Με ζητούμενο την ενίσχυση της τουριστικής αγοράς – Οι νέες τουριστικές πολιτικές

Τα υψηλά νούμερα επισκεψιμότητας που παρουσίασε κατά την περσυνή χρονιά η χώρα, με τις τουριστικές αφίξεις να αποτελούν στοιχείο ενθουσιασμού για το σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων, είναι το στοίχημα που τίθεται και για την τουριστική περίοδο του 2015, με τους εκπροσώπους του κλάδου να κάνουν λόγω για πολυεπίπεδη σταθερότητα, ενώ σημείο καμπής θεωρείται το πρόγραμμα που πρόκειται να εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση.

Τα 24 εκ. αφίξεις που σημειώθηκαν το 2014 στην Ελλάδα, αποτελούν αριθμό ρεκόρ για τα τουριστικά δεδομένα της χώρας, με τα τουριστικά έσοδα να φτάνουν στα 13,5 δις ευρώ και να τονώνουν την πραγματική οικονομία, ενώ οι πάνω από 100.000 θέσεις εργασίας ενίσχυσαν την απασχολησιμότητα.

Στα συγκεκριμένα μεγέθη αναφέρεται ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, με αφορμή τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, μεταξύ των οποίων γίνεται αναφορά και στην εκτιμώμενη αύξηση 3-4%, σε παγκόσμιο επίπεδο, των τουριστικών αφίξεων για την τρέχουσα χρονιά.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Α. Ανδρεάδης, στο μήνυμα του προς την νέα κυβέρνηση, πέραν των ευχών για επιτυχία της υλοποίησης του έργου της, δεν παραλείπει να αναφέρει πως «για το 2015, ο τουριστικός κόσμος σηκώνει τα μανίκια και συνεχίζει τη σκληρή δουλειά, με στόχο να καλυφθεί το χαμένο έδαφος των τελευταίων μηνών και να τεθούν οι βάσεις για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά».

Σε κάθε περίπτωση, κύριο ζητούμενο για να αποδώσει ο τουρισμός τα μέγιστα και το 2015, σύμφωνα με τα δεδομένα της περσυνής χρονιάς, αποτελεί η πολιτική σταθερότητα και πως αυτή αντικατοπτρίζει την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Θετική η διολίσθηση του ευρώ

Κύριο ζητούμενο του τουριστικού κλάδου, είναι η εκμετάλλευση των θετικών στοιχείων, όπως οι πρόσφατες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που μπορούν να λειτουργήσουν τονωτικά στην «τουριστική κατανάλωση κατοίκων της Ε.Ε. και τη ζήτηση χωρών εκτός, λόγω του φθηνού ευρώ», στοιχείο που αποτελεί και το δεύτερο μεγάλο εκμεταλλεύσιμο πλεονέκτημα.

Υπέρ αυτού συνηγορεί και η οικονομική ανάλυση της Alpha Bank, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η προσδοκώμενη περαιτέρω διολίσθηση του ευρώ το 2015, ιδιαίτερα μετά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (Quantitative Easing) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναμένεται να συμβάλλει θετικά στην ενίσχυση των εξαγωγών και ιδιαίτερα στην τουριστική δραστηριότητα».

Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα ενίσχυσης των ανωτέρω προβλέψεων αναφέρεται η υποτίμηση του ευρώ έναντι της αγγλικής λίρας κατά 5%, με τις ταξιδιωτικές εισπράξεις των επισκεπτών από το Ηνωμένο Βασίλειο να καλύπτουν το 12% του των συνολικών εισπράξεων του τουρισμού.

Επίσης γίνεται αναφορά στην αύξηση 15,5% των εισπράξεων από τις ΗΠΑ, λόγω της πτώσης του ευρώ έναντι του δολαρίου, ενώ δεν παραλείπεται να επισημανθεί πως η υποτίμηση του ευρώ σε σχέση με τα νόμισμα των χωρών που είναι οι κύριες ανταγωνίστριες της Ελλάδας στη Μεσόγειο, όπως η Τουρκία και η Τυνησία, θα λειτουργήσει ως συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας στην προσέλκυση επισκεπτών.

Το κυβερνητικό πρόγραμμα

Την στιγμή που οι πάντες τελούν σε αναμονή για τις πολιτικές που πρόκειται να εφαρμοστούν από τη νέα κυβέρνηση, ανάλογη είναι και η στάση του κόσμου του τουρισμού, αν και τα βασικά στοιχεία της συγκεκριμένης πολιτικής είχαν γνωστοποιηθεί με την παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, από τον Αλέξη Τσίπρα.

