ΜΗΛΟΣ Η προϊστορική πόλη της Φυλακωπής στη Μήλο

Η μήτρα του Κυκλαδικού πολιτισμού
Ο αρχαίος οικισμός της Φυλακωπής στο βόρειο τμήμα της Μήλου υπήρξε μία από τις σημαντικότερες προϊστορικές πόλεις του Αιγαίου και μήτρα του αρχαιότερου πολιτισμού των Κυκλάδων με μακρόχρονη ανασκαφική ιστορία.

Στην περιοχή σώζονται λείψανα δύο χιλιετιών. Ειδικότερα, υπάρχουν ίχνη κατοίκησης από την αρχή της Πρώιμης εποχής του Χαλκού (περίπου 3000 π.Χ.) έως και το τέλος της Ύστερης εποχής (1100 π.Χ.). Η στρατηγική θέση της πόλης προσέφερε τη δυνατότητα εποπτείας σε μεγάλο μέρος της θάλασσας, ενώ πολύ σύντομα η Φυλακωπή εξελίχθηκε σε αξιόλογο εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο. Η εμπορία της πολύτιμης πέτρας του οψιδιανού συνέβαλε στη ραγδαία ανάπτυξη του οικισμού, στην απόκτηση δύναμης, αλλά και στην κατασκευή κυκλώπειων τειχών για τους εισβολείς. Από το μαύρο σκληρό ηφαιστειογενές πέτρωμα κατασκευάζονταν επίσης μαχαίρια, εργαλεία και βέλη.

Θαυμάσια εκθέματα στα μουσεία των Αθηνών και της Μήλου αποδεικνύουν, μεταξύ άλλων, τη σημαντική ανάπτυξη της κεραμικής, της σφραγιδογλυφίας και της χρυσοχοΐας.

Μακρόχρονη ανασκαφική ιστορία

Στην τρίτη οικιστική περίοδο ήταν έντονες οι μινωικές επιδράσεις, ενώ στην τέταρτη οι μυκηναϊκές. Σημειώνεται ότι σημαντικό τμήμα του οικισμού είχε κατακρημνιστεί στη θάλασσα ήδη από την Αρχαιότητα. Η πόλη καταστράφηκε και ξαναχτίστηκε γύρω στα 1550 π.Χ., γνώρισε μια νέα καταστροφή το 1400 π.Χ. και εγκαταλείφθηκε οριστικά τον 11ο αι. π.Χ.

Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 1896 από την Αγγλική Αρχαιολογική Σχολή και διήρκησαν έως το 1899. Οι εργασίες συνεχίστηκαν κατά τα έτη 1911, 1963 και 1974-1977, φέρνοντας στο φως οικιστικές εγκαταστάσεις τριών πόλεων από την Πρωτομινωική, τη Μεσομινωική – Υστερομινωική και τη Μυκηναϊκή εποχή. Ανάμεσα στα ευρήματα των ανασκαφών συγκαταλέγεται και η περίφημη θεά ή Κυρά της Φυλακωπής, που προέρχεται από Μυκηναϊκό ιερό του 14ου αιώνα π.Χ.

Αυξημένη οικιστική δομή

Στην προ-οικιστική εποχή (3200π.Χ.- 2300π.Χ.) άρχισε η οικοδόμηση των σπιτιών. Στην 1η ιστορική περίοδο (2300-2000 π.Χ) ο οικισμός είναι περίπου 200 μέτρων (μεγάλος για τα δεδομένα εκείνης της εποχής στο Αιγαίο), δε διαθέτει οργανωμένη ρυμοτομική διάταξη, αλλά παρουσιάζει ένα σχετικά οργανωμένο νεκροταφείο.

