ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ Ανοιχτό Μουσείο, το Δεσποτικό των Κυκλάδων

Το Δεσποτικό είναι ένα μικρό όμορφο νησάκι των Κυκλάδων, δίπλα στην Αντίπαρο. Είναι ακατοίκητο και η πρόσβαση γίνεται με σκάφη και καϊκια. Δεν ήταν όμως έτσι στην αρχαιότητα, όταν το Δεσποτικό ήταν τόπος λατρείας του Απόλλωνα.

Σύντομα θα γίνει ένα ανοιχτό μουσείο στο πρότυπο της Δήλου, ένας επισκέψιμος χώρος, με επίκεντρο το μαρμάρινο αρχαϊκό Ιερό του Απόλλωνα αρμονικά δεμένος με το φυσικό περιβάλλον, αφού το νησί είναι αδόμητο και τα αρχαιολογικά ευρήματα συνδυάζονται με ένα παρθένο τοπίο.
Μιλώντας στον Τύπο της Κυριακής, ο ανασκαφέας του Δεσποτικού, αρχαιολόγος της ΚΑ’ Εφορείας Προϊστορικών-Κλασικών Αρχαιοτήτων Γιάννης Κουράγιος, επισημαίνει ότι η πρώτη φάση της αναστήλωσης του χώρους έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.
Μάλιστα, τα ευρήματα που έφερε ο ίδιος και οι συνεργάτες του στο φως τα τελευταία 17 χρόνια αφηγούνται την ιστορία του πλούσιου αρχαϊκού ιερού που ίδρυσαν στο νησί οι κάτοικοι της Πάρου, αλλά και ιστορίες για την εκστρατεία του Μιλτιάδη κατά του νησιού και το εκδικητικό μένος των πειρατών που το έκαψαν.
Τα ενεπίγραφα όστρακα που βρέθηκαν στην περιοχή επιβεβαιώνουν τη λατρεία του Απόλλωνα, ενώ μαζί του λατρεύονταν και η αδελφή του Αρτεμις και η θεά Εστία που είχε το επίθετο Ισθμία.
Οι λόγοι που οι κάτοικοι της Πάρου επέλεξαν τη συγκεκριμένη τοποθεσία (που στην αρχαιότητα ονομαζόταν Πρεπέσινθος) για να ιδρύσουν το ιερό τους, ήταν πολιτικοί και οικονομικοί. Συγκεκριμένα βρίσκονταν σε αντιπαλότητα με τους κατοίκους της Νάξου και προσπαθούσαν να εδραιώσουν την κυριαρχία τους στο Αιγαίο.
Το πιο επιμελημένο οικοδόμημα του νησιού είναι ο ναός, ο οποίςο είναι χτισμένος κυρίως από μάρμαρο που μεταφέρθηκε στο νησί από τα λατομεία της Πάρου και η εξαιρετική ποιότητα του το έκανε περιζήτητο στα μεγαλύτερα ιερά της Ελλάδας.
Η πρόσοψη του ναού αποκαθίσταται με επτά κίονες ύψους 3,80 μέτρων που μαζί με το αέτωμα θα ξεπερνούσε τα 6 μέτρα, ενώ γύρω από το ιερό βρίσκονταν άλλα βοηθητικά κτίρια για τις ανάγκες του ιερατείου και των επισκεπτών.
Οι ανασκαφές μέχρι σήμερα έχουν προσφέρει πλήθος ευρημάτων που καταδεικνύουν την μεγάλη σπουδαιότητα του ναού και την λατρεία του Απόλλωνα που ξεπερνούσε κατά πολύ τα στενά όρια των Κυκλάδων, ωστόσο, παρά τη σπουδαιότητα του χώρου, δεν έχει ενταχθεί ακόμα σε κανένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

πηγή: www.topontiki.gr

Share

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει...

0 σχόλια για “ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ Ανοιχτό Μουσείο, το Δεσποτικό των Κυκλάδων”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πωλείται Ηλεκτρικός διάδρομος

Πωλείται Ηλεκτρικός διάδρομος γυμναστικής
Μοντέλο: Pegasus Silver TM-345 ),
σε αρίστη κατάσταση, λόγω μετακόμισης.
Τιμή ΜΟΝΟ : 500 €.
τηλ.: 6972009299
SPONSORS

Μήλος

Αριστούχος απόφοιτος Παντείου Πανεπιστημίου παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές δημοτικού και γυμνασίου.
Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6987358159
SPONSORS
SPONSORS
SPONSORS

Facebook

Twitter

Google Plus

Vimeo