδιού, ένα θέμα που ενδιαφέρει γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές, ανεξάρτητα με τη σχέση που έχουν με τη μουσική.

Στην παρουσίαση θα γίνει αναφορά σε πολλές σχετικές επιστημονικές έρευνες, ώστε να ανιχνευθούν απαντήσεις στο ερώτημα:

Τι γίνεται όταν ένα παιδί μαθαίνει ένα μουσικό όργανο σε σχέση με την ανάπτυξη της προσωπικότητάς του;

Ενεργοποιείται η προσοχή και η μνήμη του, διευρύνεται η δημιουργική του φαντασία, αποκτά καλύτερη ικανότητα συγκέντρωσης και λεκτική κατανόηση, αυξάνεται η ταχύτητα διανοητικής επεξεργασίας των πληροφοριών, οξύνεται η αντιληπτική του ικανότητα, βελτιώνονται οι σχολικές του επιδόσεις κ εξελίσσονται οι γνωστικές του δεξιότητες, μειώνεται ο απαιτούμενος χρόνος μάθησης, ελέγχεται η υπερκινητικότητά του, αναπτύσσεται καλύτερα η συναισθηματική και πνευματική του ευφυΐα, διευκολύνεται η κοινωνικοποίησή του, ασκείται στην αυτοπειθαρχία, στον έλεγχο και το συντονισμό των κινήσεών του, αποκτά αυτοεκτίμηση, η μουσική του δίνει θετικά προσωπικά κίνητρα, μειώνει το στρες και διασφαλίζει πιο ήρεμο ύπνο, αυξάνει την αισιοδοξία και την εξωστρέφεια, το παιδί χαίρεται!!”

Το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Ιανουαρίου, στη Σίφνο θα βρίσκονται στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος οι μουσικοί Δημήτρης Σινάνογλου και Αθηνά Τασούλα, όπου θα παρουσιάσουν μια ιστορική και βιωματική προσέγγιση της εμπειρίας της μουσικής ακρόασης, με τίτλο «Από το κοντσέρτο στον Μπάμπη Τσέρτο». Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23 Ιανουαρίου στις 12.00 το μεσημέρι στην Αίθουσα “Στυλιανός Πρόκος” στην Απολλωνία και την Κυριακή στις 11.30 π.μ. στο Μουσικό Εργαστήριο Σίφνου “Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου Καρόρη” στο Κάτω Πετάλι.

Όπως γράφουν οι εισηγητές:

«Στο σύγχρονο κόσμο είμαστε όλοι μας, καθημερινά, παθητικοί ή ενεργητικοί ακροατές μιας πληθώρας μουσικών κομματιών κάθε είδους και προέλευσης: από το ραδιόφωνο, τον υπολογιστή ή τα CD μας μέχρι τη μουσική της καφετέριας, το σήμα των ειδήσεων και τη μουσική των διαφημίσεων.

Πώς προσλαμβάνει, όμως, ο καθένας και η καθεμία από μας κάθε φορά τη μουσική που ακούει;
Τι σκέψεις, εικόνες, συναισθήματα γεννά η κάθε εκούσια ή ακούσια έκθεσή μας σε ένα μουσικό κομμάτι;
Πώς επηρεάζονται οι καθημερινές μας ασχολίες, οι σχέσεις μας, αλλά και οι αποφάσεις μας από τη μουσική;
Πώς και πού άκουγαν διαχρονικά οι άνθρωποι τη μουσική;
Πώς ακουγόταν στο παρελθόν και τι σήμαινε μια μουσική επιτέλεση για τους παρευρισκόμενους μέσα σε χώρους πολύ διαφορετικούς, όπως οι αυλές των βασιλιάδων της δυτικής Ευρώπης, το σαλόνι του Σούμπερτ και η όπερα του Παρισιού;
Πώς λειτουργεί η μουσική σε ένα νησιώτικο γλέντι και πώς σε μια γιατρευτική τελετή των ιθαγενών Τουμπούκα της Αφρικής;
Πόσο διαφορετικό είναι το να ακούει κανείς μουσική σήμερα σε ένα μεγάλο συναυλιακό χώρο, σε μια ντισκοτέκ, στο κρεβάτι του ή στο αυτοκίνητο καθώς οδηγεί;
Ποια χαρακτηριστικά της μουσικής εντυπώνονται στη μνήμη και ποια περνούν απαρατήρητα σε κάθε περίπτωση;
Ερωτήματα και ανησυχίες που θα εξερευνηθούν σε ένα βιωματικό εργαστήρι που θα ενεργοποιήσει και θα προβληματίσει δημιουργικά μικρούς και μεγάλους.»

Αρχή για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε παιδιά, έφηβους και ενήλικες «Μουσική για Όλους», το οποίο οργανώνει ο Σύνδεσμος οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας, με τη χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Περιλαμβάνει επιλεγμένες εισηγήσεις, σεμινάρια, συναυλίες, βιωματικά εργαστήρια, ανταλλαγές επισκέψεων ανάμεσα στους μαθητές των μουσικών εργαστηρίων και ταξίδια μαθητών από τα νησιά στην Αθήνα για παρακολούθηση συναυλιών και παραγωγών για παιδιά και νέους ακροατές. Θα διαρκέσει από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2016.

Το πρόγραμμα ταξιδεύει σε έξι νησιά του Αιγαίου (Ικαρία, Κέα, Λήμνος, Σαντορίνη, Σέριφος, Σίφνος) με τη συνεργασία τοπικών αρχών, φορέων, συλλόγων, και εθελοντών. Δεκατέσσερις εισηγητές- μουσικοί, παρουσιάζουν και αναπτύσσουν με διαδραστικό τρόπο δεκαεννέα θέματα. Όλες οι εκδηλώσεις έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

http://www.koinignomi.gr/

Share

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει...

0 σχόλια για ““Μουσική για όλους” σε Κέα, Σέριφο και Σίφνο”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Πωλείται Ηλεκτρικός διάδρομος

Πωλείται Ηλεκτρικός διάδρομος γυμναστικής
Μοντέλο: Pegasus Silver TM-345 ),
σε αρίστη κατάσταση, λόγω μετακόμισης.
Τιμή ΜΟΝΟ : 500 €.
τηλ.: 6972009299
SPONSORS

Μήλος

Αριστούχος απόφοιτος Παντείου Πανεπιστημίου παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές δημοτικού και γυμνασίου.
Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6987358159
SPONSORS
SPONSORS
SPONSORS

Facebook

Twitter

Google Plus

Vimeo