ΑΝΔΡΟΣ Ημερίδα στην Άνδρο για την αμπελουργία και την οινοποιία

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Άνδρο ημερίδα με θέμα «Η ανάπτυξη της Αμπελουργίας – Οινοποιίας στην Άνδρο» που διοργάνωσε η δημοτική κίνηση «Άνδρος της Ζωής μας», σε συνεργασία με τον Φιλοπρόοδο Όμιλο «Το Γαύριο».

Την εκδήλωση παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πολυπληθές ακροατήριο, ανάμεσα στο οποίο ήταν και πάρα πολλοί νέοι που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την ανάπτυξη και καλλιέργεια δικού τους αμπελώνα, καθώς και για τη δημιουργία ενός οινοποιείου που θα καλύπτει τις ανάγκες του συνόλου της παραγωγής του νησιού.

Το περιεχόμενο των εισηγήσεων
Στην ημερίδα μίλησαν καθηγητές από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και αρμόδια στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ τις εργασίες συντόνισε ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Άνδρος της Ζωής μας» Γιάννης Καπάκης.
Η ημερίδα ξεκίνησε με χαιρετισμό του επάρχου Άνδρου Δημήτρη Λοτσάρη, τον οποίο διάβασε η προϊσταμένη του τμήματος αγροτικής οικονομίας της περιφερειακής ενότητας Άνδρου Αλεξάνδρα Ρέρρα.
Πρώτη εισηγήτρια ήταν η Αικατερίνη Μπινιάρη, επίκουρη καθηγήτρια του εργαστηρίου αμπελολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία μεταξύ άλλων, ανέπτυξε τις βασικές αρχές εγκατάστασης του αμπελώνα και τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει για την επιτυχία της εγκατάστασης του, η σωστή επιλογή της ποικιλίας, η διατήρηση των ενδημικών ειδών και ο προσανατολισμός με βάση τις ιδιαίτερες μικροκλιματικές συνθήκες του κάθε τόπου.
Ακολούθησε ο Διονύσιος Γραμματικός, προϊστάμενος του Τμήματος Αμπέλου της Δ/νσης ΠΑΠ Δενδροκηπευτικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο οποίος σε μια σύντομη, αλλά περιεκτική παρουσίαση, συμπύκνωσε το σύνολο της υφιστάμενης κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας και καθόρισε τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει κάθε αμπελουργός – οινοποιός, που σκοπό έχει να δημιουργήσει με υπευθυνότητα μία αξιόλογη και εντός των ευρωπαϊκών και εθνικών πλαισίων αμπελουργική και οινοποιητική μονάδα.
Στη συνέχεια, μίλησε η Ευαγγελία Κούρεντα, από τη Δ/νση Μεταποίησης, Τυποποίησης και Ποιοτικού Ελέγχου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία έθεσε στη συζήτηση τα θέματα της προώθησης των ελληνικών οινοποιητικών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού μέσω των υπηρεσιών του Υπουργείου, σημείωσε δε ιδιαίτερα, την ανάγκη για υγιή «συναγωνισμό» και συνεργασία μεταξύ των Ελλήνων παραγωγών για την παραγωγή υψηλής ποιότητας οινοποιητικών προϊόντων, προκειμένου η χώρα να κατακτήσει μεγάλες αγορές όπως οι Η.Π.Α., η Κίνα και η Ρωσία, όπου ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα μεγάλος.
Ο Γιώργος Κοτσερίδης, επίκουρος καθηγητής εργαστηρίου Μηχανικής Τροφίμων, Επεξεργασίας & Συντήρησης Γεωργικών Προϊόντων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών που μίλησε για τη διαδικασία οινοποίησης, για τη διαφορά μεταξύ λευκών και κόκκινων κρασιών και στο τέλος αναφέρθηκε στη δημιουργία ενός σύγχρονου μικρομεσαίου οινοποιείου, που θα κάλυπτε αρχικά της ανάγκες της Άνδρου, κάνοντας μνεία και στο κόστος.
Στην εκδήλωση δεν κατέστη δυνατό να παραστεί ο Ροίκος Θανόπουλος, Γεωπόνος του Γ.Π.Α, ο οποίος ήταν προγραμματισμένο να μας μιλήσει για τα αποτελέσματα της πρόσφατης συλλογής και καταγραφής των τοπικών ποικιλιών στην Άνδρο, δράση που χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα LIFE. Στο θέμα αυτό, τελικά, αναφέρθηκε επιγραμματικά ο Φραγκίσκος Λουκρέζης, Γεωπόνος του Δήμου Άνδρου και μέλος της ομάδας του προγράμματος Life, ο οποίος υποσχέθηκε ότι τα αποτελέσματα λεπτομερώς, θα αναφερθούν σε ημερίδες που θα διοργανώσει στο μέλλον το πρόγραμμα Life.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη δράση είναι αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Απροβάτου, ο οποίος είχε διοργανώσει δύο σχετικές ημερίδες για το θέμα αυτό, στο οποίο συμμετείχε ως ομιλητής μεταξύ των άλλων και ο κ. Θανόπουλος.
Στην εκδήλωση παρενέβη επίσης, ο γεωπόνος Δημήτρης Μηλαίος, Προϊστάμενος της Δ/νσης Γεωργικών Εφαρμογών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο οποίος αναφέρθηκε στα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης των αγροτών και κυρίως των νέων.
Εφικτή η δημιουργία ομάδας τοπικών παραγωγών
Από τις ερωτήσεις και τοποθετήσεις των συμμετεχόντων που ακολούθησαν προέκυψε ότι θα ήταν εφικτή η δημιουργία ομάδας παραγωγών, με τη συμμετοχή ενδεχόμενα και άλλων νησιών και στην προκειμένη περίπτωση προτάθηκε η συνεργασία μαζί με παραγωγούς από τη γειτονική Τήνο και η αξιοποίηση από κοινού του υπάρχοντος οινοποιείου.
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των συμπερασμάτων από τον επικεφαλή της δημοτικής κίνησης «Άνδρος της Ζωής μας» Γιάννη Καπάκη, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη καταγραφής των αμπελώνων για την απόκτηση μητρώου αμπελουργού, θέμα που είχε επισημάνει προηγούμενα ο κ. Γραμματικός. Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις κατατίθενται στα γραφεία της Περιφέρειας και η προθεσμία κατάθεσής τους λήγει στις 15 Δεκεμβρίου 2014.
Ακολούθησε Γευσιγνωσία. Ο καθηγητής κ. Κοτσερίδης μαζί με τους υπόλοιπους εισηγητές μας έδειξαν πώς και με ποια κριτήρια επιλέγεται το καλύτερο και πιο ποιοτικό κρασί.
Χορηγός της εκδήλωσης ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Μπουτάρης, ο οποίος απέδειξε για άλλη μια φορά ότι η ομώνυμη εταιρία δε βρίσκεται τυχαία στην κορυφή, καθώς το ενδιαφέρον της είναι συνεχές και διαρκές για την ανάπτυξη σύγχρονων αμπελώνων και για την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας στη χώρα μας.