Παράλληλα, εκείνη την περίοδο αποκαλύπτεται η χρήση της πέτρας και πολλαπλασιάζονται οι εξαγωγές οψιδιανού, με αποτέλεσμα την πλήρη εμπορική άνθηση των Μηλίων. Στη 2η περίοδο (2000-1600 π.Χ) κτίζονται τείχη για προφύλαξη από τυχόν επιδρομές, οι τάφοι πλέον είναι έξω από τα τείχη, ενώ τα σπίτια βρίσκονται σε κλιμακωτή διάταξη πάνω στο λόφο. Σε αυτή την περίοδο εξελίχθηκε ιδιαίτερα η κεραμική τέχνη με σαφή πλέον Μινωικές επιρροές και αναπτύχθηκαν περαιτέρω οι εμπορικές σχέσεις των Μηλίων με διάφορες περιοχές της Ελλάδας και κυρίως με την Κρήτη. Η περίοδος αυτή ολοκληρώνεται με την καταστροφή της Φυλακωπής, πιθανότατα από φωτιά επιδρομέων, ενώ με το χτίσιμο του τρίτου οικισμού, ξεκινάει η 3η ιστορική περίοδος της πόλης (1600π.Χ.-1110π.Χ).

Ανάπτυξη της γλυπτικής και κεραμικής τέχνης

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας περιόδου η Φυλακωπή παρουσιάζει οργανωμένο, σύνθετο ρυμοτομικό σχέδιο, οχύρωση με ψηλά κυκλώπεια τείχη πάχους άνω των 6 μέτρων και μεγαλύτερα σπίτια, κάποια εκ των οποίων και διώροφα. Στην αρχή αυτής της περιόδου η επίδραση του μινωικού πολιτισμού ήταν έντονη (βρέθηκαν τμήματα πλάκας με εγχάρακτη τη Μινωική Γραμμική Α), αλλά σιγά-σιγά εισχωρεί, και στο τέλος υπερισχύει, το μυκηναϊκό στοιχείο. Περίπου το 1400 χτίζεται ένα ανάκτορο Μυκηναϊκού τύπου με πολλά δωμάτια και ένα ιερό δύο δωματίων. Επίσης παράγονται έργα υψηλής γλυπτικής και κεραμικής τέχνης, με σημαντικότερο δείγμα την “Κυρά της Φυλακωπής”.

Από το 1200π.Χ. στο Αιγαίο γίνονται ανασυντάξεις, γνωστοί εμπορικοί δρόμοι εγκαταλείπονται, ενώ ο Μινωικός και Μυκηναϊκός πολιτισμός έχουν ατονήσει. Εκείνη την περίοδο η πόλη της Φυλακωπής σταματάει να αποτελεί εμπορικό κέντρο και αρχίζει να παρακμάζει, ενώ το εμπορικό κέντρο και η δραστηριότητα του νησιού μεταφέρεται στην αρχαία πόλη του Κλήματος.

Τι σώζεται σήμερα

Σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της πόλης βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, αλλά αξίζει να την επισκεφτεί κανείς για να θαυμάσει ό,τι έχει σωθεί από το επιβλητικό κυκλώπειο τείχος του οικισμού, το Ιερό, καθώς και το Μέγαρο του οικισμού. Σώζεται επίσης πλήθος ευρημάτων που υποδηλώνουν τις δραστηριότητες των κατοίκων του οικισμού και το πυκνό δίκτυο επαφών, κυρίως με τις υπόλοιπες Κυκλάδες και την Κρήτη. Επιπλέον, οι επισκέπτες του Αρχαιολογικού Μουσείου μπορούν να βρουν θαυμαστά δείγματα κεραμικής τέχνης από την πόλη της Φυλακωπής, όπως πήλινα αγγεία, λίθινα, πήλινα και χάλκινα ειδώλια, πινακίδα Γραμμικής Α΄, ποικίλα χρηστικά αντικείμενα και την περίφημη “Κυρά της Φυλακωπής”.

www.koinignomi.gr

Share

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει...

0 σχόλια για “ΜΗΛΟΣ Η προϊστορική πόλη της Φυλακωπής στη Μήλο”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πωλείται Ηλεκτρικός διάδρομος

Πωλείται Ηλεκτρικός διάδρομος γυμναστικής
Μοντέλο: Pegasus Silver TM-345 ),
σε αρίστη κατάσταση, λόγω μετακόμισης.
Τιμή ΜΟΝΟ : 500 €.
τηλ.: 6972009299
SPONSORS

Μήλος

Αριστούχος απόφοιτος Παντείου Πανεπιστημίου παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές δημοτικού και γυμνασίου.
Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6987358159
SPONSORS
SPONSORS
SPONSORS

Facebook

Twitter

Google Plus

Vimeo