Ελικοδρόμια σε μικρά νησιά του νομού Κυκλάδων – Βελτιωμένη λειτουργία

Η πλειοψηφία αυτών καλύπτει επαρκώς τις έκτακτες αεροδιακομιδές ασθενών

Σε καλύτερη μοίρα συγκριτικά με το παρελθόν βρίσκονται αρκετά ελικοδρόμια των μικρών νησιών στις Κυκλάδες, πολλά εκ των οποίων πλέον διαθέτουν σύγχρονο εξοπλισμό και εξυπηρετούν ομαλά τις περισσότερες αφίξεις και αναχωρήσεις ελικοπτέρων για την ασφαλή αεροδιακομιδή ασθενών προς Νοσοκομεία της Αθήνας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης” η κατασκευή των ελικοδρομίων στα μικρά κυρίως νησιά και η επίβλεψή τους από την ΥΠΑ (Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας) χαρίζει ένα συγκρατημένο αίσθημα ασφάλειας στους νησιώτες, αφού η ύπαρξή τους, συνδέεται άρρηκτα με την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, όπως άλλωστε αρκετά συνέβησαν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρονιάς αλλά και καθ΄όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου όπως δήλωσαν δήμαρχοι του νομού.

Αξίζει να υπενθυμιστεί, πως δεν ήταν λίγα τα δημοσιεύματα, τα οποία στο παρελθόν έθιγαν την αρχικώς προβληματική λειτουργία τους, αφού οι υποδομές τους δεν διέθεταν το σύνολο του απαραίτητου εξοπλισμού που θα διασφάλιζε την ομαλή προσγείωση και απογείωση των ελικοπτέρων στην πίστα προσγείωσης, με τραγικά περιστατικά μάλιστα να έχουν πρωταγωνιστήσει στην ειδησεογραφία.

Πλέον, τα ελικοδρόμια που αναφέρονται παρακάτω διαθέτουν εξοπλισμό κατάλληλο, ο οποίος όμως μοιάζει χρήσιμος κατά τη διάρκεια της ημέρας, αφού η απαγόρευση βραδινών πτήσεων – πλην στρατιωτικών ελικοπτέρων και ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις – είναι ένα γεγονός που προβληματίζει κυρίως νησιά που έχουν συνάψει συμβάσεις αεροδιακομιδών για το σύνολο των δημοτών με ιδιωτικές εταιρείες.

Σε ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις έχει προβεί ο δήμαρχος της Σερίφου, Αντώνης Αντωνάκης ενώ για το ρόλο των ελικοδρομίων στα νησιά της Αντιπάρου, της Κέας, της Κύθνου, της Κιμώλου και της Σίφνου έχουν μιλήσει οι νεοεκλεγέντες δήμαρχοι.

“Πολιτική βούληση” για τις βραδινές έκτακτες αφιξο-αναχωρήσεις

Τον προβληματισμό του αναφορικά με την βραδινή απαγόρευση πτήσεων ελικοπτέρων – εξαιρουμένων των στρατιωτικών και του ΕΚΑΒ σε έκτακτες περιπτώσεις – κατέθεσε ο δήμαρχος Σερίφου, ο οποίος μάλιστα τόνισε τη σπουδαιότητα ύπαρξης και εύρυθμης λειτουργίας του ελικοδρομίου στο νησί, αφού ο Δήμος έχει προβεί στη σύναψη σύμβασης με ιδιωτική εταιρεία για την αεροδιακομιδή των δημοτών, όποτε αυτή, κρίνεται επιβεβλημένη από τον αγροτικό ιατρό.

“Η απαγόρευση δεν είναι θέμα υποδομής των ελικοδρομίων” δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Αντωνάκης, ο οποίος διευκρινίζει πως, “μόνο τα super puma πραγματοποιούν πτήσεις βραδινές ώστε να ελέγχονται από το αρμόδιο υπουργείο”. Μεταξύ άλλων μάλιστα, αναφέρει πως θα έπρεπε αυτή η απόφαση να αλλάξει καθώς, το ελικοδρόμιο της Σερίφου είναι πλήρως εξοπλισμένο ενώ πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις και για τη βραδινή εξυπηρέτηση των ελικοπτέρων.

