ΚΥΘΝΟΣ Διεθνής Συνάντηση Εργασίας «Πολιτισμικές Διαδρομές και Βιώσιμος Τουρισμός στην Κύθνο»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΘΕΜΑ: Διεθνής Συνάντηση Εργασίας «Πολιτισμικές Διαδρομές και Βιώσιμος Τουρισμός στην Κύθνο»

 

Στο πλαίσιο ανάδειξης της στρατηγικής της Τοπικής Ανάπτυξης με Πρωτοβουλία των Τοπικών Κοινοτήτων (ΤΑΠΤΟΚ) πραγματοποιήθηκε η Διεθνής Συνάντηση Εργασίας «Πολιτισμικές Διαδρομές και Βιώσιμος Τουρισμός στην Κύθνο» στις 9 Ιουνίου. Τη συνάντηση διοργάνωσε το Ενεργειακό και Περιβαλλοντικό Γραφείο Αιγαίου με την υποστήριξη των φορέων Friedrich-Ebert-Stiftung Athen και του Δίκτυου ΔΑΦΝΗ / DAFNI Network και φιλοξενήθηκε από το Δήμο Κύθνου. Την έναρξη των εργασιών καλωσόρισε ο Δήμαρχος Κύθνου Σταμάτης Γαρδέρης, χαιρέτισαν ο Έπαρχος Κέας-Κύθνου Βιτάλης Παναγιώτης και η διευθύντρια του ιδρύματος Friedrich-Ebert-Stiftung και συντόνισε ο διευθυντής του ΕΠΕΓΑ Ηλίας Ευθυμιόπουλος.
Η μεθοδολογία της διαδικασίας που ακολουθήθηκε στοιχειοθετήθηκε από έξι διακριτά στάδια. Αρχικά, παρουσιάστηκε το πλαίσιο σχεδιασμού πολιτισμικών διαδρομών, ως το διαχειριστικό εργαλείο ανάπτυξης του πολιτισμικού τουρισμού στο νησί, αξιοποιώντας τους πολιτισμικούς και περιβαλλοντικούς πόρους, το ευρύτερο δίκτυο μονοπατιών, τις υπάρχουσες διαδρομές «Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος», τις παραγωγικές και μεταποιητικές διαδικασίες και την τοπική παράδοση. Το σχεδιαστικό πλαίσιο παρουσιάστηκε από την Γεωργία Κανελλοπούλου, υπεύθυνη του τμήματος Βιώσιμου Τουρισμού & Κοινωνικής Οικονομίας του δικτύου ΔΑΦΝΗ, και αποτελεί τμήμα του Τοπικού Σχεδίου Ανάπτυξης Ειδικών Μορφών Τουρισμού για την Κύθνο, το οποίο εκπονήθηκε πέρυσι από το συγκεκριμένο τμήμα.
Στη συνέχεια, αναδείχθηκαν τα διαφορετικά πρόσωπα της Κύθνου μέσα από τις εκφάνσεις του τοπίου, της αρχαιολογίας, της γαστρονομίας, της γεωργίας, του χορού, της τεχνολογίας, της γεωλογίας και των ιαματικών λουτρών με την παρουσίαση της πολύτιμης αυτής πληροφορίας από την τοπική κοινωνία. Η διαδικασία αυτή αποτέλεσε τον πυρήνα του συμμετοχικού σχεδιασμού του νέου τουριστικού προϊόντος της Κύθνου.
Κατόπιν, για να έρθουν σε επαφή οι προσκεκλημένοι με τους βασικούς πολιτισμικούς και περιβαλλοντικούς πόρους του νησιού, πραγματοποιήθηκε επιτόπια επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Βρυόκαστρου ενώ την προηγούμενη ημέρα είχε προηγηθεί ξενάγηση στον παραδοσιακό οικισμό της Δρυοπίδας και στο σπήλαιο Καταφύκι.
Το προτελευταίο στάδιο της διαδικασίας βασίστηκε στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών σχετικά με το βιώσιμο τουρισμό από τους προσκεκλημένους μας από το εξωτερικό. Η συμβολή της διεθνούς εμπειρίας σχετικά με τη διοργάνωση πεζοπορικών δικτύων κορυφαίας ποιότητας, των χρηματοδοτικών εργαλείων ευρωπαϊκής εμβέλειας, των υπηρεσιών διάσωσης και των πρακτικών αειφορίας απέδειξε για άλλη μια φορά την ουσία των συνεργιών σε διεθνές επίπεδο.
Τέλος, πραγματοποιήθηκε με συντονιστή το Διαχειριστή του Δικτύου ΔΑΦΝΗ, Κώστα Κομνηνό, συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας με τη συμμετοχή ειδικών σε θέματα εναλλακτικής τουριστικής ανάπτυξης: Γιώργος Πίττας από το greekgastronomyguide, Τάσος Αναστασίου από τη Δ/νση Τουρισμού/Πολιτισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η Πηνελόπη Ματσούκα από τις εκδόσεις Ανάβαση, Νίκος Βερβερίδης από το elculture, Δημήτρης Παπαγεωργίου από την εταιρεία TrinIn Adventures, Δημήτρης Χαμεζόπουλος από την ομάδα Πεζοπόρων Σύρου, Τριαντάφυλλος Αδαμακόπουλοςαπό την εταιρεία AnaDigit και Κατερίνα Φίλιππα, συγγραφέας του Πεζοπορικού Οδηγού Κύθνου.