Το σημείο έντονης διαφωνίας με τις αποφάσεις της πρώην κυβέρνησης Σαμαρά, το οποίο και αναμένεται να αποτελέσει πεδίο άμεσων αλλαγών, αποτελούν τα νομοθετήματα σχετικά με τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα, για την δημιουργία των οποίων παραχωρούνται τεράστιες εκτάσεις γης.

Επ΄αυτού ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη αναφέρει πως «δε συμφωνούμε στην ανεξέλεγκτη παραχώρηση δημόσιων εκτάσεων-φιλέτων για την οικοδόμηση παραθεριστικών κατοικιών και ξενοδοχειακών μονάδων σε παράκτιες περιοχές, που περιορίζουν τη δημόσια παρέμβαση, στοχοποιούν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, απορρυθμίζουν τη χωροταξική πολιτική και τις εργασιακές σχέσεις, μετατρέποντας την τουριστική αγορά σε εργασιακή ζούγκλα ορισμένου χρόνου, ακριβώς για να διευκολύνουν τη συγκέντρωση κεφαλαίου και δυσχεραίνουν την ανεμπόδιστη και δωρεάν πρόσβαση στις ακτές, το φτηνό και μαζικό τουριστικό προϊόν, που αποτελεί τη κινητήριο δύναμη για τη μικρομεσαία τουριστική επιχείρηση».

Ειδικά για αυτές τις «μεγάλες ιδιωτικές πολεοδομήσεις» στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ δε θέλει να συνεχίσει το σημερινό κορεσμένο μοντέλο εντατικής εκμετάλλευσης του τουρισμού, που ήδη εμφανίζει και σημάδια χρηματοοικονομικής κόπωσης…… Ένα μοντέλο το οποίο στηρίζεται σε μεγάλες ιδιωτικές πολεοδομήσεις, με αδρανή τον χωροταξικό σχεδιασμό σε εθνικό επίπεδο. Δηλαδή, σε μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και τουριστικές κατοικίες σε ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές. Για να αναπτύξουμε το τουρισμό μας πρέπει να διαφυλάξουμε αυτό που τον καθιστά ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και δεν είναι άλλο από το ασύγκριτο φυσικό περιβάλλον της πατρίδας μας».

Υπουργικές τοποθετήσεις

Κατά την ανάληψη του υπουργείου Τουρισμού από την Όλγα Κεφαλογιάννη, ο υπουργός Οικονομίας Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκης και η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, διατύπωσαν τις προθέσεις τους όσον αφορά στις γενικές γραμμές των ενεργειών τους σχετικά με τον τουρισμό.

Συγκεκριμένα ο κ. Σταθάκης μίλησε για εκμετάλλευση των θετικών βημάτων που έγιναν στον τομέα του τουρισμού, συμπληρώνοντας όμως ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις σε ότι αφορά σε θέματα που άπτονται του τουρισμού όπως το χωροταξικό, τα εργασιακά και τη φορολογία.

Από την πλευρά της η κ. Κουντουρά, απαντώντας στη στάση που θα κρατήσει σχετικά με τον θεσμό του all inclusive, στον οποίο αντιτίθεται εξ αρχής ο ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι «Δεν θα υπάρξει καμία ενέργεια εις βάρος των προϊόντων all-inclusive. Αντίθετα μέσα από την περαιτέρω ποιοτική αναβάθμιση των συγκεκριμένων προϊόντων θα ενισχυθεί η διάχυση του οφέλους του συγκεκριμένου τουριστικού προϊόντος στις τοπικές αγορές και κοινωνίες».

www.koinignomi.gr

Share

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει...

0 σχόλια για “Με ζητούμενο την ενίσχυση της τουριστικής αγοράς – Οι νέες τουριστικές πολιτικές”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πωλείται Ηλεκτρικός διάδρομος

Πωλείται Ηλεκτρικός διάδρομος γυμναστικής
Μοντέλο: Pegasus Silver TM-345 ),
σε αρίστη κατάσταση, λόγω μετακόμισης.
Τιμή ΜΟΝΟ : 500 €.
τηλ.: 6972009299
SPONSORS

Μήλος

Αριστούχος απόφοιτος Παντείου Πανεπιστημίου παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές δημοτικού και γυμνασίου.
Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6987358159
SPONSORS
SPONSORS
SPONSORS

Facebook

Twitter

Google Plus

Vimeo