ΤΗΝΟΣ Επαγγελματίες καταγγέλλουν ανέγερση super market 950τμ

Σε πρόσφατη συνεδρίαση που πραγματοποίησαν επαγγελματίες της Τήνου για το θέμα της ανέγερσης υπεραγοράς – πολυκαταστήματος (super market), συνολικού εμβαδού 950,40 τ.μ. που γίνεται στο νησί, αποφάσισαν ομόφωνα να πράξουν τα δέοντα μέσω του Εμποροεπαγγελματικού και Βιοτεχνικού Συλλόγου, προκειμένου να διαφυλάξουν τα συμφέροντά τους και τις επιχειρήσεις τους. Σε συνέχεια της απόφασης αυτής ο σύλλογος απέστειλε έγγραφο – καταγγελία προς το Τμήμα Δόμησης Δήμου Τήνου, τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου, το Δήμο Τήνου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και προς κάθε αρμόδια υπηρεσία και αρχή, προκειμένου να προβούν στα δέοντα…
Ο Εμποροεπαγγελματικός & Βιοτεχνικός Σύλλογος Τήνου ζήτησε και έλαβε τα αντίγραφα της άδειας δόμησης και των σχεδίων αυτής (Φωτογραφία αρχείου)
Bookmark and Share
… αφού σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις όταν η συνολική επιφάνεια της υπεραγοράς λιανικού εμπορίου είναι μεγαλύτερη από τα τετραγωνικά μέτρα που ορίζονται στην περίπτωση γ) της παρ. 1 του άρθρου 10 του Ν. 2323/1995, όπως ισχύει, ήτοι πάνω από 200 τ.μ. στην νήσο Τήνο – Σαντορίνη, απαιτείται άδεια ίδρυσης η οποία χορηγείται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Επιπλέον, επισημαίνεται, ότι ενώ, σύμφωνα με όσα ισχύουν για τη χρήση υπεραγορών και πολυκαταστημάτων δεν επιτρέπεται σε περιοχές γενικής κατοικίας, στην οποία υπάγεται και η περιοχή όπου ανεγείρεται η υπεραγορά τροφίμων, εκδόθηκε από το Τμήμα Δόμησης Δήμου Τήνου άδεια δόμησης 950,40 τ.μ. αγοράς τροφίμων και σύμφωνα με την τεχνική έκθεση η κατασκευή θα γίνει με μεταλλικό σκελετό που θα εδράζεται σε θεμελίωση οπλισμένου σκυροδέματος, με πάνελ επικάλυψης σκεπής και κτιρίου και με κουφώματα αλουμινίου, κάτι που αντιτίθεται στην αρχιτεκτονική της Τήνου και κατ’ επέκταση στην αρχιτεκτονική των Κυκλάδων.
Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το έγγραφο της καταγγελίας
Το Δ.Σ. του Εμποροεπαγγελματικού και Βιοτεχνικού Συλλόγου, ενημερώνει σχετικά με την έκτακτη συνεδρίαση:

“Την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016 στις 18:30 πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση ομάδων επαγγελματιών της Τήνου στα γραφεία του Εμποροεπαγγελματικού & Βιοτεχνικού Συλλόγου Τήνου με το σοβαρό θέμα της ανέγερσης υπεραγοράς – πολυκαταστήματος (super market) που γίνεται στο νησί μας. Η έκτακτη συνεδρίαση συγκαλέστηκε αφού σύμφωνα με το καταστατικό του Συλλόγου μας πρέπει να διαφυλάττονται τα συμφέροντα των μελών του.

Παρευρέθησαν επαγγελματίες από είδη τροφίμων, παραγωγοί λαϊκής αγοράς, καταστήματα χαρτικών και καθαριστικών ειδών, αρτοποιία, ζαχαροπλαστεία, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ανθοπωλεία, είδη δώρων – παιχνίδια, είδη καγκελαρίας, ηλεκτρονικά είδη, ηλεκτρικά είδη και υλικά.

Οι επαγγελματίες ενημερώθηκαν από το Δ.Σ. του Συλλόγου για την αλληλογραφία με τους αρμόδιους φορείς:
1. για την επέκταση του super market ‘’ΒΙΔΑΛΗΣ’’ ιδιοκτησίας ΣΥΝ.ΜΕΛΩΝ ΙΝ.ΚΑ.ΠΕ. στην Ακτή Νάζου, στην Παλλάδα Χώρας Τήνου και
2. για την ανέγερση υπεραγοράς τροφίμων ‘’ΒΙΔΑΛΗΣ’’ στην οδό Ηλία Γάφου ιδιοκτησίας ΣΥΝ.ΜΕΛΩΝ ΙΝ.ΚΑ.ΠΕ. στην Χώρα της Τήνου.

