Έγκριση δημιουργίας επτά ακόμη υδατοδρομίων σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα

Έγκριση δημιουργίας επτά νέων υδατοδρομίων σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα
Υδροπλάνα και “βαποράκια” στο Νότιο Αιγαίο

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου όσον αφορά στα θέματα κατασκευής επτά ακόμη υδατοδρομίων σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα με τον Περιφερειάρχη, Γιώργο Χατζημάρκο και μέλη της μείζονος μειοψηφίας να λογομαχούν με φόντο το προβλεφθέν κόστος σύνταξης των φακέλων και κατασκευής των υδατοδρομίων.

Αιτία της αντιπαράθεσης υπήρξε ο σχολιασμός από την παράταξη του Γιάννη Μαχαιρίδη επί του περιεχομένου της επιστολής γνωστής εταιρείας υδροπλάνων, η οποία πρότεινε στον Περιφερειάρχη να αναλάβει δωρεάν το κόστος κατασκευής των υδατοδρομίων, επιστολή την οποία και μοίρασαν στους συμβούλους προκειμένου να υποστηρίξουν ότι η Περιφερειακή Αρχή θα πρέπει να μη δεσμεύει “μεγάλα ποσά” όταν δύναται να αναζητήσει πιο φθηνές λύσεις και κυρίως δε, όταν γνωρίζει που κυμαίνεται το κόστος κατασκευής.

Το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Χατζημάρκου, ο οποίος χαρακτήρισε τα μέλη της μείζονος μειοψηφίας “βαποράκια ιδιωτικών συμφερόντων”, εξηγώντας πως καμία ιδιωτική εταιρεία δεν επενδύει χωρίς να στοχεύει στο κέρδος.

“Η διαχείριση στα Λιμενικά Ταμεία”

Μετά τις αντίστοιχες αποφάσεις για τη δημιουργία υδατοδρομίων σε Σύρο και Ρόδο, αλλά και σε αρκετά νησιά των δύο περιφερειακών ενοτήτων, υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη, Γιώργου Λεονταρίτη για τη σύναψη σύμβασης ανάμεσα στην ΠΝΑΙ και τα κατά τόπους Λιμενικά Ταμεία για τη δημιουργία επτά ακόμη υδατοδρομίων στη Νίσυρο, την Κάρπαθο, τη Χάλκη, την Κω, τη Θήρα, τη Σίκινο και την Κύθνο. “Ως Περιφερειακή Αρχή πιστεύουμε ότι έχουμε την ευθύνη δημιουργίας πολιτικής και μέριμνας για την τοπική ανάπτυξη” δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης, εξηγώντας πως, η διαδικασία με τα Λιμενικά Ταμεία και τους Δήμους συνεχίζεται, προκειμένου να προστεθεί μία νέα δυνατότητα εξυπηρέτησης των κατοίκων και των επισκεπτών. “Λειτουργώντας δημοκρατικά και με σεβασμό σε Δήμους και Λιμενικά Ταμεία προχωρούμε στη δημιουργία υδατοδρομίων, τα οποία θα διαχειριστούν τα Λιμενικά Ταμεία” συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζημάρκος, καθιστώντας σαφή την πρόθεση της Περιφερειακής Αρχής να εξυπηρετήσει τις τοπικές κοινωνίες, σχεδιάζοντας έναν κόμβο υδατοδρομίων προκειμένου να άρει και την απομόνωση των μικρών νησιών, όπως πολλάκις έχει αναφέρει.

Ούτε μεσάζοντες, ούτε απευθείας αναθέσεις

Ωστόσο, τις ήπιες τοποθετήσεις διαδέχθηκαν τα έντονου ύφους σχόλια του κ. Χατζημάρκου, ο οποίος απευθυνόμενος στη μείζονα μειοψηφία, δήλωσε κατηγορηματικά ότι, “η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεν λειτουργεί ως μεσάζων και ως “βαποράκι” ιδιωτικών συμφερόντων”, εξηγώντας μάλιστα πως, είναι αδύνατον να κάνει κάποιος λόγο για δωρεάν επένδυση όταν μιλά για ιδιωτική εταιρεία, η οποία με παλαιότερη επιστολή της προς την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Σεπτέμβριο του 2014, φαινόταν πως δεν στόχευε σε μία τέτοιου ύφους ενέργεια.

Ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τους τόνους, ο κ. Χατζημάρκος υποστήριξε πως, “μόνο κρατικοδίαιτοι που δεν έχουν ιδέα από επενδύσεις μπορούν να μιλούν για τσάμπα επένδυση”, καθιστώντας εκ νέου σαφές ότι σκοπός της ΠΝΑΙ είναι τα υδατοδρόμια να λειτουργήσουν με όρους δημόσιου συμφέροντος. Αναφορικά δε, με τα κόστη για τα οποία άσκησε κριτική η μείζονα μειοψηφία, ο ίδιος διευκρίνισε πως, τα προβλεπόμενα ποσά, δεν θα δαπανηθούν στο σύνολό τους, αν δεν συνηγορήσουν λόγοι οι οποίοι θα επισημανθούν από τους αρμοδίους για την ασφάλεια των μετακινήσεων.

Αμέσως μετά τις αναλυτικές τοποθετήσεις πολλών περιφερειακών συμβούλων, σημειώνεται, πως η παράταξη του Γιάννη Μαχαιρίδη, υπερψήφισε την εισήγηση διατηρώντας την πεποίθηση ότι θα ωφελήσει ένα δίκτυο υδατοδρομίων τον νησιώτικο χώρο, με την “επιφύλαξη” που διατύπωσε σχετικά με το κόστος, αλλά και με τον Τζώρτζη Μακρυωνίτη να απαντά στα καυστικά σχόλια του Περιφερειάρχη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως, “Βαποράκια δεν είμαστε εμείς, γιατί δεν αναθέτουμε απευθείας”, αφήνοντας ξεκάθαρες αιχμές για τη στάση της Περιφερειακής Αρχής.

www.koinignomi.gr

Share

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει...

0 σχόλια για “Έγκριση δημιουργίας επτά ακόμη υδατοδρομίων σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πωλείται Ηλεκτρικός διάδρομος

Πωλείται Ηλεκτρικός διάδρομος γυμναστικής
Μοντέλο: Pegasus Silver TM-345 ),
σε αρίστη κατάσταση, λόγω μετακόμισης.
Τιμή ΜΟΝΟ : 500 €.
τηλ.: 6972009299
SPONSORS

Μήλος

Αριστούχος απόφοιτος Παντείου Πανεπιστημίου παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές δημοτικού και γυμνασίου.
Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6987358159
SPONSORS
SPONSORS
SPONSORS

Facebook

Twitter

Google Plus

Vimeo