Ευχαριστίες
Η δημοτική κίνηση «Άνδρος της Ζωής μας» ευχαριστεί το Ξενοδοχείο Ανερούσσα, το οποίο παραχώρησε δωρεάν την αίθουσα και πρόσφερε καφέ και εδέσματα στους συμμετέχοντες, όλους τους παρευρισκόμενους για το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή τους και ιδιαίτερα τους κ.κ. Φραγκίσκο Φραγκέτη, Κώστα Λιοπύρο, Αντώνη Κορκόδειλο, Μιχάλη Κοντό, Βασίλη Πομόνη, Δημήτρη Μάστορη και Γιώργο Ζούρα που έφεραν τα εξαιρετικά κρασιά και τσίπουρα. Επίσης, το τυροκομείο Λούβαρη για την προσφορά των τοπικών τυριών, που συμπλήρωσαν με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους τη γευσιγνωστική εμπειρία.
Τέλος, ευχαριστούν τους ομιλητές της ημερίδας, οι οποίοι δήλωσαν πρόθυμοι να βοηθήσουν σε κάθε προσπάθεια που θα ξεκινήσει στην Άνδρο για τη δημιουργία σύγχρονων αμπελώνων και τοπικών οίνων.

Share

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει...

0 σχόλια για “ΑΝΔΡΟΣ Ημερίδα στην Άνδρο για την αμπελουργία και την οινοποιία”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πωλείται Ηλεκτρικός διάδρομος

Πωλείται Ηλεκτρικός διάδρομος γυμναστικής
Μοντέλο: Pegasus Silver TM-345 ),
σε αρίστη κατάσταση, λόγω μετακόμισης.
Τιμή ΜΟΝΟ : 500 €.
τηλ.: 6972009299
SPONSORS

Μήλος

Αριστούχος απόφοιτος Παντείου Πανεπιστημίου παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές δημοτικού και γυμνασίου.
Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6987358159
SPONSORS
SPONSORS
SPONSORS

Facebook

Twitter

Google Plus

Vimeo