ΚΥΘΝΟΣ Δήμαρχος Κύθνου: Θα πετύχουμε “ματώνοντας” καθημερινά

Προγραμματισμός και σωστή διαχείριση για τη βελτίωση των υποδομών και μάχη ενάντια στις συγκυρίες και τα νέα μέτρα για διατήρηση του τουρισμού στην Κύθνο
Θα πετύχουμε “ματώνοντας” καθημερινά

Για την πορεία της Κύθνου κατά τη φετινή τουριστική περίοδο, αλλά και τις δυσκολίες, που αντιμετωπίζει το νησί, στη μάχη για τη βελτίωση των υποδομών του, αναφέρθηκε ο δήμαρχος του νησιού, κ. Σταμάτης Γαρδέρης.

Στην εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, την οποία διανύουν τα νησιά των Κυκλάδων και ειδικότερα τα νησιά με μικρό πληθυσμό, η Κύθνος, παρά τα όσα προβλήματα αντιμετωπίζει, φαίνεται να «παλεύει» ισάξια με τις αντιξοότητες της εποχής και να καταφέρνει να συνεχίζει με καλό ρυθμό – μετά κόπων και βασάνων – μία σταθερή πορεία σταδιακής βελτίωσης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην εφημερίδα ο επικεφαλής της δημοτικής αρχής Κύθνου, η οποία σημειώνεται, πως, όντας ένας νέος δημοτικός συνδυασμός, έχει διανύσει τους πρώτους 10 μήνες στο «τιμόνι» του Δήμου.

Παραμένουν οι ελλείψεις στις υποδομές
Αντιμετώπιση με καλό προγραμματισμό

Δεδομένου, ότι κύριο μέλημα του κ. Γαρδέρη, από την αρχή της θητείας του ως νέα δημοτική αρχή της Κύθνου, υπήρξε η βελτίωση των υποδομών του νησιού, ο δήμαρχος αναφέρει, πως αν και αρκετά προβλήματα παραμένουν, έχουν γίνει σημαντικά βήματα.

«Όσον αφορά στο θέμα του βιολογικού καθαρισμού, της επεξεργασίας λυμάτων, το πρόβλημα παραμένει. Τα λιμάνια μας έχουν πρόβλημα το καλοκαίρι, καθώς το αποχετευτικό σύστημα, σίγουρα, δεν είναι αυτό που πρέπει, είναι κορεσμένο πλέον. Στον τομέα της ύδρευσης έχει βελτιωθεί, ως ένα σημείο, η κατάσταση, λόγω της μονάδας αφαλάτωσης, που έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί στο νησί εδώ και τρεις, περίπου, μήνες. Βέβαια, το ζήτημα ακόμη υφίσταται, διότι αν δεν υπάρξει και το συνοδό έργο, με το οποίο θα μπορέσει να γίνει διανομή του νερού της αφαλάτωσης και στο υπόλοιπο νησί, θα αντιμετωπίσουμε και πάλι θέμα. Αυτή τη στιγμή, τροφοδοτείται μόνο το λιμάνι του Μέριχα», επισημαίνει.

Με αφορμή το γεγονός, πως η νέα προγραμματική περίοδος του ΕΣΠΑ, έχει διαφορετική κατεύθυνση, απ’ ότι το διάστημα 2007-2013, το οποίο αφορούσε σε ένα μεγάλο ποσοστό τις υποδομές, ο κ. Γαρδέρης υποστηρίζει, ότι «κατ’ εξαίρεση, το νέο ΕΣΠΑ περιλαμβάνει κάποια θέματα υποδομών, όπως είναι τα λιμάνια, οι δρόμοι που έχουν πρόσβαση σε λιμάνια, ή προβλήματα ζωτικής σημασίας, όσον αφορά στην τουριστική ανάπτυξη. Εφόσον οι δικές μας ελλείψεις σχετίζονται άμεσα με την τουριστική ανάπτυξη, έχουμε ελπίδες, προκειμένου να τα χρηματοδοτήσουμε και μέσω ΕΣΠΑ. Δεν έχουμε λοξοδρομήσει από το πρόγραμμά μας. Έχουν γίνει πράγματα, ακόμη και μέσα σε αυτό το πολύ δύσκολο χρονικό διάστημα. Ετοιμάζουμε ήδη τους φακέλους μας, προκειμένου οι προτάσεις μας να είναι ώριμες και περιμένουμε να ξεκινήσει η νέα προγραμματική περίοδος. Ευελπιστούμε, ότι θα πετύχουμε. Βέβαια, με πολύ κόπο και “ματώνοντας” καθημερινά».

