ΜΗΛΟΣ Βιολογικός Καθαρισμός : εκεί που ο δήμος τα έκανε ……….κακά!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Με τόση παραπληροφόρηση από πλευράς δημάρχου,  είναι πραγματικά δύσκολο για κάποιον απληροφόρητο, να διαμορφώσει άποψη για το τι τελικά συμβαίνει με το θέμα της επεξεργασίας λυμάτων αλλά και την ανεξέλεγκτη διάθεσή τους στο περιβάλλον.
Κάνοντας μια αναδρομή , θα προσπαθήσουμε να σας ενημερώσουμε για το παρελθόν και το παρόν.
Για το μέλλον δεν θα μιλήσουμε πολύ καθώς με τα όσα συμβαίνουν, αυτό διαγράφεται δυσοίωνο.

Η ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ  ΤΟΝ ……….ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΙΩΝΑ
Ήδη από την δεκαετία του ’80 είχε γίνει αντιληπτό ότι οι οικισμοί έπρεπε να οργανωθούν και να αντιμετωπίσουν το θέμα της έλλειψης αποχέτευσης.
Το θέμα έγινε πιεστικό πρώτα σε οικισμούς με βραχώδες υπέδαφος ιδιαίτερα μετά την μετάβαση από τις παραδοσιακές στέρνες βρόχινου νερού στο δημοτικό δίκτυο ύδρευσης που διένειμε το νερό από τις γεωτρήσεις των Στόλων (Κάμπος).
Έτσι,  οι ήρωες – κοινοτάρχες των πάνω χωριών, με προσωπική εργασία και συμμετοχή των κατοίκων, κατάφεραν να κατασκευάσουν μικρά δίκτυα αποχέτευσης σε τμήματα των οικισμών Πλάκας, Τρυπητής και Π. Τριοβάσαλου.
Τα δίκτυα αυτά έδωσαν μεν λύση στους κατοίκους, μετέφεραν όμως το πρόβλημα στις παρυφές των οικισμών
( Τανταλιά, Κλήμα, Χάλαρα, Βολάδα) καθώς εκεί υπήρχε ελεύθερη απορροή των ανεπεξέργαστων λυμάτων, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Και όταν κατά τη δεκαετία του ’90 το πρόβλημα είχε γίνει φοβερά πιεστικό, οι αιρετοί εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας, πιεζόμενοι από την ολοένα και περισσότερο αυξανόμενη τουριστική ανάπτυξη του νησιού, έπρεπε να επιλέξουν ένα μεγάλο έργο μεταξύ των πολλών, έκαναν την χειρότερη όπως αποδείχτηκε επιλογή.
Αντί να προκρίνουν σαν πρώτο το έργο της αποχέτευσης του νησιού, ή ακόμα και αυτό της επαρκούς ύδρευσής του,
πόνταραν τα πάντα  πάνω στην κατασκευή ενός μεγάλου διεθνούς αεροδρομίου.
Η απόφαση αυτή φάνταζε σωστή εκείνη την περίοδο, αποδείχτηκε όμως εκ των υστέρων λαθεμένη καθώς το έργο προσβλήθηκε στο ΣΤΕ , και τελικά ακυρώθηκε το 2003 , αφήνοντας τη Μήλο χωρίς μεγάλο αεροδρόμιο αλλά και χωρίς ύδρευση – αποχέτευση.

Παράλληλα, μετά την εμφάνιση των πρώτων λυματοφόρων οχημάτων, αναζητήθηκε χώρος για τη διάθεση λυμάτων και σαν καλύτερη λύση, προκρίθηκε αυτή της «τρύπας» στους Αγίους Θεοδώρους.
Και ενώ όλοι νόμιζαν ότι η μαγική αυτή τρύπα εξαφανίζει τα λύματα στα έγκατα της γης, άρα μικρό το κακό στο περιβάλλον, κατά το τελευταίο διάστημα της χρήσης της (2008), φανερώθηκε η πικρή αλήθεια.
Το συγκεκριμένο όρυγμα αποτελούσε κατά το παρελθόν τμήμα των ορυχείων θείου, με αποτέλεσμα, αφού γέμισαν κάποιες στοές να δούμε τα λύματα να ξεχειλίζουν 2 χιλιόμετρα μακρυά στην παραλία των Θειορυχείων!

