ΚΕΑ Ζητούν τον αποχαρακτηρισμό της Μακρονήσου με Τροποποίηση Προεδρικού Διατάγματος

Τροποποίηση Προεδρικού Διατάγματος για τις χρήσης γης στον ιστορικό τόπο
Ζητούν τον αποχαρακτηρισμό της Μακρονήσου

– Θετική η απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου για την εξυπηρέτηση κτηνοτρόφων – Ενδοιασμοί και ερωτηματικά για την πιθανή εγκατάσταση ΑΠΕ
Να νομιμοποιήσουν τη δραστηριότητα των κτηνοτρόφων στη Μακρόνησο αποφάσισαν κατά πλειοψηφία τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, εκφράζοντας τη συγκατάθεσή τους στο αίτημα της νέας Δημοτικής Αρχής Κέας, να τροποποιηθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για τις χρήσεις γης στον ιστορικό τόπο, προκειμένου τα βοσκοτόπια να εξακολουθήσουν να υφίστανται.

Ωστόσο, κόντρα σε οποιαδήποτε απόφαση ανοίγει έντεχνα τον δρόμο προς ιδιώτες και εταιρείες που επιθυμούν την εγκατάσταση ΑΠΕ σε τμήμα της, ώστε να εκμεταλλευθούν την αιολική δυναμική του νησιού, τάχθηκαν μέλη της “Νησιωτικής Ανατροπής” καθώς και της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, υπογραμμίζοντας πως, μέσω αυτής της απόφασης δίνεται η δυνατότητα να αποχαρακτηριστεί ο τόπος προς εξυπηρέτηση άλλων σκοπιμοτήτων.

Τροποποίηση αυστηρά για επιβίωση της κτηνοτροφίας

Το θέμα εισηγήθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Φιλήμων Ζαννετίδης, ο οποίος εξ αρχής δήλωσε κατηγορηματικά, πως, “Εισηγούμαστε στο περιφερειακό συμβούλιο το θέμα ώστε να εκφράσουμε τη σύμφωνη γνώμη σε ό,τι αφορά στην κτηνοτροφία και όχι σε ό,τι αφορά στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που αφορά και στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών”. Δήλωσε δε, πως, “Εισηγούμαστε την τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος που εισηγείται ο Δήμος Κέας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στο Υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να οριοθετηθεί χώρος για τους κτηνοτρόφους”, εξηγώντας παράλληλα, πως είναι γνωστά τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της Μακρονήσου, από τη χρονική στιγμή του καθολικού χαρακτηρισμού του νησιού, ως ιστορικού τόπου. Παρά τις σαφείς αναφορές του κ. Ζαννετίδη, το γεγονός ότι, στην εισήγηση του 21ου θέματος της ημερήσιας διάταξης στην προχθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, υπήρχε η απόφαση και της πρώην Δημοτικής Αρχής του Δήμου Κέας, επί δημαρχίας Αντώνη Δεμέναγα, – στην οποία γίνεται λόγος για “ανεκμετάλλευτο αιολικό δυναμικό” και δυνατότητα “παρεμβάσεων φιλικών προς το περιβάλλον στο τμήμα που δεν λειτούργησαν στρατόπεδα, χωρίς να αλλοιωθεί το τοπίο” -, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στις παρατάξεις της μειοψηφίας.

Αξίζει να αναφερθεί επιπλέον, πως στη συνημμένη απόφαση του πρώην δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Κέας, υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων, πως, “η εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο μέρος της Μακρονήσου όπου δεν λειτούργησαν στρατόπεδα, δεν συγκρούεται υποχρεωτικώς με τη βούληση του νομοθέτη και της διοίκησης να προστατευθεί ο ιστορικός τόπος της Μακρονήσου” αλλά και πως, ομόφωνα αποφασίζεται να προταθεί η τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος, που αφορά “στον καθορισμό χρήσεων γης στη νήσο Μακρόνησο, προκειμένου να επιτρέπεται η ελεγχόμενη βόσκηση και η ανάπτυξη ΑΠΕ”.

Α. Μαυρουδή: “Πρόσχημα τα βοσκοτόπια”

Την έντονη αντίθεσή της στο θέμα διατύπωσε η περιφερειακή σύμβουλος της “Νησιωτικής Ανατροπής”, Άννα Μαυρουδή, η οποία τόνισε πως, “Το πρόβλημα των κτηνοτρόφων είναι γνωστό”, προσθέτοντας μάλιστα πως η κτηνοτροφική δραστηριότητα στη Μακρόνησο παρατηρείται από τον 19ο αιώνα, με βοσκούς που νοικιάζουν γη στον Δήμο Κέας, όπου και ανήκει η Μακρόνησος. Ωστόσο, κατέστησε σαφές πως, “Νομίζω ότι τελείως προσχηματικά χρησιμοποιούνται τα βοσκοτόπια για τις οικογένειες επάνω στη Μακρόνησο, με σκοπό να αλλοιωθεί και να αναθεωρηθεί ο χαρακτήρας του νησιού. Ο χαρακτήρας που οφείλει σε κάθε περίπτωση να αναδεικνύεται και είναι τεράστια ευθύνη της Πολιτείας που τόσο καιρό δεν έχει αναδειχθεί”.