Παράλληλα, ο δήμαρχος σημείωσε, πως τα ενταγμένα στο τρέχον ΕΣΠΑ έργα έχουν ήδη ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα το νησί να μην αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις δυσκολίες που προκύπτουν από τη δυσλειτουργία του συστήματος χρηματοδοτήσεων, που οδηγεί σε στάση εργασιών και κίνδυνο απένταξης των έργων, εκτός από την προμήθεια μηχανικού εξοπλισμού και υλικού για την ανακύκλωση, μέσω της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Όπως ανέφερε ο κ. Γαρδέρης, «η Κύθνος ήδη λειτουργεί ΧΥΤΑ εδώ και αρκετά χρόνια, ενώ έχει χωροθετηθεί και ΣΜΑΥ. Ήμασταν έτοιμοι να ξεκινήσουμε με την ανακύκλωση, ωστόσο, η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) μας έστειλε ένα έγγραφο, στο οποίο εξηγούσε, πως, λόγω των πρόσφατων πολιτικών γεγονότων, αναβάλλεται η προμήθεια των κάδων. Παρ’ όλα αυτά, εμείς προχωράμε κανονικά, είμαστε εν αναμονή για τους κάδους, προκειμένου να ξεκινήσουμε», ενώ σχετικά με τον νέο ΕΣΔΑ, υποστηρίζει, πως «όσον αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων, πιστεύω, ότι η Κύθνος είναι ένα από τα λίγα νησιά, που είναι έτοιμη».

Με προγραμματισμό και υπομονή, αντιμετωπίζονται και οι ελλείψεις στην Υγεία. «Εμείς, διαθέτουμε ένα Πολυδύναμο Ιατρείο. Δεν έχουμε πρόβλημα από άποψη στελέχωσης, έχουμε τρεις ιατρούς και εξυπηρετούμαστε αρκετά ικανοποιητικά. Το πρόβλημα ξεκινά να υφίσταται, όταν η διοίκηση του νοσοκομείου Σύρου αποφασίζει να καλύψει τα κενά άλλων νησιών από την Κύθνο, ενώ έχουν παρατηρηθεί και θέματα προμήθειας υλικών και αναλώσιμων για τα ιατρεία, όπου εκεί υπάρχει θέμα. Αναγκαζόμαστε να προμηθεύουμε τα ιατρεία με αναλώσιμα εμείς, ως Δήμος, μέσω κωδικού, που έχουμε προβλέψει στον προϋπολογισμό μας, από ίδιους πόρους», αναφέρει ο δήμαρχος.

Πτώση του τουρισμού με ελπίδες για ανάκαμψη

Μείωση στις αφίξεις της βίωσε η Κύθνος στον τουριστικό τομέα, καθώς, όπως εξήγησε ο κ. Γαρδέρης, πρόκειται για προορισμό, που απευθύνεται κυρίως στην Ελληνική τουριστική αγορά, η οποία και επλήγη περισσότερο από τις πρόσφατες πολιτικές και οικονμικές εξελίξεις.

