ΜΗΛΟΣ Από τους “θησαυρούς” του Γρηγόρη Μπελιβανάκη : Ο ΦΡΑΓΚΙΟΣ ΣΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΤΟΥ

Γρηγόρης Α. Μπελιβανάκης

Απόψεις 308/9.2.2018

Ο ΦΡΑΓΚΙΟΣ ΣΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΤΟΥ
Στην οδό Φίλωνος 44 στον Πειραιά

Ο Φραγκιός ο Γενναδοπουλος, μέσα στο καφενείο του, στην οδο Φίλωνος 44 στον Πειραια, στον Άγιο Σπυρίδωνα, δίπλα. Το «προξενείο» της Μήλου στον Πειραιά και Αθήνα, για πολλές δεκαετίες.
Αριστερά και επάνω, μόλις διακρίνεται το κάντρο με την φωτογραφία του Παύλου Κων. Δαμουλάκη, εφοπλιστή και Δημοτικού Συμβούλου Πειραιώς, προέδρου το Κρητικού Σωματείου «Ομόνοια» και ιδιοκτήτη του κτηρίου, στο ισόγειο του οποίου λειτούργησε το καφενείο του Φραγκιού και το οποίο κτήριο, ελλείψει κληρονόμων, κληροδοτήθηκε από τον Δαμουλάκη στην Κοινότητα Αδάμαντος για να προικοδοτούνται άπορα κορίτσια της Μήλου. Και το οποίο χάρις στην γραφειοκρατία του Ελληνικού Κράτους, και την πολυποίκιλη αδυναμία του Δήμου, παραμένει επί δεκαετίες αναξιοποίητο και οδεύει προς κατάρρευσιν.
Ο Δαμουλάκης είχε πάρει δεύτερη σύζυγο, την Αργυρώ, θεία του Φραγκιού, αδελφή της μάνας του της κερα- Χριστίνας. Γι αυτό και εγκαταστάθηκε εκεί, προνομιακά, ως ανιψιός της Αργυρώς.
Το καφενείο, ιδαιτερα χάρις στην προσωπικότητα του Φραγκιού και την προσωπική βοήθεια και ακτινοβολια της κερά Χριστίνας αλλά και της Ελένης, γυναίκας του Φραγκιού, έχαιρε μεγάλης εκτιμήσεως στον μηλέϊκο κόσμο, που εύρισκε σ’αυτό ένα αποκούμπι και ένα κέντρο πολλαπλών εξυπηρετήσεων στην διαδαλώδη και σκληρή πολιτεία, αλλά και ένα στέκι για συνάντηση των Μηλιών της Αττικής μεταξύ των. Ιδιαίτερα για την επικοινωνία των Μηλιων με τους ταχυδρόμους του νησιού που είχαν το καφενειο αυτό, ως βάση τους, με την πολύτιμη σύμπραξη του Φραγκιού που ήταν, πέραν των άλλων, και ο συνδετικός κρίκος με τους πελάτες τους.
Για το καφενείο αυτό, όπως και για εκεινο του Βαλαμβάνου (που θα μιλήσωμε και γιαυτό κάποια ώρα) λέει περισσότερα το βιβλιο μας «Ιστορία της Μήλου», στο κεφάλαιο «Μηλέϊκα Στέκια στην Αττική», σελ. 543, αλλά κάποια ώρα ελπιζομε να καταπιαστεί κάποιος νέος να γράψει την ιστορία του/των εκτενέστερα. Δεν θα έχει, πια, βέβαια, τις αφηγήσεις των παλαιων Μηλιών, που θα έχουν «σαλπάρει» πλέον, αλλά θα βρούν πολλά για να γράψουν στις παλιές εφημερίδες, και στα παλιά αρχεία, αρκετά για να αναστήσουν εκείνην την εποχή και εκείνα τα αλησμόνητα πρόσωπα.

(Τις εφημερίδες, τουλάχιστον θα τις βρουν στην Βιβλιοθήκη του Συνεδριακού Κέντρου και ίσως σ’ αυτήν του ΕΠΑΛ. Για τα ιδιωτικά αρχεία, όμως δεν είμαι αισιόδοξος, αφού ο Δήμος ουδέποτε κατάλαβε ούτε καταλαβαίνει την αξία των. Αυτά θα τα έχομε, μάλλον χάσει, αλλά τί πειράζει; Θα έχομε κερδίσει Βιοκλιματικές Αναπλάσεις, Υβριδικές Ενέργειες, Βιώσιμες Αναπτύξεις, Επιστροφές Αφροδίτης, Στρατηγικές Αναπτύξεις Αρχαιολογικων Χώρων, Αειφόρο Ανάπτυξη Υδάτινων Πόρων, Εθνικά Διαδημοτκά Δίκτυα Υγειων Πόλεων, Αναγέννηση Ορυκτελαίων, και άλλες τέτοιες ντενεκεδοαντηχήσεις, και χαλκούς ηχούντας και κύμβαλα αλλαλάζοντα).

Share

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει...

0 σχόλια για “ΜΗΛΟΣ Από τους “θησαυρούς” του Γρηγόρη Μπελιβανάκη : Ο ΦΡΑΓΚΙΟΣ ΣΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΤΟΥ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πωλείται Ηλεκτρικός διάδρομος

Πωλείται Ηλεκτρικός διάδρομος γυμναστικής
Μοντέλο: Pegasus Silver TM-345 ),
σε αρίστη κατάσταση, λόγω μετακόμισης.
Τιμή ΜΟΝΟ : 500 €.
τηλ.: 6972009299
SPONSORS

Μήλος

Αριστούχος απόφοιτος Παντείου Πανεπιστημίου παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές δημοτικού και γυμνασίου.
Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6987358159
SPONSORS
SPONSORS
SPONSORS

Facebook

Twitter

Google Plus

Vimeo