Διεθνές συνέδριο:Έξυπνα Δίκτυα και Νησιά της Ευρώπης

Διεθνές συνέδριο:Έξυπνα Δίκτυα και Νησιά της Ευρώπης

Με μεγάλη συμμετοχή από πληθώρα φορέων αναμένεται το διεθνές συνέδριο για τα έξυπνα δίκτυα στην Αθήνα στις 15 – 16 Μαϊου, με κεντρικό ομιλητή τον Dominique Ristori, Γεν. Δ/ντή Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής…

Διεθνές συνέδριο:Έξυπνα Δίκτυα και Νησιά της Ευρώπης – Μια νέα πράσινη τεχνολογική επανάσταση

15 & 16 Μαϊου – Αθήνα
Αμφιθέατρο Υπ. Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων
(Αναστάσεως 2 & Τσιγάντε, Παπάγου, μετρό Εθνική Άμυνα)

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί, στο αμφιθέατρο του Υπ. Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων (μετρό Εθνική Άμυνα) και διοργανώνεται από το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων Αιγαίου σε συνεργασία με την Διάσκεψη των Μη Κεντρικών Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR) και τη συμβολή του Ενεργειακού Γραφείου Αιγαίου.
Αποτελεί συνάντηση υψηλού επιπέδου για τις εταιρείες δικτύων και ενέργειας, τους παραγωγούς ανανεώσιμης ενέργειας, τις εταιρείες τεχνολογίας, τις ρυθμιστικές αρχές, την τοπική αυτοδιοίκηση, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τους ευαισθητοποιημένους καταναλωτές.

Εκτός από τον κεντρικό ομιλητή κ. Dominique Ristori, Γεν. Δ/ντή της ΓΔ Ενέργειας της EE, ο οποίος έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, στο συνέδριο θα συμμετάσχουν επίσης ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Α. Ζερβός, ο Πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ κ. Γ. Κόλλιας, η Γενική Γραμματέας της Διάσκεψης των Μη Κεντρικών Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR) κα Ελένη Μαριάνου. Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Ασ. Παπαγεωργίου & ο Γεν. Γραμματέας του Υπ. Εσωτερικών κ. Γιάννης Φ. Ιωαννίδης.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης παρουσιάσεις από εφαρμογές έξυπνων δικτύων σε Νησιά της Σκωτίας, Σουηδίας, Δανίας, αλλά και σε νησιά του Αιγαίου, καθώς και τοποθετήσεις για τις εξελίξεις στην τεχνολογία των έξυπνων Δικτύων και των εφαρμογών τους όπως π.χ. τα ηλεκτροκίνητα οχήματα, από στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και στελέχη οργανισμών και φορέων.
Το Πρόγραμμα του συνεδρίου στην ελληνική και την αγγλική
Λίγα λόγια για το πλαίσιο:

Με τη δημοπράτηση από τον ΔΕΔΔΗΕ της προμήθειας 160.000 έξυπνων μετρητών οι οποίοι θα τοποθετηθούν σε καταναλωτές χαμηλής τάσης στις περιοχές Ανατολικής Μακεδονίας, Θράκης, Βορείου Αιγαίου, Δυτικής Ελλάδας και Αττικής, εγκαινιάζεται μια νέα περίοδος στην τεχνολογία των δικτύων. Σύμφωνα μάλιστα με οδηγία της Ε.Ε. αλλά και τη σχετική απόφαση του ΥΠΕΚΑ, ως το 2020 θα πρέπει να έχουν εγκατασταθεί έξυπνοι μετρητές στο 80% των τελικών χρηστών ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι νέες υποδομές θα επιτρέπουν τον καλύτερο συντονισμό της προσφοράς και της ζήτησης, δεδομένου ότι οι “πάροχοι” θα διαθέτουν άμεσες πληροφορίες για την ωριαία χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από τους “πελάτες”. Θα μπορούν έτσι να προσφέρουν διαφοροποιημένα τιμολόγια για να κατευθύνουν τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτό θα επιτρέψει επιπλέον:
την αποτελεσματικότερη διαχείριση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας
την επίτευξη καλύτερης ποιότητας ρεύματος στους καταναλωτές
την εξοικονόμηση ενέργειας και την αποφυγή εκπομπών CO2
την μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ
την ενσωμάτωση ηλεκτρικών οχημάτων στο δίκτυο
την ανάπτυξη έξυπνων εφαρμογών στα κτίρια
Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης το έργο Έξυπνα Δίκτυα σε 5 νησιά του Αιγαίου: Λέσβος, Λήμνος, Σαντορίνη, Κύθνος και Μήλος. Το έργο αυτό που συντονίζεται από το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων Αιγαίου ΔΑΦΝΗ, χρηματοδοτείται σε πρώτη φάση (μελέτες ωρίμανσης) από το πρόγραμμα ELENA της ΕΕ, ενώ η υλοποίησή του θα γίνει από τον ΔΕΔΔΗΕ. Τα Έξυπνα Δίκτυα, εκτός από τους έξυπνους μετρητές που θα τοποθετηθούν σε όλους τους καταναλωτές των 5 νησιών, θα περιλαμβάνουν μετρητικά συστήματα στους σταθμούς παραγωγής ενέργειας και Κέντρα Ελέγχου Ενέργειας (ΚΕΕ).

Εκτός από τα περιβαλλοντικά, ενεργειακά και οικονομικά οφέλη, τα παραπάνω προγράμματα που βρίσκονται στην πρωτοπορία της τεχνολογίας παγκοσμίως, θα δώσουν τη δυνατότητα σε μια σειρά από επιχειρήσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα να συμμετέχουν ενεργά είτε στο επίπεδο της παραγωγής τεχνολογίας και σχεδιαστικών προϊόντων, είτε στο επίπεδο της υλοποίησης των παράλληλων και ωφελούμενων εφαρμογών (με τη μεσολάβηση της κινητής τηλεφωνίας και των ασύρματων δικτύων).

Το διεθνές συνέδριο που οργανώνεται από το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ, απευθύνεται στον επιστημονικό και τεχνικό κόσμο, στους σχετικούς οργανισμούς, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στις εταιρείες του κλάδου, στα μέσα ενημέρωσης και στους πολίτες/καταναλωτές, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να έλθουν για πρώτη φορά σε επαφή με το σύνολο των τεχνολογιών του τομέα τόσο στην Ελλάδα όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και να πληροφορηθούν από πρώτο χέρι για το εύρος των εφαρμογών, τα προϊόντα και τις ευκαιρίες για επιχειρηματικότητα σε μια ολοταχώς εξελισσόμενη αγορά.

Share

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει...

0 σχόλια για “Διεθνές συνέδριο:Έξυπνα Δίκτυα και Νησιά της Ευρώπης”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Facebook

Twitter

Google Plus

Vimeo