Οι τοποθετήσεις των ειδικών κινήθηκαν στους άξονες της οργάνωσης και προσφοράς τουριστικών προϊόντων που καλύπτουν ειδικά ενδιαφέροντα όπως η γαστρονομία, της ολοκλήρωσης ενός άρτιου και οργανωμένου πεζοπορικού δικτύου με βάση τις προδιαγραφές που θέτει η νέα νομοθεσία, της θεσμοθέτησης ενός τοπικού μηχανισμού που θα αναλάβει τον εμπλουτισμό και την προβολή του νέου τουριστικού προϊόντος αλλά και τη διατήρηση του ευρύτερου πολιτιστικού γίγνεσθαι και τέλος τη δικτύωση με γειτονικά νησιά όπως η Κέα για την ενθάρρυνση συνεργιών σε υπερτοπικό επίπεδο.
Η διαδικασία έκλεισε με ανοιχτή συζήτηση με τους Θερμιώτες και την έκδοση των συμπερασμάτων από τον Αντιδήμαρχο Κύθνου και Πρόεδρο του δικτύου ΔΑΦΝΗ Ηλιού Γιώργο. Η συγκρότηση της Συνάντησης Εργασίας στην Κύθνο αποτελεί έναν ακόμα σταθμό της συνολικότερης προσπάθειας σχεδιασμού και εφαρμογής ολοκληρωμένων στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης που υλοποιεί το δίκτυο ΔΑΦΝΗ στα νησιά μέλη του, με στόχο την ωρίμανση παρεμβάσεων για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ΤΑΠΤΟΚ αλλά και σε επιπλέον εθνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία.

Share

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει...

0 σχόλια για “ΚΥΘΝΟΣ Διεθνής Συνάντηση Εργασίας «Πολιτισμικές Διαδρομές και Βιώσιμος Τουρισμός στην Κύθνο»”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πωλείται Ηλεκτρικός διάδρομος

Πωλείται Ηλεκτρικός διάδρομος γυμναστικής
Μοντέλο: Pegasus Silver TM-345 ),
σε αρίστη κατάσταση, λόγω μετακόμισης.
Τιμή ΜΟΝΟ : 500 €.
τηλ.: 6972009299
SPONSORS

Μήλος

Αριστούχος απόφοιτος Παντείου Πανεπιστημίου παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές δημοτικού και γυμνασίου.
Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6987358159
SPONSORS
SPONSORS
SPONSORS

Facebook

Twitter

Google Plus

Vimeo