ΜΗΛΟΣ Απεβίωσε ο ιατρός και καθηγητής Ιωάννης Ζερβουδάκης

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Απεβίωσε σε ηλικία 73 ετών ο ομογενής κορυφαίος ιατρός γυναικολογίας και καθηγητής, Δρ Ιωάννης Ζερβουδάκης, στην οικία του στο Μανχάταν περιστοιχισμένος από την οικογένεια του.

Ο αείμνηστος γεννήθηκε το 1943 και επέζησε της έκρυθμης κατάστασης στην Ελλάδα.

Ο πατέρας του Ανδρέας Ζερβουδάκης, ο οποίος ήταν καθηγητής Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και η μητέρα του Αλίκη το γένος Παπαλεονάρδου έκαναν το παν για να γαλουχήσουν τον Ιωάννη με τις καλύτερες αρετές του Ελληνισμού.

Εισήχθη στο Πρώτο Πρότυπο Γυμνάσιο της Πλάκας στην Αθήνα και αρίστευσε. Το 1961 έγινε δεκτός την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο αείμνηστος ιατρός Ιωάννης Ζερβουδάκης, ο οποίος ήταν καθηγητής Γυναικολογίας στο Weill Cornel Medical και επίσης συμβεβλημένος στο New York Presbyterian Hospital New York Presbyterian Hospital, ήταν μία πολυτάλαντη προσωπικότητα της Ομογένειας της Αμερικής, αγαπητός και σεβαστός από όλους, ενώ είχε τιμηθεί και από τον Ελληνικό Ιατρικό Σύλλογο Νέας Υόρκης.

Επίσης είχε κοσμήσει το εβδομαδιαίο «Περιοδικό» του «Εθνικού Κήρυκα» το Σαββατοκύριακο 30-31 Μαΐου 2015, ενώ στη συνέντευξή του σ’ αυτό έκανε πραγματικά κατάθεση ψυχής.

Περιοδικό Ζερβουδάκης

Το σκήνωμά του θα τεθεί σε κοινό προσκύνημα στο Γραφείο Τελετών Frank E. Campbell Funeral Home στη διεύθυνση 1076 Madison Avenue σήμερα Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016 από τις 2 έως τις 4 μ.μ. και από τις 6 μέχρι τις 9 το βράδυ.

Η Νεκρώσιμη Ακολουθία του θα τελεστεί την Τρίτη 12 Ιουλίου στις 11 π. μ. στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος Νέας Υόρκης 319 East 74th Street N.Y.

Καταλείπει την επί 46 έτη σύζυγό του, κ. Ραλλού Ζερβουδάκη, τις θυγατέρες του Αλίκη, Χριστίνα και Λώρα, τους γαμπρούς του Τζιμ και Ανταμ, τα εγγόνια του Ναταλία, Ιωάννη, Αλέξανδρο και Ανδρέα από το Μανχάταν, την αδελφή του Σοφία Γκούρα στην Αθήνα και τους ανιψιούς του Ανδρέα και Κωνσταντίνο Γκούρα, επίσης στην Αθήνα.

IOANNIS ZERVOUDAKIS M.D PERIODIKO DSC_0748

Η σύζυγός του κ. Ραλλού Ζερβουδάκη σε δήλωση της στον «Ε.Κ.» είπε ότι «ήταν εξαιρετικός γιατρός, εξαιρετικός άνθρωπος, αγαπούσε την εργασία του, την οικογένειά του, τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργαζόταν».

Είπε ακόμα ότι «βοηθούσε τους Ελληνες φοιτητές που έρχοναν από την Ελλάδα και ήθελαν να εργαστούν στο εργαστήριο. Από έναν υπολογισμό που έχει γίνει αποδείχτηκε ότι είχε είκοσι χιλιάδες τοκετούς».

Η κ. Ζερβουδάκη πρόσθεσε πως «του άρεσε η ιστιοπλοΐα και ήταν επίσης εξαιρετικός μάγειρας, η μαγειρική ήταν χόμπι του και μαγείρευε γαλλική κουζίνα. Ο,τι αναλάμβανε το έφερνε εις πέρας, είχε πολυποίκιλα ταλέντα».