Ο ΑΙΩΝΑΣ ΑΛΛΑΞΕ ……..ΤΟ ΧΑΛΙ ΤΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΟΧΙ
Κάπως έτσι μπήκαμε λοιπόν στον 21ο αιώνα, με τα λύματα να τρέχουν στις ρεματιές , και να δημιουργούν ένα σκηνικό απείρου κάλλους! Τώρα μάλιστα, μετά από την έναρξη τροφοδοσίας του νησιού με νερό από υδροφόρα πλοία, οι ποσότητες των λυμάτων έχουν πολλαπλασιαστεί και το πρόβλημα έχει διογκωθεί.
Η αρχή για κάτι καλύτερο έγινε το 2001 επί δημαρχίας του αειμνήστου Δημήτρη Ψαθά, όταν με την υποστήριξη της Νομαρχίας, ξεκίνησε η εκπόνηση της απαιτούμενης μελέτης για την επέκταση των δικτύων αποχέτευσης αλλά και ενός Βιολογικού καθαρισμού.
Δυστυχώς λίγα χρόνια αργότερα, με δήμαρχο πλέον τον Γιώργο Τσαΐνη, η μελέτη αυτή είχε βαλτώσει στα συρτάρια των υπηρεσιών της Σύρου, και ……………εκεί βρίσκεται μέχρι σήμερα.
Παράλληλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία της προηγούμενης δεκαετίας είχαν εξαντληθεί, εξανεμίζοντας κάθε ελπίδα ότι μπορούσε να γίνει κάποια πρόοδος.
Και ενώ τα λύματα έτρεχαν. ……..και έτρεχαν…

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΛΥΣΗ!
Ήδη από το 2004 ο δήμος, αναλογιζόμενος το πρόβλημα και αποφασισμένος να δώσει λύση, ζητά από την εταιρεία S & B να συνεισφέρει οικονομικά στις αναγκαίες βασικές υποδομές του νησιού, καθώς  το τέλος εξόρυξης ήταν απελπιστικά μικρό (2%) και δυσανάλογο με τα οφέλη της εταιρείας από την δραστηριότητά της .
Θα χρειαστούν 4 χρόνια ακόμη για να πάρει μορφή το όνειρο της κατασκευής του 1ου βιολογικού της Μήλου, καθώς έπρεπε να ρυθμιστούν πάρα πολλά που αφορούσαν αφενός διαδικαστικά θέματα ( ίδρυση της εταιρεία ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΗΛΟΣ για την οποία θα δημοσιεύσουμε σχετικά σε λίγες μέρες) αλλά και τεχνικά.
Το Γενάρη του 2009 γίνονται τα εγκαίνια του ΒΙΟΚΑ στον δημοτικό χώρο της περιοχής Αγία Στυλιανή, βάζοντας τέλος στην απαράδεκτη εικόνα του παρελθόντος (τουλάχιστον έτσι νομίζαμε τότε!)
Το έργο αυτό χαρακτηρίστηκε από την S & B σαν έργο τετραετίας, με την λογική ότι σ΄ εκείνη τη δημαρχιακή θητεία η εταιρεία δεν θα χρηματοδοτούσε άλλα έργα, με την προοπτική όμως στην επόμενη να γινόταν επέκταση του βιολογικού καθώς και κατασκευή ανάλογου στα Πολλώνια.

Ο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ
Τον χρόνο της κατασκευής του, ο ΒΙΟΚΑ ήταν από τεχνολογικής πλευράς ότι πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό είχε κατασκευαστεί στην Ελλάδα μέχρι τότε.
Η μέθοδος του καθαρισμού με Βιο-μεμβράνες, μπορεί να απαιτούσε μεγαλύτερο κόστος εγκατάστασης αλλά αποδεδειγμένα εξασφάλιζε τα καλύτερα αποτελέσματα.
Το έργο αποτελούνταν από μονάδες  εισόδου λυμάτων και εξόδου καθαρού νερού και λάσπης ικανές να διακινήσουν λύματα 40.000 κατοίκων. Η μονάδα όμως επεξεργασίας είχε δυνατότητα 500 κυβικών μέτρων ημερησίως, ποσότητα αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες κατά το χρόνο κατασκευής (2009).
Ο σχεδιασμός του βιολογικού είχε γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι πλήρως επεκτάσιμος, αντιμετωπίζοντας τις αυξανόμενες ανάγκες. Το οποίο σημαίνει ότι κατασκευάζοντας δίπλα από την υφιστάμενη νέες μονάδες επεξεργασίας, η δυναμικότητα του ΒΙΟΚΑ θα μπορούσε να αυξηθεί σταδιακά σε πολλές χιλιάδες κυβικά ημερησίως .
Κατά τα έτη 2009 και 2010 το σύνολο των λυμάτων των διασυνδεδεμένων περιοχών των πάνω χωριών καθώς και των λυματοφόρων οχημάτων πέρναγαν από τον βιολογικό καθαρισμό με εξαίρεση αυτά μικρού αριθμού οικιών της πίσω Πλάκας που κατέληγαν στα Χάλαρα και το έργο διασύνδεσης τους εκκρεμούσε.
Με μέση ποσότητα επεξεργασίας 150 κ.μ το χειμερινό εξάμηνο και 450 κ.μ το καλοκαιρινό, ο βιολογικός αυτός έδωσε μια πρώτη λύση στο πρόβλημα.
Το υδροφόρο όχημα του δήμου λειτουργούσε σε 3 βάρδιες για καταβρέγματα χωματόδρομων ώστε να απομακρύνει από την περιοχή επεξεργασίας το καθαρό πλέον νερό, μεταφέροντας εκατοντάδες κυβικά ημερησίως.
Τώρα, το όχημα αυτό δεν το βλέπουμε να κυκλοφορεί, μεταξύ άλλων γιατί δεν υπάρχει φορτίο να μεταφέρει…..

