ΚΥΘΝΟΣ Ο δήμαρχος Εμμ. Φίλιππας στη συζήτηση για την ανάδειξη του σπηλαίου Καταφύκι στη Δρυοπίδα

admin Χωρίς κατηγορία 453 views 0 0

Παρουσία του δημάρχου Κύθνου η συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο για την ανάδειξη του σπηλαίου Καταφύκι στη Δρυοπίδα

Ο δήμαρχος Κύθνου Εμμανουήλ Φίλιππας παρέστη στο σημερινό περιφερειακό συμβούλιο
Παρουσία του δημάρχου Κύθνου Εμμανουήλ Φίλιππα, συζητήθηκε η έγκριση νέας προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, του δήμου Κύθνου και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για την υλοποίηση του ερευνητικού προγράμματος «Αποτύπωση, ιστορική τεκμηρίωση και σενάρια ανάδειξης του σπηλαίου Καταφύκι στη Δρυοπίδα Κύθνου». Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με τις παρατάξεις του κ. Κόκκινου, της κ. Καφαντάρη και του κ. Χρυσαφίδη να ψηφίζουν λευκό.
Στη σύντομη τοποθέτηση του πριν τη συζήτηση του θέματος, ο κ. Φίλιππας κάλεσε όλους τους περιφερειακούς συμβούλους να ταχθούν υπέρ της προγραμματικής σύμβασης και «να βάλουν στην άκρη τα κομματικά κριτήρια», όπως είπε χαρακτηριστικά, καθώς η ανάδειξη του συγκεκριμένου σπηλαίου αποτελεί «έργο πνοής» για το νησί, αφού θα το καταστήσει έναν σημαντικό πόλο έλξης. Ο κ. Φίλιππας εξήγησε ότι ο δήμος Κύθνου προσπαθεί 10 χρόνια περίπου για την αξιοποίηση του σπηλαίου, συμπληρώνοντας ότι θα ενημερώσει τους κατοίκους του νησιού για την απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου και για τη θέση της κάθε παράταξης σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα.
Στο πλευρό του δημάρχου Κύθνου τάχθηκαν τόσο ο περιφερειάρχης κ. Μαχαιρίδης, όσο και η πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου κ. Μπαφίτη, οι οποίοι συμμερίστηκαν την αγωνία του κ. Φίλιππα «να μην μπλεχτεί σε κομματικά παιχνίδια αυτό που αγωνίστηκε τόσο καιρό να καταφέρει».

«Φτιάξατε μια “φάμπρικα” προγραμματικών συμβάσεων»
Από την πλευρά του, ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Νέα Εποχή Για τα Νησιά Μας» Μάρκος Δαδάος θεώρησε ότι ο δήμαρχος Κύθνου προχώρησε σε έναν έμμεσο εκβιασμό.
«Δεν είμαι μαθημένος να υποχωρώ και ακολουθώ μια πάγια τακτική για τις προγραμματικές συμβάσεις. Το ποσοστό των προγραμματικών συμβάσεων αυξήθηκε κατά μεγάλο ποσοστό προεκλογικά» δήλωσε και απευθυνόμενος προς τον περιφερειάρχη είπε: «φτιάξατε μια “φάμπρικα” προγραμματικών συμβάσεων». Για τους παραπάνω λόγους, η παράταξη του κ. Δαδάου ψήφισε λευκό.

«Συμφωνούμε, αλλά διαφωνούμε»
Η επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Λίλα Καφαντάρη συμφώνησε απόλυτα με την αναγκαιότητα υλοποίησης του έργου, «που είναι για το καλό του νησιού, αν δεν καταλήξει και αυτό ιδιωτικοποιημένο» συμπλήρωσε με νόημα. Ωστόσο, εξέφρασε τον προβληματισμό της παράταξης της, που αποτελεί και πάγια θέση του ΚΚΕ, για το γεγονός ότι το κεντρικό κράτος μεταθέτει στην τοπική αυτοδιοίκηση αυτά που θα έπρεπε το ίδιο να κάνει. Όπως επεσήμανε η κ. Καφαντάρη, «δεν δεχόμαστε αυτά να τα πληρώνει η τοπική διοίκηση και όχι το υπουργείο Παιδείας ή το υπουργείο Πολιτισμού. Θα ψηφίσουμε λευκό για να μην νομιμοποιήσουμε την “πάσα” που κάνει το κεντρικό κράτος στην τοπική διοίκηση. Είναι πολιτική ψήφος».
Σημειώνεται ότι λευκό ψήφισε και η παράταξη του κ. Χρυσαφίδη.

Λίγα λόγια για το σπήλαιο
Το σπήλαιο Καταφύκι βρίσκεται στο νότιο άκρο της Δρυοπίδας, σε υψόμετρο 190 μέτρων από το επίπεδο της θάλασσας. Πρόκειται για έναν υπόγειο χώρο, ο οποίος συγκροτείται τόσο από μεγάλο φυσικό σπήλαιο, όσο κι από τεχνητές στοές, καθώς από τα τέλη του 19ου έως τα μέσα του 20ου αιώνα λειτούργησε ως μεταλλείο εξόρυξης σιδήρου, αποτελώντας τμήμα της ευρύτερης περιοχής μεταλλείων σιδήρου της Κύθνου. Παρουσιάζει έντονο ιστορικό, γεωλογικό, τεχνολογικό, λαογραφικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον, συνδυάζοντας το φυσικό με το ανθρωπογενές στοιχείο.
Το 2000 εκπονήθηκε και εφαρμόστηκε εν μέρει, μελέτη αξιοποίησης του. Σήμερα κρίνεται απαραίτητη η ολοκλήρωση της ανάπλασης και αξιοποίησης, τόσο του εσωτερικού, όσο και του περιβάλλοντος χώρου του σπηλαίου, με σκοπό την ανάδειξη του ως ένα από τα πρωτεύοντα σημεία ενδιαφέροντος του νησιού της Κύθνου.
Το πρόβλημα του σπηλαίου εντοπίζεται κυρίως: α) στην απουσία πλήρους χαρτογράφησης/αποτύπωσης των φυσικών αιθουσών και των τεχνητών στοών του μεταλλείου και β) στην έλλειψη υποδομών που να εξασφαλίζουν την ασφαλή πρόσβαση του κοινού.

(φωτό: dantelotakrogialia.blogspot.gr)

Share

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει...

0 σχόλια για “ΚΥΘΝΟΣ Ο δήμαρχος Εμμ. Φίλιππας στη συζήτηση για την ανάδειξη του σπηλαίου Καταφύκι στη Δρυοπίδα”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook

Twitter

Google Plus

Vimeo