ΙΟΣ Μεταφέρεται(;) το υποθηκοφυλακείο Ίου

Ουδείς μπορεί να διαβεβαιώσει για την παραμονή και τη λειτουργία του υποθηκοφυλακείου Ίου στο νησί, αφού η γενικότερη πολιτική της κεντρικής κυβέρνησης στο πλαίσιο του δημοσιονομικού εξορθολογισμού φαίνεται να “θερίζει” δημόσιες υπηρεσίες, προκαλώντας “τυφλά” την ταλαιπωρία των πολιτών και δη των νησιωτών, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις διεκπεραίωσης απλών υποθέσεών τους αναγκάζονται να ταξιδεύουν.

Το ζήτημα της κατάργησης του υποθηκοφυλακείου Ίου ήρθε στο προσκήνιο της ειδησεογραφίας μετά από την παρέμβαση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργου Πουσσαίου στην πρόσφατη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, κατά τη διάρκεια της οποίας πρότεινε προς το σώμα να εκδοθεί ένα ψήφισμα, με το οποίο θα ζητείται ρητώς από το αρμόδιο υπουργείο, να παραμείνει η υπηρεσία ως έχει στην Ίο και να μη μεταφερθεί στη Νάξο.

Αναφορικά με το ζήτημα μάλιστα εξέδωσε ανακοίνωση ο υποψήφιος δήμαρχος Ιητών, Παναγιώτης Αρχολέκας ενώ μέσω της “Κοινής Γνώμης” ο νυν δήμαρχος, Μιχάλης Πετρόπουλος γνωστοποίησε πως η Δημοτική Αρχή προέβη στις κατάλληλες ενέργειες ώστε να διατηρήσει το υποθηκοφυλακείο στο νησί, χαρακτηρίζοντας τα ψηφίσματα αντίδρασης, ως “προεκλογικές φωτοβολίδες”.

“Τείνει να καταργηθεί. Έχουμε λόγο στην αντίδραση”

Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Πουσσαίος πριν την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης του περιφερειακού συμβουλίου πρότεινε προς την πρόεδρο να τεθεί επί τάπητος το μείζονος σημασίας ζήτημα, το οποίο όπως εξήγησε έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά καταργήσεων και συγχωνεύσεων υπηρεσιών που τουλάχιστον στο νησιώτικο χώρο, έχουν προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων από τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς, οι οποίοι αδυνατούν σε πολλές περιπτώσεις καθημερινά να εξυπηρετηθούν. Ο ίδιος, σημείωσε πως, το υποθηκοφυλακείο Ίου υφίσταται και λειτουργεί κανονικά από το 1856, εξυπηρετώντας τους κατοίκους της Ίου καθώς και των γειτονικών νησιών, υπογραμμίζοντας ότι, “τείνει να καταργηθεί” και ως εκ τούτου, πρόσθεσε πως, θα ήταν ωφέλιμη η έκδοση ενός ψηφίσματος, προκειμένου το περιφερειακό συμβούλιο να δηλώσει κατηγορηματικά την αντίθεσή του. “Νομίζω ότι έχουμε λόγο στην αντίδραση και στην άρνησή μας σε τέτοιες λογικές, γιατί δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό” σημείωσε, λέγοντας πως κατά πάσα πιθανότητα “θα μεταφερθεί στη Νάξο, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην παραμείνει στην Ίο”.

Στο συγκεκριμένο σημείο μάλιστα αξίζει να τονισθεί, πως οι κάτοικοι της Ίου και των γύρω νησιών αν καταργηθεί το υποθηκοφυλακείο, θα επιβαρυνθούν με κόστος αφού θα κληθούν για κάθε υπόθεση να μετακινούνται ακτοπλοϊκώς, αλλά και με ταλαιπωρία, αφού η εξυπηρέτησή τους, θα απαιτεί χρόνο.

“Πάγια θέση η διατήρηση υπηρεσιών”

Προτού γίνει ευρέως γνωστό, ο υποψήφιος δήμαρχος στο Δήμο Ίου, Παναγιώτης Αρχολέκας απέστειλε προς τα μέσα ενημέρωσης λιτή ανακοίνωση, μέσω της οποίας δηλώνει πως στόχος του συνδυασμού του είναι να μπορέσει να κρατηθεί η υπηρεσία στο νησί. Αυτούσια η ανακοίνωσή του, αναφέρει, “Εκφράζω την πλήρη αντίθεσή μου στην κατάργηση του Υποθηκοφυλακείου της Ίου το οποίο συστήθηκε το 1856 και εξυπηρετεί επίσης τις ανάγκες της νήσου Φολεγάνδρου και θα αναγκαζόμεθα να προσφεύγουμε στη νήσο Νάξο. Θα κάνω κάθε δυνατή προσπάθεια για την διατήρησή του στην Ίο. Προτίθεται η θέση αυτή να καλυφθεί από την Νιώτισσα Ελένη Γλιγλίνου. Η πάγια θέσις μας είναι η διατήρηση των υφιστάμενων υπηρεσιών στο νησί μας και η υποστήριξη αυτών με κάθε τρόπο, αλλά και η δημιουργία νέων με αποκλειστικό στόχο την εξυπηρέτηση των κατοίκων της Ίου”.

“Όχι σε παιχνίδια στην πλάτη των πολιτών”

Σχετικά με το ζήτημα ωστόσο, ιδιαίτερα καυστικός παρουσιάστηκε στις δηλώσεις του ο δήμαρχος του νησιού, Μιχάλης Πετρόπουλος, ο οποίος τονίζοντας πως η Δημοτική Αρχή κάνει ενέργειες ώστε να παραμείνει η υπηρεσία, στηλίτευσε τη στάση πολιτικών προσώπων που όπως πρόσθεσε, με ψηφίσματα επιχειρούν να παλέψουν για τους νησιώτες. “Το υποθηκοφυλακείο μέχρι σήμερα λειτουργούσε σε κτήριο ιδιόκτητο ενοικιασμένο με έναν υπάλληλο”, αλλά πλέον, όπως συμπλήρωσε, “δε θα συνεχίσει στον ίδιο χώρο, αλλά θα λειτουργεί σε ακίνητο που ανήκει στον Δήμο”. Γνωστοποίησε μάλιστα πως, “τη λειτουργία του θα αναλάβει προσωρινά μία συμβολαιογράφος από τη Νάξο και στη συνέχεια θα κάνουν προσπάθειες να έρθει καινούργια συμβολαιογράφος η οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον”, γεγονός που υπογράμμισε ότι δίνει ελπίδα για τη συνέχιση της λειτουργίας της υπηρεσίας στο νησί.

Ο ίδιος μάλιστα, κληθείς να τοποθετηθεί αναφορικά και με την ενέργεια του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργου Πουσσαίου να ζητήσει δηλαδή, τη στήριξη του περιφερειακού συμβουλίου στο αίτημα των κατοίκων, καθώς και ως προς την ανακοίνωση του πολιτικού αντιπάλου του, σχολίασε με έντονο καυστικό ύφος, πως πρόκειται “για προεκλογικές φωτοβολίδες”, ισχυριζόμενος πως, “δεν μπορούμε να παίζουμε παιχνίδια στην “πλάτη” του κόσμου” και καταλήγοντας πως “ο Δήμος έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει” ώστε “να κρατήσει το υποθηκοφυλακείο στο νησί”.

 http://www.koinignomi.gr

Share

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει...

0 σχόλια για “ΙΟΣ Μεταφέρεται(;) το υποθηκοφυλακείο Ίου”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook

Twitter

Google Plus

Vimeo