IOANNIS ZERVOUDAKIS M.D PERIODIKO DSC_0742Η κόρη του η Χριστίνα, η οποία λάτρευε κυριολεκτικά τον πατέρα της, είπε στον «Εθνικό Κήρυκα» ότι «εργαζόταν πάρα πολύ σκληρά και παρόλο ότι ήταν τόσο γνωστός και αναγνωρίσιμος και όπου πηγαίναμε εδώ και την Αθήνα μας έλεγαν πως ο πατέρας σας ξεγέννησε το μωρό μου, και παρόλο που αναδείχθηκε τόσο πολύ επιστημονικά, ήταν ένας πολύ ταπεινός και απλός άνθρωπος και επίσης πολύ καλός, δεν είχε καθόλου κακία μέσα του».

Οπως είχε γραφτεί στο «Περιοδικό» από τον Δημήτρη Τσάκα, ο αείμνηστος Δρ Ζερβουδάκης μετά την Ιατρική Σχολή υπηρέτησε στο Ναυτικό για 27 μήνες ως γιατρός, έφεδρος σημαιοφόρος γιατρός στο Ναυτικό και έκανε και ξηρά και θάλασσα γιατί ταξίδευε με πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

Η θήτευσή του συνέπεσε στην εποχή της δικτατορίας. Μόλις τελείωσε την θητεία, τον Φεβρουάριο 1970, η Χούντα μερικές εβδομάδες επέτρεπε στους γιατρούς να φύγουν από την Ελλάδα και μερικές εβδομάδες δεν επέτρεπε. Εξαρτάτο πάντως εάν είχαν κάποιο δικό τους για να επιτρέψουν.

IOANNIS ZERVOUDAKIS M.D PERIODIKO DSC_0790Οπως είχε πει στη συνέντευξη τον Μάιο του 2015, «πέτυχα ένα άνοιγμα στο οποίο επιτρέπονταν η αναχώρηση. Εν τω μεταξύ είχα αλληλογραφία, είχα περάσει τις απαραίτητες εξετάσεις και ήρθα τον Φεβρουάριο του 1970 στις Ηνωμένες Πολιτείες σαν ειδικευόμενος εσωτερικός γιατρός στο Coney Island Hospital στο Μπρούκλιν. Και αυτή ήταν η πρώτη επαφή με την Αμερική. Είχα επιλογή να πάω σε πολλές χώρες. Μπορούσα να πάω Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία, αλλά σκέφθηκα ότι η καλύτερη εκτέλεση της Ιατρικής που γινόταν τότε και σήμερα ήταν στην Αμερική».

Οταν ξεκίνησε στο Coney Island Hospital ήταν μια μεγάλη εμπειρία για εκείνον. Είχε πει πως «υπήρχε μια ορμόνη που λεγόταν ωκυτοκίνη που συμμετέχει στην διαδικασία του τοκετού και τότε υπήρχε ένας γιατρός ο Δρ Κουμαρέζαν, ο οποίος μπορούσε να προσδιορίσει την ωκυτοκίνη χρησιμοποιώντας 60 κυβικά εκατοστά αίματος από την γυναίκα. Αν θα χρειαζόταν την εποχή εκείνη να μετρήσουμε την ωκυτοκίνη θα ήμασταν υποχρεωμένοι να χρησιμοποιήσουμε μεγάλη ποσότητα αίματος της γυναίκας, ενώ σήμερα η ίδια εξέταση γίνεται χρησιμοποιώντας ένα χιλιοστό του χιλιοστού. Και έχουμε τα ίδια αποτελέσματα και αυτή είναι η μεταβολή της Ιατρικής. Το Coney Island Hospital δεν ήταν πανεπιστημιακό. Ο πατέρας μου ήταν καθηγητής και ήθελα και εγώ να προχωρήσω ακαδημαϊκά και όταν τελείωσα το πρόγραμμα των μαθητευομένων υπέβαλα αίτηση σε διάφορα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, έγινα δεκτός σε όλα αλλά προτίμησα το Weill Cornell Medical College, όπου το 1971 έγινα πρωτοετής σε residence program. Και τέσσερα χρόνια μετά έγινα και προϊστάμενος ειδικευόμενος (chief residence)».

Οταν τελείωσε την ειδίκευση δημιουργήθηκε μια υποδιαίρεση στον τομέα της Μαιευτικής – Γυναικολογίας σε ειδικότητες, ογκολογία, ενδοκρινολογία και στείρωση, παθολογία της μητρός και του εμβρύου. Είπε πως «εγώ επέλεξα την Παθολογία της Μητρός και του Εμβρύου, στείλαμε την αίτηση στην Αμερικανική Επιτροπή Μαιευτικής και Γυναικολογίας, εγκρίθηκε και έγινα ο πρώτος ειδικευόμενος στη Παθολογία Μητρός και Εμβρύου και απέσπασα την πιστοποίηση της Αμερικανικής Επιτροπής».