Στη συνέχεια, εκφράζοντας την προσωπική πεποίθησή του σχετικά με το κόστος των αεροδιακομιδών, ο κ. Αντωνάκης υπογραμμίζει ότι, “στις διακομιδές με πλωτά μέσα απαιτείται να βρεθεί ιατρός ώστε να συνοδεύσει, ενώ στις αεροδιακομιδές προβλέπεται η συνοδεία ιατρού”, επισημαίνοντας πως, “το κόστος των αεροδιακομιδών συμφέρει καλύτερα την Πολιτεία”.

“Είναι σημαντικό για τους νησιώτες να ξέρουν ότι άμεσα θα μπορούν να μεταφερθούν ακόμη και νυχτερινές ώρες με άλλα ελικόπτερα” δηλώνει στη συνέχεια, λέγοντας ταυτόχρονα, πως πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά αποκλειστικά και μόνο την “πολιτική βούληση” της εκάστοτε κυβέρνησης. Σχετικά με το συγκεκριμένο ελικοδρόμιο, κρίνεται αναγκαίο να αναφερθεί πως η πιο πρόσφατη αεροδιακομιδή πραγματοποιήθηκε εντός της καλοκαιρινής περιόδου κατά την οποία έπρεπε να γίνει άμεσα η μεταφορά ενός μικρού παιδιού σε Νοσοκομείο της Αθήνας.

Συντήρηση, βελτιώσεις και ασφαλείς αεροδιακομιδές

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ομαλά λειτουργούν και τα δύο ελικοδρόμια στο νησί της Κέας που βρίσκονται στις θέσεις “Γιαλισκάρι” και “Σκλαβονικόλας”, στα οποία γίνονται συχνά μάλιστα και ασκήσεις της ΥΠΑ. Ετησίως, συντηρούνται από τον Δήμο τόσο ως προς τον καθαρισμό τους, όσο και ως προς τα πυροσβεστικά συστήματα κ.λ.π.. Από τα δύο, εκείνο που είναι πιο “πολυσύχναστο” βρίσκεται στην περιοχή “Σκλαβονικόλας” και εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο έκτακτα περιστατικά αεροδιακομιδών, όπως αυτό το καλοκαίρι που αξιολογήθηκε αναγκαία η άμεση αεροδιακομιδή επτά ανθρώπων.

Επιπρόσθετα, επί 24ωρου βάσεως έχει τη δυνατότητα να υποδέχεται έκτακτες πτήσεις για την ασφαλή μεταφορά κατοίκων και επισκεπτών και το ελικοδρόμιο της Σίφνου που βρίσκεται στα “Εξάμπελα”. Η συντριπτική πλειοψηφία των πτήσεων πραγματοποιείται για την κάλυψη αεροδιακομιδών προκειμένου οι ασθενείς να μεταφερθούν σε Νοσοκομείο των Αθηνών.

Αναφορικά με την υποδομή, ο δήμαρχος Ανδρέας Μπαμπούνης τόνισε ότι κατά καιρούς παρουσιάζονται κάποιες ελλείψεις που χρειάζονται βελτιώσεις, για τις οποίες δαπανώνται σημαντικά ποσά, προκειμένου το ελικοδρόμιο να πληρεί όλα όσα πρέπει για την ασφαλή προσγείωση και απογείωση των ελικοπτέρων. Μάλιστα σε ετήσια βάση πραγματοποιούνται και έλεγχοι από την ΥΠΑ.

