ΜΗΛΟΣ Εγκαίνια έκθεσης refuge project 2

admin Χωρίς κατηγορία 625 views 0 0

Η εικαστική δράση – έκθεση «Refuge Project II – Μαρτυρίες» που θα πραγματοποιηθεί στο υπόσκαφο πολεμικό καταφύγιο του Δεύτερου Παγκοσμίου πολέμου στον Αδάμαντα της Μήλου, έρχεται ως συνέχεια της περσινής, πολύ επιτυχημένης δράσης «Refuge Project – Το καταφύγιο», με την οποία «επανενεργοποιήθηκε» ο χώρος.

Η έκθεση περιλαμβάνει τις εικαστικές επιτόπιες παρεμβάσεις 20 σύγχρονων εικαστικών καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Αφορμή για τη δημιουργία των έργων τους αποτελούν μαρτυρίες κατοίκων της Μήλου που αφορούν την περίοδο της γερμανικής κατοχής στο νησί. Τον πυρήνα του όλου εγχειρήματος συνθέτουν τόσο μνήμες και ιστορίες μιας δύσκολης καθημερινότητας όσο και αφηγήσεις σημαντικών γεγονότων που σημάδεψαν την ιστορία του νησιού. Οι αφηγήσεις και οι μαρτυρίες του παρελθόντος γίνονται κατανοητές ως προσπάθειες αναπαράστασης πραγμάτων, καταστάσεων ή γεγονότων που είναι ελλειπτικές, αποσπασματικές και ατελείς. Εξάλλου, το παρελθόν δεν μπορεί να ανασυσταθεί παρά μόνο στη μερικότητα του.

Οι διηγήσεις αυτές δεν μεταβιβάζουν απαραιτήτως πραγματικές συνθήκες αλλά παράγουν νέες νοερές εικόνες στον ακροατή ή τον αναγνώστη τους. Εστιάζουν στην καθημερινότητα, όπως τη βιώνει και έπειτα την αναπαράγει ο εκάστοτε αφηγητής, επιχειρώντας να επανατοποθετήσουν την ιστορία στον χώρο όπου βιώθηκε, αυτόν της τοπικής κοινότητας. Μέσα από το υλικό όλων αυτών των μαρτυριών προβάλει το «ιστορικό γεγονός», εν προκειμένω αυτό του πολέμου. Ο πόλεμος φιλτράρεται μέσα από την προσωπική βίωσή του, η αντικειμενικοποιημένη ιστορία υποχωρεί μπρος στην υποκειμενική αφήγησή της, η «μεγάλη» ιστορία υποσκελίζεται από την απτή καθημερινότητα. Ως εκ τούτου, σκοπός της καλλιτεχνικής πράξης δεν καταλήγει να είναι η αποκατάσταση της ιστορικής «αλήθειας» αλλά η ανίχνευση και η απόδοση κάποιων από τα διαφεύγοντα σημεία της πραγματικότητας που ειδάλλως θα ήταν αδύνατον να αναπαρασταθούν με λέξεις, εικόνες ή και ήχους.

Η επιμέλεια και ο σχεδιασμός του project και της έκθεσης είναι της ομάδας “artspire”, που από το 2011 έχει επικεντρώσει μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς της στην παραγωγή πολυποίκιλων σχεδιασμάτων (projects) σύγχρονης τέχνης στην ελληνική περιφέρεια. Η πρακτική της συνίσταται στην ενεργοποίηση μιας σειράς από χώρους με πλούσιο ιστορικό και κοινωνικό ενδιαφέρον, μέσω της επιτόπιας (in situ) εκπόνησης καλλιτεχνικών έργων. Στις δράσεις αυτές, καλλιτέχνες καλούνται να δημιουργήσουν έργα που κατασκευάζονται με αφορμή αποκλειστικά έναν συγκεκριμένο τόπο, όπου και παραμένουν προς έκθεση. Δράσεις της που ξεχώρισαν, 2011 – 2012

Η “artspire” αποτελείται από τους: Μαρία- Ανδρομάχη Χατζηνικολάου (εικαστικό), Νίκο Ποδιά (εικαστικό), Ράνια Αρμάγου (Γραφίστα) και Σπύρο Τσαλαπάτα (Μηχανικό πληροφορικής).

Η Ένωση Φίλων Αδάμαντα ενημερώνει ότι το Καταφύγιο του Αδάμαντα θα είναι κλειστό για το κοινό από τις 6 Ιουλίου – 11 Ιουλίου λόγο εκτέλεσης εργασιών για την προετοιμασία της έκθεσης.

Τα εγκαίνια της έκθεσης refuge project 2 θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 12 Ιουλίου στις 8:30μμ.

 

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Natalia Agati, Σοφία Γρηγοριάδου, Μιχάλης Ζαχαρίας,

Μπέττυ Ζέρβα, Μαρία Κόντη, Μάντυ Λικερίδου-Βελετά, Matteo Locci, Τερψιχόρη

Ξανθοπούλου, Serena Olcuire, Κώστας Πλέσσας, Νίκος Ποδιάς, Maria Rocco, Παναγιώτης

Σαμσαρέλος, Δημήτρης Σκαλκώτος, Δημήτρης Σκουρογιάννης, Φανή Σοφολόγη,

Μαργαρίτα Σταυράκη, Olimpia Fiorentino, Μαρία – Ανδρομάχη Χατζηνικολάου,

Κώστας Χριστόπουλος.

Επιμέλεια – σχεδιασμός: Χατζηνικολάου Μαρία – Ανδρομάχη, Ποδιάς Νίκος.

Η έκθεση πραγματοποιείται στα πλαίσια του Φεστιβάλ του Δήμου Μήλου και διοργανώνεται από την «Ένωση Φίλων Αδάμαντα

Share

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει...

0 σχόλια για “ΜΗΛΟΣ Εγκαίνια έκθεσης refuge project 2”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Facebook

Twitter

Google Plus

Vimeo