Μειωμένο τιμολόγιο ΔΕΗ στις μονάδες αφαλάτωσης προτείνει ο βουλευτής Μάνος Κόνσολας

Να καθιερωθεί μειωμένο τιμολόγιο ΔΕΗ στις μονάδες αφαλάτωσης στα μικρά, άνυδρα νησιά προτείνει ο βουλευτής Μάνος Κόνσολας
Πρώτη καταχώρηση: 12:55 μμ, 24 Σεπτεμβρίου 2014

Ερώτηση με θέμα «Καθιέρωση μειωμένου τιμολογίου, κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, για τις μονάδες αφαλάτωσης των δήμων και των ΔΕΥΑ στα μικρά, άνυδρα νησιά του Αιγαίου» κατέθεσε προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης, Ναυτιλίας και Εσωτερικών ο βουλευτής Δωδεκανήσου Μάνος Κόνσολας.
Ο κ. Κόνσολας ζητά μεταξύ άλλων, να μάθει εάν οι υπουργοί προτίθενται να θεσμοθετήσουν ειδικό τιμολόγιο κατανάλωσης ρεύματος για τις μονάδες αφαλάτωσης των δήμων και των ΔΕΥΑ στα άνυδρα νησιά, μιας και το νερό αποτελεί κοινωνικό αγαθό, καθώς και εάν οι σχεδιασμοί του υπουργείου Ναυτιλίας περιλαμβάνουν την ανάπτυξη και λειτουργία μονάδων αφαλάτωσης στα άνυδρα νησιά, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και την αυτοδιοίκηση. τέλος, ρωτά εάν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών προτίθεται να αυξήσει την επιχορήγηση στους δήμους των άνυδρων νησιών, για τη λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης, για το 2014.
Αναλυτικά, η ερώτηση του κ. Κόνσολα έχει ως εξής:
Κύριοι Υπουργοί,
Για δεκαετίες το Ελληνικό Δημόσιο δαπανούσε εκατομμύρια ευρώ για τη μεταφορά νερού, με υδροφόρα πλοία, στα άνυδρα νησιά του Αιγαίου αλλά και άλλων περιοχών.
Πολλές φορές το νερό αυτό δεν είχε τα ανάλογα ποιοτικά χαρακτηριστικά, ενώ το κόστος αγοράς και μεταφοράς, μετακυλιόταν στους δήμους και στους καταναλωτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κόστος ανά κυβικό, μπορούσε να φτάσει και τα 10 ευρώ.
Η εξέλιξη και η είσοδος νέων τεχνολογιών στην παραγωγή νερού, μέσα από την αφαλάτωση, δίνει μια μεγάλη διέξοδο στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα άνυδρα νησιά και ταυτόχρονα δημιουργεί οικονομία κλίμακος, αφού δεν θα υπάρχει πλέον το κόστος της αγοράς και μεταφοράς νερού ενώ το κόστος παραγωγής, ανά κυβικό, στις μονάδες αφαλάτωσης είναι 1 ευρώ.
Το πρόβλημα, όμως, που προκύπτει είναι η υψηλή ενεργειακή κατανάλωση για τη λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης. Υπάρχει ένα υψηλό κόστος στο οποίο οι δήμοι και οι ΔΕΥΑ στα μικρά νησιά αδυνατούν να αντεπεξέλθουν, εκτός αν αναγκαστούν να αυξήσουν τα τιμολόγια ύδρευσης.
Η Πολιτεία οφείλει να δει κάτω από διαφορετικό πρίσμα αυτό το ζήτημα. Το νερό συνδέεται με την κοινή ωφέλεια, αποτελεί κοινωνικό αγαθό.
Επιπρόσθετα, στα μικρά νησιά, υπάρχει μικρή κατανάλωση λόγω των πληθυσμιακών δεδομένων. Η μικρή αυτή κατανάλωση δεν μπορεί να λειτουργήσει ανταποδοτικά και να καλύψει το κόστος της κατανάλωσης ενέργειας για την παραγωγή νερού από τις μονάδες αφαλάτωσης.
Αξίζει, επίσης, να επισημανθεί ότι την τελευταία τριετία υπάρχει μείωση της επιχορήγησης προς τους δήμους για τη λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης.
Είναι σαφές ότι πρέπει να υπάρξει ένα καθεστώς τιμολόγησης στην κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος από δήμους και ΔΕΥΑ των άνυδρων νησιών και ειδικά για τις μονάδες της αφαλάτωσης.
Δεν μπορεί να ισχύει το τιμολόγιο γενικής χρήσης. Πρέπει να υπάρξει ρύθμιση για να ισχύσει ένα χαμηλό τιμολόγιο αγροτικής ή βιομηχανικής χρήσης για τις μονάδες αφαλάτωσης των δήμων και των ΔΕΥΑ στα μικρά, άνυδρα νησιά.
Σε μια τέτοια περίπτωση είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει και η ανακαστολόγηση των τιμολογίων ύδρευσης για τους πολίτες των νησιών. Απαιτείται, όμως, και η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού προγράμματος για να εγκατασταθούν μονάδες αφαλάτωσης σε όλα τα άνυδρα νησιά προκειμένου να καλύπτουν με επάρκεια τις ανάγκες ύδρευσης και να εγκαταλειφθεί το ξεπερασμένο και δαπανηρό μοντέλο της αγοράς και μεταφοράς νερού.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί
1. Εάν προτίθενται να θεσμοθετήσουν ειδικό τιμολόγιο κατανάλωσης ρεύματος για τις μονάδες αφαλάτωσης των δήμων και των ΔΕΥΑ στα άνυδρα νησιά.
2. Εάν οι σχεδιασμοί του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου περιλαμβάνουν την ανάπτυξη και λειτουργία μονάδων αφαλάτωσης στα άνυδρα νησιά, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και την αυτοδιοίκηση.
3. Εάν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών προτίθεται να αυξήσει την επιχορήγηση στους δήμους των άνυδρων νησιών, για τη λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης, για το 2014.

Share

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει...

0 σχόλια για “Μειωμένο τιμολόγιο ΔΕΗ στις μονάδες αφαλάτωσης προτείνει ο βουλευτής Μάνος Κόνσολας”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πωλείται Ηλεκτρικός διάδρομος

Πωλείται Ηλεκτρικός διάδρομος γυμναστικής
Μοντέλο: Pegasus Silver TM-345 ),
σε αρίστη κατάσταση, λόγω μετακόμισης.
Τιμή ΜΟΝΟ : 500 €.
τηλ.: 6972009299
SPONSORS

Μήλος

Αριστούχος απόφοιτος Παντείου Πανεπιστημίου παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές δημοτικού και γυμνασίου.
Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6987358159
SPONSORS
SPONSORS
SPONSORS

Facebook

Twitter

Google Plus

Vimeo