Χρήση και από ιδιώτες

Έκτακτες πτήσεις ελικοπτέρων για αεροδιακομιδές φιλοξενεί σε ποσοστό 99% και το ελικοδρόμιο της Κύθνου σύμφωνα με τον νέο δήμαρχο Σταμάτη Γαρδέρη, ο οποίος τόνισε πως καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους μάλιστα, υπάρχει μέριμνα για τη συντήρησή του. Πρόσθεσε δε, πως διαθέτει προηγμένο εξοπλισμό ενώ κάποια χρονικά διαστήματα πραγματοποιούνται και ασκήσεις από αποστολές της ΥΠΑ. “Εξυπηρετεί τον σκοπό για τον οποίο υπάρχει και υπάρχει άνθρωπος που το συντηρεί όλο τον χρόνο” σημείωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος επισημαίνοντας πως πλην αυτών των περιστατικών όμως, πτήσεις ελικοπτέρων πραγματοποιούνται και σε περιπτώσεις αφίξεων σημαντικών προσωπικοτήτων στο νησί ή σε περιπτώσεις που ιδιώτες θέλουν να μεταβούν σύντομα στην Κύθνο.

Επιπλέον, για μία υποδομή που βελτιώνεται συνεχώς έκανε λόγο ο δήμαρχος Κιμώλου Κωνσταντίνος Βεντούρης αναφερόμενος στο ελικοδρόμιο του νησιού, στο οποίο όμως προσγειώνονται κατά κύριο λόγο ιδιωτικά ελικόπτερα. Σύμφωνα με τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο λόγω των ελέγχων που πραγματοποιεί η ΥΠΑ, το ελικοδρόμιο λειτουργεί ομαλά αφού όπως τόνισε “βρίσκεται σε ιδανικό σημείο”. Αξίζει να αναφερθεί ωστόσο, πως ο ίδιος εξήγησε ότι αεροδιακομιδές πραγματοποιούνται μόνο όταν προκληθεί κάποιο περιστατικό σοβαρό και ασθενείς χρήζουν άμεσης μεταφοράς, αλλά κάτι τέτοιο προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη του Κέντρου Υγείας Μήλου.

Άλλη η χρήση στην Αντίπαρο

Διαφορετικό ρόλο από τα άλλα ελικοδρόμια των μικρών νησιών στις Κυκλάδες έχει το ελικοδρόμιο της Αντιπάρου στη θέση “Γαλανταριά”, καθώς δεν πραγματοποιούνται αεροδιακομιδές, αλλά χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά από ιδιώτες για την προσγείωση των ιδιωτικών ελικοπτέρων τους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οποιοδήποτε περιστατικό μεταφοράς ασθενούς καλύπτεται από το νησί της Πάρου. Ως εκ τούτου, όπως αναφέρει ο νέος δήμαρχος Αναστάσιος Φαρούπος αν και πρόκειται για υποδομή που διαθέτει εξοπλισμό, ωστόσο αυτός δεν είναι γνωστό αν είναι πλήρως συντηρημένος. “Ξέρω ότι υπάρχουν κάποια ζητήματα” σχολίασε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας πως το σύνολο των αφίξεων αφορά σε ελικόπτερα ιδιωτών.

www.koinignomi.gr

Share

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει...

0 σχόλια για “Ελικοδρόμια σε μικρά νησιά του νομού Κυκλάδων – Βελτιωμένη λειτουργία”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πωλείται Ηλεκτρικός διάδρομος

Πωλείται Ηλεκτρικός διάδρομος γυμναστικής
Μοντέλο: Pegasus Silver TM-345 ),
σε αρίστη κατάσταση, λόγω μετακόμισης.
Τιμή ΜΟΝΟ : 500 €.
τηλ.: 6972009299
SPONSORS

Μήλος

Αριστούχος απόφοιτος Παντείου Πανεπιστημίου παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές δημοτικού και γυμνασίου.
Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6987358159
SPONSORS
SPONSORS
SPONSORS

Facebook

Twitter

Google Plus

Vimeo