Κυκλάδες: Ανοιχτά τα καταστήματα τις Κυριακές αλλά μόνο τις περιόδους αιχμής

admin Χωρίς κατηγορία 424 views 0 0

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η διαμάχη αναφορικά με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, λίγες ώρες πριν την έναρξη της θερινής εκπτωτικής περιόδου, η οποία ξεκινά τη Δευτέρα 14 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 30 Αυγούστου.

Με την Κυριακή 13 Ιουλίου να είναι μια ημέρα, όπου τα καταστήματα θα μπορούν να παραμείνουν ανοικτά στις τρεις περιφέρειες της χώρας, που ο νόμος προβλέπει (Αττική, Κεντρική Μακεδονία και Νότιο Αιγαίο), η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ετοιμάζει δράσεις «αντίστασης» κατά ενός νόμου, με τον οποίο διαφωνεί.

Ειδικότερα, η ΕΣΕΕ ανακοίνωσε δέσμη δέκα ενεργειών κατά της σχετικής υπουργικής απόφασης, μεταξύ των οποίων είναι η κατάθεση αίτησης ακύρωσης της σχετικής απόφασης, η λήψη ασφαλιστικών μέτρων για την αναστολή ισχύος της, η ανάληψη πρωτοβουλίας για μια «Εθνική Συμμαχία για το Εμπόριο» με τις ΓΣΕΒΕΕ και ΟΙΥΕ, τα επιμελητήρια και άλλους κοινωνικούς φορείς καθώς και η επαφή με τις καταναλωτικές οργανώσεις.

Παράλληλα, θα υπάρξει καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών, επαφές με την τοπική αυτοδιοίκηση και γενικό μποϊκοτάζ κατά την Κυριακή, 13 Ιουλίου, που το μέτρο θα εφαρμοστεί.

Έντονος προβληματισμός στις Κυκλάδες

Στις Κυκλάδες, στα τρία νησιά (Σύρος, Μύκονος, Σαντορίνη) τα οποία έχουν συμπεριληφθεί στη λίστα των περιοχών όπου τα καταστήματα θα πρέπει να παραμένουν ανοιχτά όλες τις Κυριακές του χρόνου, επικρατεί μια γενικότερη αμηχανία κι ένας σοβαρός προβληματισμός.

Ειδικότερα στην Σύρο, η πλειονότητα του εμπορικού κόσμου είναι αντίθετη στην εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου εκτιμώντας ότι περισσότερες θα είναι οι αρνητικές, παρά οι θετικές συνέπειες για τους επαγγελματίες.

Στη Μύκονο και στη Σαντορίνη, ούτως ή άλλως, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων λειτουργεί κανονικά τις Κυριακές περίπου για ένα 6μηνο το χρόνο (κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου) χωρίς να χρειάζεται κάποιος νόμος να το επιβάλει. Οπότε, δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι το συγκλονιστικό γι αυτό το χρονικό διάστημα.

Και στην Σύρο όμως, δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες που βλέπουν θετικά τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους τις Κυριακές, μόνο όμως κατά την τουριστική σαιζόν, η οποία σαφώς είναι μικρότερη σε σχέση με την αντίστοιχη της Μυκόνου και της Σαντορίνης.

Το βασικό πρόβλημα και για τα τρία νησιά των Κυκλάδων είναι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές της χειμερινής περιόδου. Στη Μύκονο και τη Σαντορίνη, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι τη χειμερινή σαιζόν οι επιχειρήσεις μόνο χασούρα θα έχουν αν λειτουργούν τις Κυριακές.

Και στην Ερμούπολης, παρά το γεγονός ότι αποτελεί το μοναδικό ίσως αστικό κέντρο των Κυκλάδων, είναι αμφίβολο αν η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές θα επιφέρει οφέλη στον εμπορικό κόσμο κατά τη χειμερινή περίοδο.

Συνεπώς, η θέση των περισσότερων επιχειρηματιών που δείχνει να διαμορφώνεται – μέχρι στιγμής – και στα τρία νησιά του νομού μας, είναι η εφαρμογή του μέτρου για τις Κυριακές μόνο κατά τη διάρκεια των περιόδων αιχμής (Καλοκαίρι, Πάσχα, Χριστούγεννα κλπ) και όχι για όλο το χρόνο.

Αρχικη

Share

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει...

0 σχόλια για “Κυκλάδες: Ανοιχτά τα καταστήματα τις Κυριακές αλλά μόνο τις περιόδους αιχμής”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook

Twitter

Google Plus

Vimeo