Έρχονται πρόστιμα για τους σκουπιδότοπους στα νησιά μας

Τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη να κλείσουν άμεσα οι 16 ΧΑΔΑ που βρίσκονται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προκειμένου να γλιτώσουμε τα «τσουχτερά» πρόστιμα έκρουσε ο Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής κ. Johannes Hahn αμέσως μετά τη Γενική Συνέλευση της Επιτροπής Νήσων CRPM η οποία πραγματοποιήθηκε στο νησί μας, ενώ παράλληλα, αναφέρθηκε στη δυνατότητα να υπάρξει τουρισμός όλο το χρόνο σε κάποια από τα νησιά μας. 
Στο πλαίσιο της 34ης Γενικής Συνέλευσης που έληξε χθες, ο κ. Hahn στάθηκε στο σημαντικό θέμα των ΧΑΔΑ που απασχολεί όλη την ελληνική επικράτεια τονίζοντας πως θα πρέπει να κλείσουν το δυνατόν συντομότερο, όσο ακόμα υπάρχουν τα κονδύλια που θα βοηθήσουν να μετατραπούν αυτοί σε ΧΥΤΑ. 
Πιο συγκεκριμένα και σε ό,τι αφορά τους ΧΑΔΑ ο ίδιος ανέφερε μεταξύ άλλων «ξέρουμε πως στην περιφέρειά σας υπάρχουν 16 ΧΑΔΑ σε διάφορα νησιά και αυτό είναι ένα θέμα το οποίο οπωσδήποτε θα πρέπει να λυθεί. 
Η Ελλάδα κινδυνεύει να της επιβληθούν πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ύπαρξη αυτών των ΧΑΔΑ. Έχουμε διαθέσει έναν προϋπολογισμό για να κλείσουν και να αποκατασταθούν και να μετατραπούν μετά σε ΧΥΤΑ και όλα αυτά πρέπει να γίνουν όσο υπάρχει ο προϋπολογισμός. 
Γιατί ξέρετε ότι αυτή είναι και η τελευταία περίοδος κατά την οποία υπάρχουν κονδύλια για κλείσιμο και αποκατάσταση ΧΑΔΑ και μετά δεν θα υπάρχει πλέον αυτή η δυνατότητα. Το θέμα λοιπόν επείγει, γιατί πρέπει και να χρησιμοποιήσετε τα χρήματα που ήδη υπάρχουν, και να αντιμετωπίσετε τον κίνδυνο αυτό των προστίμων. ʼΑρα λοιπόν, θα συμφωνήσω μαζί σας είναι ίσως και το πιο επείγον θέμα». 
Τουρισμός όλη τη χρονιά Την ανάγκη να επικεντρώσουμε τα κονδύλια στον τουρισμό προκειμένου να έχουμε ποιοτικό τουρισμό ακόμα και όλη τη χρονιά σε κάποια νησιά επεσήμανε ο κ. Hahn. Μεταξύ άλλων τόνισε: «φυσικά μιλήσαμε και για το μέλλον και το μέλλον θα πρέπει να φέρει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Συμφωνήσαμε και νομίζω όλοι στην ευρωπαϊκή επιτροπή συμφωνούν πως η απόφαση να προκρίνετε τις επενδύσεις στον τουρισμό ως περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι καλή και όταν μιλάμε για τουρισμό μιλάμε βεβαίως και για ποιοτικό τουρισμό και για μια επέκταση της τουριστικής περιόδου, θα μπορούσε σε κάποια νησιά και αυτός θα ήταν ο τελικός στόχος, να καλύπτει ολόκληρη τη χρονιά. Υπάρχουν κάποια νησιά στα οποία αυτό μπορεί να γίνει. 
Έτσι λοιπόν είστε τυχεροί. Στην περιφέρειά σας δεν προσφέρετε μόνο ήλιο και άνεμο, έχετε και την πολιτιστική σας κληρονομιά και όλους τους τόπους οι οποίοι μπορούν να προσελκύσουν τουρίστες. Επίσης μπορούμε να εντάξουμε τον τουρισμό στον χώρο της υγείας και τον συνεδριακό τουρισμό που υπάρχει εδώ. Για να το κάνετε αυτό όμως θα πρέπει να κάνετε τις επιλογές σας έτσι ώστε να επικεντρώσετε τα κονδύλια εκεί που χρειάζεται. ʼΑρα λοιπόν για την επόμενη περίοδο δεν μιλάμε για επενδύσεις στις υποδομές πια αλλά επενδύσεις στις δυνατότητες και στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού προς συμφέρον όλων». 
Τηλεϊατρική, ψηφιακή εκπαίδευση, ηλεκτρονική διακυβέρνηση η λύση για τα νησιά Ο κ. Hahn αναφέρθηκε στην τηλεϊατρική και στο πόσο σημαντική είναι αυτή για τα νησιά μας αφού θα μπορούν να πραγματοποιούνται διαγνώσεις και να δίδονται λύσεις στους ασθενείς σε νησιά που θα έχουν μόνο έναν ή δύο γιατρούς. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε «πρέπει να σας πω ότι συζητήσαμε περιπτώσεις όπως αυτές ιατρικών περιστατικών σε διάφορα νησιά. 
Είπαμε ότι δεν είναι ρεαλιστικό να πιστεύει κανείς πως σε κάθε νησί θα έχει γιατρούς όλων των ειδικοτήτων. Αυτό που γίνεται είναι να χρησιμοποιηθεί ευρύτερα η τηλεϊατρική. Για παράδειγμα σε ένα νησί έχεις αγροτικό γιατρό, έχεις παθολόγο ο οποίος μπορεί να κάνει ακτινογραφίες. 
Μπορεί μέσω τηλεϊατρικής να τις στείλει σε κάποιο άλλο νοσοκομείο ή σε κάποιο διαγνωστικό κέντρο, να γίνει η διάγνωση, να του απαντήσουν και να αποφασίσει τότε ο γιατρός αν θα κρατήσει και θα φροντίσει τον ασθενή στο νησί ή θα μεταφερθεί σε κάποια άλλη περιοχή. Αυτό δε λύνει όλα τα προβλήματα αλλά σίγουρα θα απαλύνει κάποια από αυτά. 