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του είχε την ευκαιρία να εργασθεί σε αυτό το Ιδρυμα με το Rockefeller University, στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center όπου γινόταν η αναγνώριση των HLA αντισωμάτων και η σημασία αυτών στην εγκυμοσύνη, στο Hospital for Special Surgery που είχε όλα τα περιστατικά των γυναικών που αντιμετώπιζαν προβλήματα με το μυοσκελετικό τους σύστημα και στο δικό του Νοσοκομείο όπου υπήρχαν κορυφές στην επιστήμη, όπως ο Dr John Laragh στην υπέρταση, ο Dr James Βussell στα αιμοπετάλια, ο επικεφαλής Δρ Bill Ledger, ο οποίος ήταν διεθνούς φήμης στα λεγόμενα αναερόβια μικρόβια της Γυναικολογίας και νυν τσέρμαν, Φρανκ Τσέρβενακ, ο οποίος είναι κορυφή σ’ αυτό που λέγεται το έμβρυο σαν ασθενής.

Ο αείμνηστος είχε δηλώσει στη συνέντευξη πως «δεν ήταν πια ότι παρακολουθούσαμε την γυναίκα και την μητέρα που ήταν έγκυος, αλλά και το έμβρυο. Μπορούμε να κάνουμε μια θεραπεία και στο ίδιο το έμβρυο. Πρόκειται για μεγάλες επιτυχίες και συνάμα μεγάλες συγκινήσεις, μεγάλες έρευνες και εργασίες. Παρέμεινε άλλα δύο χρόνια ως attending physician και μετά επέστεψε στην Ελλάδα.

Οπως είχε πει «ήταν στην αρχική απόφασή μας, αφού ολοκληρώσουμε την εκπαίδευση και μετεκπαίδευση να επιστρέψουμε στην Ελλάδα, διότι ήταν οι γονείς μας».

Η σύζυγός του Ραλλού το γένος Ψαρουδάκη, την οποία γνώρισε στην Αθήνα ως φοιτήτρια της Νομικής Σχολής το 1970 παράτησε την Νομική και ήλθε στη Νέα Υόρκη, όπου εισήχθη στην Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστήμιου Κολούμπια, απ’ όπου πήρε και το μάστερ.

Εζησαν μέχρι το 1979 στη Νέα Υόρκη και μετά παλιννόστησαν στην Ελλάδα. Εργάστηκε στο Αλεξάνδρα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και μάλιστα έλαβε και θέση λέκτορα στην Ιατρική Σχολή.

Παράλληλα συνεργάστηκε με τον Ελληνικό Ιατρικό Σύλλογο της Νέας Υόρκης. Είπε ότι «διοργανώσαμε σεμινάρια και προσκαλούσαμε γιατρούς από την Αμερική για να κάνουν τις διακοπές στην Ελλάδα και μια εβδομάδα να την περάσουν διδάσκοντας τους τοπικούς γιατρούς, εκτός Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας. Πήγαμε στο Ηράκλειο, στην Καβάλα, στον Βόλο. Γυρίσαμε πολλά μέρη διδάσκοντας με τον αείμνηστο Δημήτρη Φλέσσα γενικό χειρουργό και ηγετικό στέλεχος αυτής της κίνησης».

Δώδεκα χρόνια μετά, όταν πλέον ερχόταν πιο κοντά η ώρα των σπουδών των κοριτσιών του, επικοινώνησε μαζί του ο Δρ Φρανκ Τσέρβενακ, ο οποίος του είπε ότι είναι άδεια η θέση που κατείχε και τον περίμενε και τον κάλεσε να την αναλάβει εκ νέου, όπως και έγινε.

www.ekirikas.com/

Share

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει...

0 σχόλια για “ΜΗΛΟΣ Απεβίωσε ο ιατρός και καθηγητής Ιωάννης Ζερβουδάκης”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πωλείται Ηλεκτρικός διάδρομος

Πωλείται Ηλεκτρικός διάδρομος γυμναστικής
Μοντέλο: Pegasus Silver TM-345 ),
σε αρίστη κατάσταση, λόγω μετακόμισης.
Τιμή ΜΟΝΟ : 500 €.
τηλ.: 6972009299
SPONSORS

Μήλος

Αριστούχος απόφοιτος Παντείου Πανεπιστημίου παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές δημοτικού και γυμνασίου.
Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6987358159
SPONSORS
SPONSORS
SPONSORS

Facebook

Twitter

Google Plus

Vimeo