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΧΑΛΙ
Την λειτουργία της μονάδας για τα πρώτα 3 + 2 χρόνια την είχε αναλάβει συμβατικά η εταιρεία κατασκευής (ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ). Καθ΄όλη τη διάρκεια αυτή παρουσιάστηκαν προβλήματα που όμως κυρίως με την αποτελεσματική παρέμβαση της S & B έβρισκαν τη λύση τους.
Το μεγάλο πρόβλημα ξεκίνησε την τελευταία διετία, όταν και ο δήμος με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ανέλαβε μόνος και αποκλειστικός την λειτουργία του βιολογικού.
Απο τα 20 κ.μ. που είναι η δυνατότητα επεξεργασίας ανά ώρα, από πέρυσι πέσαμε στα 5.
Ο λόγος είναι η εγκατάλειψη της μονάδας και η έλλειψη συντήρησης.
Αποτέλεσμα είναι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες να «περισσεύουν» 350 κ.μ. λυμάτων ημερησίως που κάπου έπρεπε να διατεθούν. Και ο άρχοντας του νησιού έδωσε μια τέλεια λύση!!!
Άνοιξε τις απορροές του δικτύου στα όρια των οικισμών, στέλνοντας τα λύματα ζωντανά και ζουμερά στις ρεματιές.
Όταν βέβαια ένας πατριώτης (Δημήτρης Μωραΐτης) βιντεοσκόπησε το χάλι και το ανέδειξε στο ίντερνετ, ο κύριος δήμαρχος το διέψευσε κατηγορηματικά λέγοντας ότι επρόκειτο για απλές διαρροές……..τρομάρα του, ούτε τον ανδρισμό διαθέτει να αναλάβει τις ευθύνες του!
Να θυμηθούμε εδώ και τις κατηγορίες κατά του διευθυντού του Κέντρου Υγείας που τόλμησε να αναφέρει τον κίνδυνο της δημόσιας υγείας από την ανεξέλεγκτη διάθεση των λυμάτων.
Να λιθοβοληθούν και οι δυο!!! Άκου εκεί που τόλμησαν να αμφισβητήσουν τον απόλυτο άρχοντα του τόπου……
Αυτό που πρέπει να ξεχάσουμε είναι την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που μετά από την πρόταση του δημάρχου, πλειοψηφικά ενέκρινε την ρίψη των λυμάτων σε κείνη την οπή που λέγαμε. Αυτή που αποδεδειγμένα καταλήγει στην παραλία των Θειορυχείων. Έτσι, για να πάρουν οι λουόμενοι μια οσμή της ανικανότητας των υπευθύνων και βέβαια μια σοκολατοφραουλένια γεύση των Μηλέικων προϊόντων.
Μια απόφαση ντροπή για την ιστορία του νησιού.
Ας ελπίσουμε ότι θα είναι η τελευταία…………..αν και προσωπικά δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος.

Share

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει...

2 σχόλια για “ΜΗΛΟΣ Βιολογικός Καθαρισμός : εκεί που ο δήμος τα έκανε ……….κακά!”

 1. Ο/Η Γρ. Μπελιβανάκης λέει:

  α) Ποιός υπογράφει το παραπάνω κείμενο; Για να εκτιμήσωμε πόσο αξιόπιστο κείμενο είναι.
  β) Ποιά είναι η γνώμη της Ιμερυς για το προβλημα μετά τον θορυβο που δημιουργήθηκε;

  • Ο/Η admin λέει:

   Αγαητέ Γρηγόρη το κείμενο αυτό γράφτηκε από μένα στις 31/8/2016, διαβάστηκε εν τω μεταξύ από 1200 αναγνώστες, αλλά δυστυχώς δεν σχολιάστηκε από άλλους, και ιδιαίτερα από την εταιρεία imerys που σε όλα τα θέματα τηρεί σιγή ιχθύος, αν και δεν θα έπρεπε.
   φιλικά
   Αβέρκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πωλείται Ηλεκτρικός διάδρομος

Πωλείται Ηλεκτρικός διάδρομος γυμναστικής
Μοντέλο: Pegasus Silver TM-345 ),
σε αρίστη κατάσταση, λόγω μετακόμισης.
Τιμή ΜΟΝΟ : 500 €.
τηλ.: 6972009299
SPONSORS

Μήλος

Αριστούχος απόφοιτος Παντείου Πανεπιστημίου παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές δημοτικού και γυμνασίου.
Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6987358159
SPONSORS
SPONSORS
SPONSORS

Facebook

Twitter

Google Plus

Vimeo