Στην τοποθέτησή της μάλιστα, η ίδια υπενθύμισε πως, “Η Μακρόνησος ως ιστορικός τόπος κηρύχθηκε το 1989 από την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη ενώ αποφασίστηκε το 1990 η συγκρότηση μίας ομάδας εργασίας, η οποία προχώρησε σε ένα πόρισμα για την προστασία και την ανάδειξη του ιστορικού τόπου μέσω διάφορων σημαντικών προτάσεων. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα” υποστήριξε, επιρρίπτοντας ευθύνες στο Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς θα μπορούσε, σύμφωνα με τα λεγόμενά της, “να έχει δημιουργηθεί ένα ιστορικό νοερό μονοπάτι”.

Ολοκληρώνοντας την θέση της, πρότεινε το περιφερειακό συμβούλιο να προχωρήσει στην ακρόαση φορέων για το σοβαρό ζήτημα, προτού “λάβει μία βεβιασμένη απόφαση που ουσιαστικά ανατρέπει ένα καθεστώς για το οποίο αγωνίστηκαν και πάλεψαν πάρα πολλοί άνθρωποι. Πραγματικά θα τρίζουν τα κόκαλα πολλών με αυτή μας την απόφαση. Για εμάς η Μακρόνησος είναι ένας ιερός τόπος”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της παράταξης, Μπενέτος Σπύρου, πρόσθεσε πως, “Θεωρώ ντροπή γι αυτόν που πήρε τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προκειμένου να στηθεί οποιοδήποτε σύστημα ΑΠΕ. Δεν εισηγούμαστε αυτό. Για το Άουσβιτς και το Νταχάου υπάρχουν ουρές ολόκληρες επισκεπτών με εισιτήριο, προκειμένου να επισκεφθούν τα κολαστήρια της παγκόσμιας ντροπής. Δε θα επέτρεπα συστήματα ΑΠΕ. Αν είναι για τη βιώσιμη ανάπτυξη του χώρου, υπάρχουν και φωτοβολταϊκά” δήλωσε κατηγορηματικά.

“Να διατηρηθεί η ιστορική μνήμη του λαού”

Με επιστολή τους προς το περιφερειακό συμβούλιο – καθώς απουσίαζαν από τη Σύρο – τα μέλη της παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση”, Λίλα Καφαντάρη και Βαγγέλης Σιγάλας εξέφρασαν τη θέση τους αναφορικά με το σοβαρό θέμα. Ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου, Θωμάς Σωτρίλλης, διαβάζοντας απόσπασμα – όπως είπε – της γραπτής τοποθέτησής τους, ανέφερε, “Τα κέρδη των επιχειρήσεων δεν είναι σε καμία περίπτωση επάνω από την ιστορική μνήμη του λαού μας. Κανένας περιφερειακός σύμβουλος δεν πρέπει να βάλει την υπογραφή του” προσθέτοντας πως τα δύο μέλη της μειοψηφίας, υποστηρίζουν στο επίλογο της τοποθέτησής τους πως, “Ως ελάχιστος φόρος τιμής στους χιλιάδες ήρωες της Μακρονήσου και ελάχιστη προσφορά στις νέες γενιές, το περιφερειακό συμβούλιο πρέπει να αποφασίσει να μην τροποποιηθεί το ΠΔ για καθορισμό χρήσεων γης στο νησί”.

Ι. Ευαγγέλου: “Ζουν οικογένειες από την κτηνοτροφία”

Προτεραιότητα για τον Δήμο Κέας και τον νέο δήμαρχο, Ιωάννη Ευαγγέλου αποτελεί το συγκεκριμένο θέμα των βοσκοτόπων, καθώς όπως εξηγεί σε δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη”, από την ενασχόλησή τους με την κτηνοτροφία στηρίζονται πολλές οικογένειες.

Στην ερώτηση αν θεωρεί πως παρέχεται η δυνατότητα σε εταιρείες να προωθήσουν την εγκατάσταση ΑΠΕ σε τμήμα του νησιού, αν αποχαρακτηρισθεί τμήμα της Μακρονήσου, ο κ. Ευαγγέλου, τονίζει, “Δεν τίθεται τέτοιο θέμα αυτή τη στιγμή. Είναι ξεκάθαρο και από την εισήγηση και την απόφαση που ελήφθη, η οποία ήταν αποτέλεσμα μίας παρέμβασης που είχαμε κάνει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, καταθέτοντας έναν συνολικό φάκελλο, καθώς η χρήση γης της Μακρονήσου ως βοσκότοπος είναι κεκτημένο δικαίωμα των βοσκών”.

Πλέον αυτού, ο δήμαρχος Κέας, σημείωσε πως, “είναι ιδιοκτησία της Κέας η Μακρόνησος και αυτό που ζητάμε είναι να χρησιμοποιηθεί ένα μέρος ως βοσκότοπος. Αυτό θα ζητήσουμε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Υπάρχουν αρκετές οικογένειες που ζουν από αυτή τη δραστηριότητα. Όλα τα άλλα είναι σενάρια που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ισχύουν”, κατέληξε ο κ. Ευαγγέλου.

koinignomi.gr

Share

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει...

0 σχόλια για “ΚΕΑ Ζητούν τον αποχαρακτηρισμό της Μακρονήσου με Τροποποίηση Προεδρικού Διατάγματος”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Πωλείται Ηλεκτρικός διάδρομος

Πωλείται Ηλεκτρικός διάδρομος γυμναστικής
Μοντέλο: Pegasus Silver TM-345 ),
σε αρίστη κατάσταση, λόγω μετακόμισης.
Τιμή ΜΟΝΟ : 500 €.
τηλ.: 6972009299
SPONSORS

Μήλος

Αριστούχος απόφοιτος Παντείου Πανεπιστημίου παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές δημοτικού και γυμνασίου.
Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6987358159
SPONSORS
SPONSORS
SPONSORS

Facebook

Twitter

Google Plus

Vimeo