Αύξηση των αεροπορικών αφίξεων – Αμφιβολίες για τα έσοδα εκφράζει ο ΣΕΤΕ

Με θετικό πρόσημο, λόγω της αύξηση που καταγράφουν οι αφίξεις στους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, θα κλείσει και η φετινή θερινή περίοδος, παρά την ανησυχία και τα αρνητικά προγνωστικά που διέρρεαν διάφοροι κύκλοι κατά το προηγούμενο διάστημα.

Το τουριστικό ρεύμα της τελευταίας στιγμής, καταγράφει θετικό πρόσημο από τον προηγούμενο μήνα, με τον αυξημένο αριθμό αφίξεων συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενθαρρύνοντας τους εμπλεκόμενους με τον τουρισμό.

Με αφορμή τα θετικά πρόσημα των αριθμών, μεγάλο ζητούμενο αποτελεί να μεταφραστούν αυτά και σε θετικό αποτέλεσμα εισπράξεων, καθώς είναι το στοιχείο που συνεχίζει να απασχολεί τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου.

Οι ανοδικές τάσεις καταγράφονται για ακόμα μία χρονιά στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας, όπως φαίνεται από τα αριθμητικά στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Τα αριθμητικά στοιχεία

Με βάση τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία των διεθνών αεροπορικών αφίξεων στα βασικότερα αεροδρόμια της χώρας, ο Ιούλιος 2016 έκλεισε με θετικό πρόσημο +9,1% ή περίπου +276.000 αφίξεις στο σύνολο της χώρας. Παράλληλα, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων των οδικών αφίξεων στις βασικότερες πύλες εισόδου της χώρας, ο Ιούλιος 2016 έκλεισε με θετικό πρόσημο +1,6% ή περίπου +30.000 αφίξεις σε σχέση με το ίδιο διάστημα το 2015.

Κατά τον μήνα Ιούλιο 2016, η Κρήτη, το Ιόνιο και οι Κυκλάδες υποστήριξαν δυναμικά το σύνολο των διεθνών αεροπορικών αφίξεων της χώρας με +12,8%, +13,3% και +8,7% αντίστοιχα, σε σχέση με τον Ιούλιο του 2015.

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη εμφάνισαν θετικό πρόσημο +10% και +11,4% αντίστοιχα, ενώ η Κως, η Σάμος και η Μυτιλήνη κινούνται με αρνητικό πρόσημο -13%, -16,3% και -62% αντίστοιχα.

Όσον αφορά στις οδικές αφίξεις, κατά τον μήνα Ιούλιο 2016, το τριεθνές σημείο εισόδου, η Αλβανία, η Βουλγαρία και η Τουρκία σημείωσαν αύξηση +26,8%, +3,8%, +3,7% και +46,2% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, η ΠΓΔΜ κατέγραψε μείωση – 7,2%.

Σε επίπεδο επταμήνου, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις έκλεισαν με θετικό πρόσημο +6,4% ή περίπου +556.000 αφίξεις, στο σύνολο της χώρας. Παράλληλα, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων των οδικών αφίξεων στις βασικότερες πύλες εισόδου της χώρας, το πρώτο επτάμηνο του 2016 έκλεισε με πτώση -4,8% ή περίπου -307.000 αφίξεις σε σχέση με το ίδιο διάστημα το 2015.

Για το επτάμηνο τις μεγαλύτερες αυξήσεις παρουσίασαν οι αφίξεις στα αεροδρόμια της Καλαμάτας σε ποσοστό 22,5%, του Ακτίου σε ποσοστό 18,7%, της Σαντορίνης σε ποσοστό 14,4% της Κέρκυρας σε ποσοστό 12,8% και του Ηρακλείου σε ποσοστό 12,2%. Στον αντίποδα, απώλειες καταγράφουν οι αφίξεις στα νησιά που επλήγη η εικόνα τους από τις μεγάλες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Έτσι, οι αφίξεις στη Μυτιλήνη παρουσίασαν πτώση κατά 62,7%, στη Σάμο κατά 29,7% και στην Κω κατά 15,9%.

Αμφιβολίες για τα έσοδα εκφράζει ο ΣΕΤΕ

Επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι η τουριστική περίοδος που διανύουμε παραμένει ρευστή. Η ισχυροποίηση του ρεύματος “last minute”, δημιουργεί προϋποθέσεις επίτευξης του στόχου που έχει θέσει ο ΣΕΤΕ από την αρχή του χρόνου για αύξηση των αφίξεων +6%, όμως στη παρούσα φάση φαίνεται εξαιρετικά δύσκολη η επίτευξη του στόχου αντίστοιχης αύξησης των εσόδων.

Παράλληλα, είναι αναγκαίο να επαναλάβουμε ότι η ανωτέρω αναφερόμενη αύξηση δεν θα αντικατοπτρίζει την εικόνα σε όλους τους προορισμούς, με ότι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο εσόδων για το κράτος, την απασχόληση και την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών.

Αναφορικά με την τουριστική επιχειρηματικότητα, είναι βέβαιο ότι με την ισχύουσα υπερφορολόγηση, η όποια άνοδος σε επίπεδο αφίξεων, δεν θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στα αποτελέσματα των επιχειρήσεων, τα οποία ενδέχεται να παρουσιάσουν αρνητική εικόνα.

pinakas1 (1)

Share

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει...

0 σχόλια για “Αύξηση των αεροπορικών αφίξεων – Αμφιβολίες για τα έσοδα εκφράζει ο ΣΕΤΕ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πωλείται Ηλεκτρικός διάδρομος

Πωλείται Ηλεκτρικός διάδρομος γυμναστικής
Μοντέλο: Pegasus Silver TM-345 ),
σε αρίστη κατάσταση, λόγω μετακόμισης.
Τιμή ΜΟΝΟ : 500 €.
τηλ.: 6972009299
SPONSORS

Μήλος

Αριστούχος απόφοιτος Παντείου Πανεπιστημίου παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές δημοτικού και γυμνασίου.
Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6987358159
SPONSORS
SPONSORS
SPONSORS

Facebook

Twitter

Google Plus

Vimeo