Αυτό που κάνει τη Μήλο μοναδική από την εποχή που σχηματίστηκε ως ηφαιστειακό νησί εδώ και περισσότερο από 3 εκατομμύρια χρόνια, είναι η γεωλογική ιστορία και ο ορυκτός της πλούτος, στοιχεία που την αναδεικνύουν σαν έναν γεωλογικό θησαυρό μεγάλης αξίας και μοναδικότητας.
Εδώ και 9 χιλιάδες χρόνια, ο απέραντος ορυκτός πλούτος ενός νησιού που έχει εμβαδόν μόλις 158 τ.χιλ. στήριξε την ανάπτυξη και άνθηση της κοινωνίας, του εμπορίου και των τεχνών και καθόρισε την ιστορική του κληρονομιά.
Τα ορυκτά στήριξαν την ανάπτυξη διαφόρων πολιτισμών, πολιτικών συστημάτων και πληθυσμών στη Μήλο από τα βάθη του χρόνου και το νησί κατέκτησε μια θέση στην παγκόσμια ιστορία. Το βλέπουμε στα κείμενα του Αριστοτέλη και του Θουκυδίδη, καθώς και σε μεταγενέστερα άλλων ιστορικών. Οι αρχαίες τέχνες της μεταλλευτικής, της αλιείας και της γεωργίας μπόρεσαν να συνυπάρξουν αρμονικά για χιλιάδες χρόνια.
Ακόμα και σήμερα, μετά την μεγάλη αύξηση του τουρισμού παράλληλα με την εξορυκτική δραστηριότητα , οι επισκέπτες γίνονται ένα μικρό μέρος της ιστορίας αυτού του νησιού καθώς εναρμονίζουν τις απολαύσεις τους με τις παραδοσιακές δραστηριότητες που τόσα έχουν προσφέρει στους Μηλιούς από αρχαιοτάτων χρόνων.
Σε όποιο μέρος της υφηλίου κι αν ζει κάποιος, κάθε φορά που μαγειρεύει, τρώει, πίνει, πλένει ή πλένεται, γράφει, ζωγραφίζει ή ταξιδεύει, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μεταχειρίζεται κάτι που προέρχεται από τη Μήλο, καθώς εδώ και χιλιάδες χρόνια το νησί προμηθεύει βασικά αγαθά σε πολλούς πολιτισμούς και θα εξακολουθήσει να είναι σημαντικός παγκόσμιος προμηθευτής σε μπετονίτη, καολίνη, περλίτη και ποζολάνη, αυτών των σπάνιων υλικών της που όλοι μας χρησιμοποιούμε καθημερινά.
Υπάρχουν σίγουρα και άλλα σημεία στον πλανήτη που διαθέτουν γεωλογικό ενδιαφέρον και ορυκτό πλούτο αλλά είναι αποδεδειγμένο πως κανένα άλλο δεν τα διαθέτει στην ποικιλία και την ποιότητα που τα προσφέρει η Μήλος.

Share

Facebook

Twitter

Google Plus

Vimeo