Θεματικό εργαστήριο για την επιχειρηματικότητα & τις δυνατότητες χρηματοδότησης

Ερμούπολη, 30 Δεκεμβρίου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θεματικό εργαστήριο για την επιχειρηματικότητα, τις δυνατότητες χρηματοδότησης και την αγορά εργασίας
Ενημερωτική συνάντηση – θεματικό εργαστήριο με αντικείμενο την επιχειρηματικότητα, τις δυνατότητες χρηματοδότησης και την αγορά εργασίας, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 30 Δεκεμβρίου στο Επιμελητήριο Κυκλάδων.
Το θεματικό εργαστήριο στο οποίο συμμετείχε ομάδα είκοσι δύο γυναικών, δικαιούχων της δράσης «Ισότιμη Πρόσβαση – Δράσεις Ενδυνάμωσης και Εργασιακής Επανένταξης Ευπαθών Ομάδων» που υλοποιείται από το ΚΕΑ (Κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης) Ιεράς Μητρόπολης Σύρου, διεξήχθη από τον κ. Αντώνη Μαραγκό, υπεύθυνο του τμήματος Ευρωπαικών Προγραμμάτων & Αναπτυξιακών Έργων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, υπό τον συντονισμό του ΚΕΑ (Κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης) Ιεράς Μητρόπολης Σύρου.
Οι διαδικασίες έναρξης νέων επιχειρήσεων, οι πραγματικές δυνατότητες χρηματοδότησης των υπό σύσταση επιχειρήσεων, οι τάσεις στην επιχειρηματικότητα και την αγορά εργασίας, τα εργαλεία και οι υπηρεσίες ενημέρωσης που παρέχει το Επιμελητήριο Κυκλάδων, ήταν τα κύρια θέματα που αναπτύχθηκαν και συζητήθηκαν με την συμμετέχουσα ομάδα κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ενώ παράλληλα δόθηκαν ενημερωτικές οδηγίες και απαντήσεις σε πολλά άλλα παρεμφερή θέματα που απασχολούν τις ενδιαφερόμενες.
Το εργαστήριο στηρίχθηκε κύρια στη συζήτηση με τις συμμετέχουσες και στην απάντηση των ερωτημάτων τους και λιγότερο στην παράθεση οικονομικών και στατιστικών στοιχείων, αν και αναπόφευκτα έγινε, προκειμένου να δοθεί μια έγκυρη και συνολική εικόνα της επιχειρηματικότητας και της αγοράς εργασίας στο νομό Κυκλάδων. Ειδικότερα, παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν θέματα όπως:
 Η Τοπική οικονομία
 Στοιχεία των κύριων κλάδων δραστηριότητας
 Οι σύγχρονες τάσεις στην αγορά εργασίας
 Διαπιστώσεις για την επιχειρηματικότητα και τη απασχόληση
 Η πρόκληση του πρωτογενή τομέα – Εναλλακτικές καλλιέργειες
 Οι διαδικασίες έναρξης και λειτουργίας επιχειρήσεων
 Οι δυνατότητες χρηματοδοτικής ενίσχυσης των υπό σύσταση επιχειρήσεων
 Ο ρόλος, οι δράσεις, τα εργαλεία και οι υπηρεσίες του Επιμελητηρίου Κυκλάδων
Κατά τη διεξαγωγή του εργαστηρίου, ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στην ανάγκη συμμετοχής και δραστηριοποίησης όλων των διαθέσιμων δυνάμεων (φορέων, επιχειρήσεων και εργαζόμενων), για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, με ενδυνάμωση του αγροτικού τομέα και της μεταποίησης, ξεκινώντας από τη διαπίστωση – σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν – ότι ο τομέας της μεταποίησης, που θα έπρεπε να διαδραματίσει παράλληλα με τον αγροτικό τομέα, κύριο ρόλο στην επανεκκίνηση της τοπικής αλλά και της εθνικής οικονομίας, έκλεισε το 2013, με αρνητικό πρόσημο (-145 επιχειρήσεις) στο νομό Κυκλάδων, αποδυναμώνοντας ακόμα περισσότερο την τοπική παραγωγή. Αυτό, σε συνδυασμό με την αύξηση του αριθμού (+185) των επιχειρήσεων του κλάδου των υπηρεσιών (μπαρ, καφέ κλπ) επιβεβαιώνει την μέχρι σήμερα αδυναμία να αναπτυχθούν ισόρροπα και αρμονικά οι τομείς της οικονομίας του νομού Κυκλάδων, αποτέλεσμα της πρόκλησης του εύκολου κέρδους και της έλλειψης κεντρικού προγραμματισμού.
Συμπερασματικά και συνακόλουθα με τα προηγούμενα, τονίσθηκε η ανάγκη εξειδίκευσης του ανθρώπινου δυναμικού και η απόκτηση δεξιοτήτων, ικανών να συμβάλλουν τόσο στην ενδυνάμωση της θέσης τους στην αγορά εργασίας, όσο και στη δημιουργία συνθηκών που θα οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή τη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος και του βιοτικού επιπέδου.

Share

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει...

0 σχόλια για “Θεματικό εργαστήριο για την επιχειρηματικότητα & τις δυνατότητες χρηματοδότησης”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πωλείται Ηλεκτρικός διάδρομος

Πωλείται Ηλεκτρικός διάδρομος γυμναστικής
Μοντέλο: Pegasus Silver TM-345 ),
σε αρίστη κατάσταση, λόγω μετακόμισης.
Τιμή ΜΟΝΟ : 500 €.
τηλ.: 6972009299
SPONSORS

Μήλος

Αριστούχος απόφοιτος Παντείου Πανεπιστημίου παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές δημοτικού και γυμνασίου.
Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6987358159
SPONSORS
SPONSORS
SPONSORS

Facebook

Twitter

Google Plus

Vimeo