«Ενώ ο Ιούνιος ξεκίνησε πάρα πολύ καλά και ευελπιστούσαμε ότι και το υπόλοιπο καλοκαίρι θα πάει καλύτερα, ξαφνικά με όλα αυτά που συνέβησαν, τη διαπραγμάτευση, την απειλή του Grexit, την αργία των τραπεζών, είχαμε αρκετές ακυρώσεις, κατά συρροή. Ελπίζουμε να επανέλθουμε στα φυσιολογικά, καθώς ακόμη δεν έχουμε ανακάμψει», υποστηρίζει, ενώ εξηγεί, πως «ως επί το πλείστον η Κύθνος δουλεύει με Έλληνες, λόγω της κοντινής της απόστασης από την πρωτεύουσα. Οι περισσότεροι ξένοι τουρίστες, προσεγγίζουν το νησί με κότερα ή γιοτ. Το 95% περίπου, ωστόσο, είναι Έλληνες επισκέπτες».

Επιπλέον, άλλο ένα θέμα, που προκαλεί ανησυχία, σε σχέση με την τουριστική ανάπτυξη της Κύθνου, αποτελεί και το «αγκάθι» του ΦΠΑ. «Σαφώς και θα προκαλέσει πρόβλημα, δεδομένου, ότι απευθυνόμαστε κατά ένα πολύ σημαντικό ποσοστό σε Έλληνες, τόσο η επιβάρυνση των καταλυμάτων, όσο και η επιβάρυνση των προϊόντων γενικά, θα αποθαρρύνουν τους επισκέπτες, αφού θα χάσουμε αυτό το πλεονέκτημα που είχαμε έναντι άλλων προορισμών, κυρίως στον τομέα των μεταφορών. Παράλληλα, θα πλήξει και το τοπικό εμπόριο και την κοινωνία του νησιού, από τη στιγμή, που όλα έχουν πάρει την κατιούσα. Εφόσον ανοικοδόμηση δεν υπάρχει πλέον και η τουριστική σεζόν για εμάς είναι μόλις 2,5 μήνες, καταλαβαίνετε, ότι αυτό είναι ένα σοβαρό πλήγμα», επισημαίνει.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει μία «αχτίδα φωτός» στον ορίζοντα και αυτή έρχεται με την υλοποίηση του υδατοδρομίου στο νησί, έπειτα από πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και την έγκριση από το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου, Κέας, Κύθνου και Σερίφου.

«Πιστεύω, ότι ανοίγονται πλέον νέοι ορίζοντες, αν επιτέλους γίνει το υδατοδρόμιο και μπορέσουμε εντός της καλοκαιρινής περιόδου να έχουμε μερικά δρομολόγια», υπογραμμίζει ο δήμαρχος. «Αν μη τι άλλο, θα μπορέσουμε πιο εύκολα να απευθυνθούμε σε ξένους τουρίστες, καθώς η Κύθνος δεν διαθέτει αεροδρόμιο. Βασικό είναι, βέβαια, να υλοποιηθούν και τα έργα υποδομής στο Λαύριο, αφού εξυπηρετούμαστε από αυτό και συνεπώς, αν υπάρξει η επέκταση του προαστιακού, ώστε να επικοινωνεί το «Ελ. Βενιζέλος» με το Λαύριο, πιστεύω, αυτό θα δώσει μια άλλη ώθηση στον τουρισμό του νησιού. Γενικά το θέμα του υδατοδρομίου είναι ένα από τα βασικά. Αν τελεσφορήσει και υλοποιηθεί κάποια στιγμή, θα είναι μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη».

http://www.koinignomi.gr/

Share

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει...

0 σχόλια για “ΚΥΘΝΟΣ Δήμαρχος Κύθνου: Θα πετύχουμε “ματώνοντας” καθημερινά”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πωλείται Ηλεκτρικός διάδρομος

Πωλείται Ηλεκτρικός διάδρομος γυμναστικής
Μοντέλο: Pegasus Silver TM-345 ),
σε αρίστη κατάσταση, λόγω μετακόμισης.
Τιμή ΜΟΝΟ : 500 €.
τηλ.: 6972009299
SPONSORS

Μήλος

Αριστούχος απόφοιτος Παντείου Πανεπιστημίου παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές δημοτικού και γυμνασίου.
Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6987358159
SPONSORS
SPONSORS
SPONSORS

Facebook

Twitter

Google Plus

Vimeo