Σε ότι αφορά το θέμα της μάθησης, της ηλεκτρονικής παιδείας, αυτά εννοώ όταν λέω πολλές ευκαιρίες. Θα μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση μέσω τεχνολογίας της πληροφορικής από τα νησιά σε καλύτερες δυνατότητες εκπαίδευσης, σε διάφορες διεκπεραιώσεις με τη δημόσια διοίκηση, με αποτέλεσμα όσοι ζουν σε νησιά να έχουν ένα καλύτερο βιωτικό και εργασιακό επίπεδο. 
Πρέπει να σας πω ότι πολύ πρόσφατα εγκρίναμε ένα έργο για την Ελλάδα για την ευρυζωνική κάλυψη κυρίως στις νησιωτικές περιοχές. Εγώ πρόσφατα υπέγραψα και ένα μεγάλο πρότζεκτ για το ψηφιακό σχολείο και για τη δημόσια διοίκηση. Από εκεί και πέρα εξαρτάται από τα αρμόδια υπουργεία και τις αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες το πώς θα το εφαρμόσουν. Πρόσφατα, επειδή έχω κάποιες ανησυχίες μίλησα με τον πρωθυπουργό και μου είπε ότι το θέμα της ευρυζωνικότητας είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων. Είναι διαθέσιμα τα κονδύλια θα πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε και να εξασφαλίσουμε ότι θα χρησιμοποιηθούν για ευρυζωνική επένδυση, αυτό είναι ελληνική απόφαση το πώς θα επενδυθούν και ποιες επενδύσεις θα επιλεχθούν ή όχι. 
Νομίζω ότι αν επιλέξουμε κλάδους όπως η τηλεϊατρική θα πρέπει να γίνει και μια σειρά από συναφείς προσπάθειες, για παράδειγμα να εκπαιδευτεί το ιατρικό προσωπικό ώστε να μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτές τις δυνατότητες». 
Από τη μεριά του ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης αναφέρθηκε στις συζητήσεις που πραγματοποίησε αναφορικά με ζητήματα που απασχολούν την Περιφέρεια αλλά και για την ανασκόπηση της αξιοποίησης του ΕΣΠΑ 1 και τη μορφοποίηση του ΕΣΠΑ 2 που ήδη έχει ξεκινήσει. 
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Μαχαιρίδης ανέφερε «το πρωί είχαμε μια επίσημη συνάντηση με τον Επίτροπο στην περιφέρεια, στα πλαίσια των επισκέψεων που πραγματοποιεί ο ίδιος στις περιφέρειες. 
Τέθηκαν τα ζητήματα τα οποία απασχολούν την περιφέρεια και έγινε μια ανασκόπηση του ΕΣΠΑ 1 όπως πάει για την ολοκλήρωσή του, ξέρετε ότι στα τέλη του Δεκέμβρη του 2015 κλείνει το ΕΣΠΑ 1 και αρχίζει να μορφοποιείται τον Ιούνιο το ΕΣΠΑ 2. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και να του παρουσιάσω την κατάσταση που επικρατεί στην περιφέρειά μας, να θέσω τα διάφορα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ιδιαιτερότητα του χώρου και τις ανάγκες τις οποίες έχει, και να συζητήσουμε πολύ πιο αναλυτικά κάτι το οποίο είναι πολύ κρίσιμο και έχει να κάνει με το περιβάλλον και τους ΧΑΔΑ, τη διαχείριση δηλαδή των στερεών αποβλήτων και τους ΧΑΔΑ που έπρεπε ήδη να είχαν κλείσει και δεν έχουν κλείσει ακόμα με κίνδυνο να πέσουν πρόστιμα στη χώρα τα οποία βεβαίως είναι και πολύ μεγάλα. 
Ο κ. Επίτροπος μας ανέλυσε πως από την πλευρά της επιτροπής δουλεύει η κατάσταση και πως το περιβάλλον είναι ένας κρίσιμος παράγοντας ακόμα και για τους τουριστικούς τόπους και μπορεί να είναι ένας παράγοντας ελκυστικός για την επίσκεψη, όπως μπορεί να είναι και ένας παράγοντας αποτρεπτικός στην επίσκεψη. ʼΑρα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, έθεσε ζητήματα, συζητήσαμε και εναλλακτικές λύσεις σε ότι αφορά τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και συζητήσαμε τα θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με τη διαχείριση των πόρων της νέας περιόδου. 
Συζητήσαμε επίσης και την υπερδέσμευση που υπάρχει στο πρόγραμμα και πρέπει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να ξεκαθαριστεί και το πρόγραμμα να οδεύσει στην ολοκλήρωσή του χωρίς υπερβάσεις».

Πηγή : Έρχονται πρόστιμα για τους σκουπιδότοπους στα νησιά μας – Η ΡΟΔΙΑΚΗ 

Share

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει...

0 σχόλια για “Έρχονται πρόστιμα για τους σκουπιδότοπους στα νησιά μας”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook

Twitter

Google Plus

Vimeo