“Αισιόδοξα τα μηνύματα από τη συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας για το ακτοπλοϊκό των Κυκλάδων”

Με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή, με αντικείμενο τα προβλήματα ακτοπλοΐας και ενδοεπικοινωνίας των νησιών, συναντήθηκε σήμερα το μεσημέρι ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης και αντιπροσωπεία των Κυκλάδων.
Bookmark and Share
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Διονύσης Καλαματιανός, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Χρήστος Λαμπρίδης και ο αντιπλοίαρχος ΛΣ, Διευθυντής της Διεύθυνσης Θαλάσσιων Συγκοινωνιών, Γρηγόριος Γραβάνης.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν οι έπαρχοι, Πάρου, Κωνσταντίνος Μπιζάς, Τήνου, Ιωάννης Γιαγιάς, Άνδρου, Δημήτρης Λοτσάρης, Μήλου, Νικόλαος Βενάκης, Κέας – Κύθνου, Παναγιώτης Βιτάλης και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου.

Από τη συνάντηση, απουσίαζαν ο έπαρχος Νάξου και αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών – Ακτοπλοΐας και Επικοινωνιών, Ιωάννης Μαργαρίτης που βρίσκεται εκτός Ελλάδος, σε αποστολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και η έπαρχος Θήρας Θεώνη Λειβαδάρου, κωλυόμενη από προσωπικούς λόγους.

Σκοπός της συγκεκριμένης συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του κ. Λεονταρίτη, ήταν η ενημέρωση όλων των θεσμικών παραγόντων σχετικά με το ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των Κυκλάδων με τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας και της ενδοκυκλαδικής επικοινωνίας.

Στη συζήτηση ετέθη το θέμα της διασύνδεσης των Κυκλάδων, καθώς και της σύνδεσης της Μακεδονίας με τις Σποράδες, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Ο κ. Κουρουμπλής έδωσε εντολή στην αρμόδια Διεύθυνση Θαλασσίων Συγκοινωνιών να διερευνήσει κατά πόσον υπάρχει ενδιαφέρον από εταιρίες να αναλάβουν αυτό το δρομολόγιο.

Η αντιπροσωπεία από τις Κυκλάδες έθεσε το ζήτημα της παρουσίας, στη διάρκεια του καλοκαιριού, ενός πυροσβεστικού σκάφους σε κάποιο νησί των Κυκλάδων. Ο κ. Κουρουμπλής επικοινώνησε με το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη και του έθεσε το θέμα σημειώνοντας ότι τα πλοία έχουν και τη δυνατότητα να εκτελούν και επιχειρήσεις διάσωσης, όταν επιβάλλεται.

Τέλος ετέθη και το θέμα του Αλιευτικού Καταφυγίου του Κορθίου, στην Άνδρο, για το οποίο ο κ. Κουρουμπλής έδωσε οδηγίες για την επικαιροποίηση των μελετών ώστε να προχωρήσει το έργο.

Αναλυτικά, τα θέματα που έθεσε ο αντιπεριφερειάρχης ήταν:

1. Η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών με τα κεντρικά λιμάνια της Ελλάδος (Πειραιά – Ραφήνα).

2. Η επαναλειτουργία της ακτοπλοϊκής σύνδεσης α)Θεσσαλονίκη – Σποράδες – Κυκλάδες – Κρήτη και β)Θεσσαλονίκη -Δωδεκάνησα – Κρήτη, τουλάχιστον για τους θερινούς μήνες, με τον κ. Λεονταρίτη να υποστηρίζει ότι: “η σύνδεση της Μακεδονίας με τα νησιά και την Κρήτη επιβάλλεται πλέον και για στρατηγικούς λόγους, μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν στο Αιγαίο”.

3.Η άμεση επαναδρομολόγηση του “Aqua Jewel”, η έλλειψη του οποίου έχει δυσχεράνει ακόμη περισσότερο τη σύνδεση των νησιών μεταξύ τους. Ο Αντιπεριφερειάρχης επανέλαβε την παγιωμένη και πολλάκις διατυπωμένη θέση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ότι: “η διακοπή ή η μείωση των δρομολογίων ενδοεπικοινωνίας δημιουργεί τεράστια προβλήματα στα μικρά νησιά των Κυκλάδων και ουσιαστικά τα αποκόπτει, αφού τόσο η οικονομική ζωή των νησιών, οι τροφοδοσίες, οι αναγκαίες μετακινήσεις αλλά και η ίδια η ζωή των κατοίκων εξαρτώνται από την σύνδεσή τους με τα λιμάνια των νησιών στα οποία λειτουργούν οργανωμένες υπηρεσίες και δομές”.

Ο κ. Λεονταρίτης έθεσε στον κ. Λαμπρίδη το θέμα της επίσπευσης της έναρξης των εργασιών στο λιμάνι του Αθηνιού, το οποίο έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ εκτός από τα θέματα της ακτοπλοΐας, με την ιδιότητα του πολιτικού προϊσταμένου για την πολιτική προστασία στις Κυκλάδες, αναφέρθηκε και σε ζητήματα ασφάλειας της ναυσιπλοΐας.

Προς τούτο υπέβαλε αίτημα για τη μεταφορά ενός πυροσβεστικού σκάφους από το λιμάνι του Πειραιά στη Σύρο τονίζοντας πως η παρουσία του θεωρείται απαραίτητη λόγω του μεγάλου αριθμού σκαφών αναψυχής, κρουαζιερόπλοιων και επιβατηγών στα νησιά των Κυκλάδων, τεκμηριώνοντας την επιχειρηματολογία του στο γεγονός ότι η Σύρος διαθέτει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη μόνιμη εγκατάστασή του, (κατάλληλη γεωγραφική θέση, ύπαρξη ναυπηγείου και δυνατότητα ανεφοδιασμού καυσίμων).

Επιπλέον ο αντιπεριφερειάρχης έθεσε και το αίτημα για την επίσπευση των διαδικασιών που αφορούν στην επικαιροποίηση της μελέτης του αλιευτικού καταφυγίου στο λιμάνι του Κορθίου, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει ήδη δεσμεύσει το απαραίτητο ποσό, ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ περίπου που απαιτείται για την ολοκλήρωση των εργασιών.

“Η συντονισμένη, τεκμηριωμένη και άμεση παρέμβαση της Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων, υποστηριζόμενη από τους Επάρχους, είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις μας στο σύνολό τους. Η ταύτιση των απόψεών μας ως προς τα θέματα που θέσαμε με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, μας δημιουργεί αισιοδοξία για την ταχεία επίλυσή τους. Χάρις στα ευήκοα ώτα που συναντήσαμε, δεν μπορούμε παρά να περιμένουμε σύντομα θετικά αποτελέσματα”, δήλωσε αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων.

Newsroom Cyclades Voice

Share

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει...

0 σχόλια για ““Αισιόδοξα τα μηνύματα από τη συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας για το ακτοπλοϊκό των Κυκλάδων””

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πωλείται Ηλεκτρικός διάδρομος

Πωλείται Ηλεκτρικός διάδρομος γυμναστικής
Μοντέλο: Pegasus Silver TM-345 ),
σε αρίστη κατάσταση, λόγω μετακόμισης.
Τιμή ΜΟΝΟ : 500 €.
τηλ.: 6972009299
SPONSORS

Μήλος

Αριστούχος απόφοιτος Παντείου Πανεπιστημίου παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές δημοτικού και γυμνασίου.
Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6987358159
SPONSORS
SPONSORS
SPONSORS

Facebook

Twitter

Google Plus

Vimeo