ΜΗΛΟΣ Μια ακόμα προεκλογική επίθεση κατά πάντων από την ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Το χρεωκοπημένο μοντέλο ανάπτυξης, ο κ.Δαμουλάκης και η κ.Γκαγκάκη
του Ηλία Ιωακείμογλου*
Το νησί μας, όπως και κάθε νησί, δεν είναι ένα νοικοκυριό που πρέπει να αποκτήσει τη νοικοκυρά του, που θα βάλει τάξη στα πράγματα. Η ζωή μας επάνω στο νησί, τα επαγγέλματα που ασκούμε, τα εισοδήματα που αποκτούμε, η κατάσταση των ακτών που χαιρόμαστε, η διατήρηση ή καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος ως αγαθό και ως οικονομικός πόρος, οι συγκοινωνίες που μας συνδέουν με την υπόλοιπη χώρα, το ζήτημα αν η υγεία θα είναι εμπόρευμα ή δημόσιο αγαθό, και όλες οι άλλες πλευρές της ζωής μας στο νησί, δεν είναι ζητήματα “νοικοκυρέματος”. Είναι ζητήματα που καθορίζονται με πολιτικές αποφάσεις από την κεντρική κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση. Ας δούμε, όμως, τι συγκεκριμένα σημαίνει για εμάς αυτό σήμερα:
Η Τρόικα και η κυβέρνηση προωθούν ένα πολύ συγκεκριμένο μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το οποίο για τη Μήλο εξειδικεύεται ως εξής: Μεγάλα, ολοκληρωμένα τουριστικά συγκροτήματα, έμφαση στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, ακτές παραδομένες στην αρπακτική “επιχειρηματικότητα” που θέλει να εγκατασταθεί ακριβώς επάνω στις παραλίες, πυκνή οικοδόμηση της υπαίθρου με “σύνθετα τουριστικά καταλύματα” και αντιπαροχή, υποδοχή μεγάλων μαζών περιηγητών, τέτοια είναι η ανάπτυξη που προωθείται από την κυβέρνηση και τη Τρόικα με διαδοχικά νομοθετήματα τα οποία ανήκουν στις μνημονιακές ρυθμίσεις.
Πρόκειται για έναν τύπο ανάπτυξης που ήδη κατέστρεψε τις ακτές της Ισπανίας, της
Πορτογαλίας, της Τουρκίας, της Αιγύπτου και άλλων χωρών. Μπορεί μεν να αύξησε πρόσκαιρα τα εισοδήματα, άφησε όμως πίσω του περιβαλλοντικά και οικονομικά ερείπια. Είναι κρίσιμο το ερώτημα ποια είναι η στάση που τηρούν απέναντι σε αυτό το Μνημονιακό Μοντέλο Ανάπτυξης οι τρεις δημοτικές παρατάξεις της Μήλου, διότι αυτή η στάση τους απαντάει στο ερώτημα με ποιο τρόπο βλέπουν τις ζωές μας στις επόμενες δεκαετίες. Οι επιλογές που θα γίνουν κατά την επόμενη πενταετία από τον Δήμαρχο θα είναι τόσο κρίσιμες ώστε θα καθορίσουν την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα του νησιού για δεκαετίες.

Η Ριζοσπαστική Συσπείρωση για τη Μήλο αντιτίθεται συνειδητά στην προοπτική να εξαντλήσουμε τους φυσικούς πόρους του νησιού, δηλαδή τα τουριστικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά του, στο όνομα μιας “αρπαχτής”. Στο Μνημονιακό Μοντέλο Ανάπτυξης αντιπροτείνει ένα σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης, και χάρη στην πρωτοβουλία του Milos Life να δημοσιεύσει τις προτάσεις μας, μπορούν τώρα πολλοί συμπολίτες μας να γνωρίσουν ποιά ακριβώς είναι η πρότασή μας. Η δική μας τοποθέτηση είναι ξεκάθαρη. Συμβαίνει, άραγε, το ίδιο με τις άλλες δύο δημοτικές παρατάξεις;
Κρίνοντας από τη προηγούμενη θητεία του, ο κ.Δαμουλάκης υπηρετεί συνειδητά το αρπακτικό Μνημονιακό Μοντέλο Ανάπτυξης διότι αντιστοιχεί στο “όραμά” του, στην αντίληψή του για τη Φύση ως ανεξάντλητου πόρου (όπως πίστευαν ακόμη προ πεντηκονταετίας) αλλά και στην κομματική του ένταξη. Ο κ.Δαμουλάκης είναι ο ντόπιος εκπρόσωπος του χρεωκοπημένου μοντέλου ανάπτυξης που κατέστρεψε τουριστικά αρκετές άλλες χώρες. Εάν εκλεγεί και πάλι Δήμαρχος θα υποστούμε τις συνέπειες.
Διαβάζοντας τις απαντήσεις της κ.Γκαγκάκη στις ερωτήσεις του Milos Life δεν μπορέσαμε να διακρίνουμε σε αυτό κάποια συνολική αντίληψη των όσων ετοιμάζονται για εμάς χωρίς εμάς από την κεντρική κυβέρνηση και την Τρόικα. Η κ.Γκαγκάκη δείχνει να μην κατανοεί τι ακριβώς συμβαίνει έξω από το νησί, δείχνει να διακατέχεται από την πεποίθηση ότι το νησί απλώς χρειάζεται “νοικοκυροσύνη”, έναν καλό διαχειριστή, έναν καλό μάνατζερ. Εμείς, στη Ριζοσπαστική Συσπείρωση για τη Μήλο αναρωτιόμαστε εάν η κ.Γκαγκάκη έχει καν ακούσει για το μνημονιακό μοντέλο ανάπτυξης, για τα μνημονιακά νομοθετήματα που προετοιμάζουν για το νησί μας ένα ζοφερό μέλλον πειρατικής εξάντλησης του περιβάλλοντος. Διότι εάν είχε ακούσει, γιατί άραγε δεν αναφέρεται σε αυτά; Ίσως επειδή νοιώθει ότι δεν την αφορούν; Ίσως επειδή τελικά συμφωνεί και εκείνη με το χρεωκοπημένο μοντέλο ανάπτυξης που προωθούν η κυβέρνηση και η Τρόικα; Ίσως επειδή δεν θα ήθελε να συγκρουστεί με τις πολιτικές δυνάμεις που την στηρίζουν; Μυστήριο. Εάν εκλεγεί η κ.Γκαγκάκη, το νησί θα έχει πάει σε ένα “Ραντεβού στα Τυφλά”.

Share

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει...

0 σχόλια για “ΜΗΛΟΣ Μια ακόμα προεκλογική επίθεση κατά πάντων από την ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας δελτίο

SPONSORS

Facebook

Twitter

Google Plus

Vimeo