Όσον αφορά στην 1η περίπτωση ενημερώθηκαν για την εξέλιξη της καταγγελίας (Ιούλιος 2016) για την επέκταση του πολυκαταστήματος της Ακτής Νάζου από 190 τ.μ. σε 425 τ.μ. στο ιστορικό κέντρο της Χώρας Τήνου. Μετά από τις ενέργειες του Συλλόγου κατέστη σαφές από τις αρμόδιες υπηρεσίες, δηλαδή το Τμήμα Δόμησης Δήμου Τήνου, την Περιφερειακή Ενότητα Τήνου και την Εφορία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων / Τμήμα Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Αρχαιολογικών Χώρων – Μνημείων – Αρχαιογνωστικής Έρευνας & Μουσείων ότι οι εργασίες που γίνονταν στο διπλανό κατάστημα από το super market ‘’ΒΙΔΑΛΗΣ’’ είχαν υπερβεί την άδεια που τους είχε δοθεί και απαιτήθηκε η διακοπή των εργασιών. Η άδεια που είχε δοθεί αφορούσε σε μικρής κλίμακας εργασιών και μετά από αυτοψία των υπηρεσιών διαπιστώθηκε ότι στο κατάστημα οι εργασίες ξεπερνούσαν την έγκριση μικρής κλίμακας εργασιών και ότι έχει γίνει επέμβαση στην όψη του κτιρίου. Έτσι οι εργασίες αναστάλθηκαν.

Όσον αφορά στη 2η περίπτωση για την ανέγερση υπεραγοράς τροφίμων δίπλα στο υπάρχον super market στην οδό Ηλία Γάφου, ο Σύλλογος ζήτησε από το Τμήμα Δόμησης του Δήμου Τήνου (έγγραφο με Αρ. Πρωτ. 212/15-11-2016) να μας ενημερώσει για το οικόπεδο:

α) αν επιτρέπεται να γίνει κτίριο πολυκατάστημα (super market), β) πόσα τετραγωνικά επιτρέπεται να δομηθούν και γ) ποιες είναι οι διατάξεις (ΦΕΚ κ.λπ.) και οι επιτρεπόμενες χρήσης γης για το εν λόγω οικοδομικό τετράγωνο. Επίσης ζητήθηκαν τα αντίγραφα του στελέχους και όλων των σχεδίων της οικοδομικής άδειας.

Η απάντηση του Τμήματος Δόμησης (Αρ. Πρωτ. 12557/808/24-11-2016) ανέφερε ότι:

«Οι όροι δόμησης στο Ο.Τ. Γ271 του Δήμου Τήνου είναι αυτοί που ορίζονται από το π.δ. Γ2677/25-04-1989, ΦΕΚ 342/Δ/02-06-1989 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Όσο αναφορά στις χρήσεις γης της περιοχής, σύμφωνα με το άρθρο 3 του ανωτέρω π.δ., είναι γενικής κατοικίας με εξαίρεση τα κέντρα διασκέδασης. Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 3 του π.δ. 23-2/6-3-1987, ΦΕΚ 166/Δ/1987, η χρήση υπεραγορών και πολυκαταστημάτων δεν επιτρέπεται στις περιοχές γενικής κατοικίας.

Τέλος, όπως σας έχουμε ενημερώσει και προφορικά, στη συγκεκριμένη θέση έχει εκδοθεί η υπ’ αρ. 35/07-11-2016 άδεια δόμησης, αντίγραφα και σχέδια της οποίας μπορείτε να παραλάβετε από την Υπηρεσία μας».

Η άδεια δόμησης 35/07-11-2016 ανέφερε για κατασκευή ισόγειου καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος (αγοράς τροφίμων) με τμήμα ορόφου με χρήση αποθήκη 950,40 τ.μ. με μεταλλικό σκελετό και με πάνελ επικάλυψης σκεπής και κτιρίου.

Μετά από την απάντηση του Τμήματος Δόμησης Δήμου Τήνου και τα σχέδια της οικοδομικής άδειας, ο Σύλλογος ζήτησε τις εξής διευκρινίσεις από την παραπάνω υπηρεσία (έγγραφο με Αρ. Πρωτ. 218/24-11-2016):

1. Με ποιο ΦΕΚ, Άρθρο και Παράγραφο επιτρέπεται εντός σχεδίου της πόλεως Τήνου η κατασκευή κτιρίου με μεταλλικό σκελετό και με πάνελ επικάλυψης σκεπής και κτιρίου
2. Πώς δίνει η υπηρεσία σας άδεια δόμησης με Αριθμό 35 /07-11-2016 για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (αγοράς τροφίμων) 950,40 τ.μ., αφού ένα τέτοιο κατάστημα άνω των 200 τ.μ. θεωρείται υπεραγορά – πολυκατάστημα (super market) και σύμφωνα με το έγγραφό τους η χρήση γης της περιοχής είναι γενικής κατοικίας με εξαίρεση τα κέντρα διασκέδασης και η χρήση υπεραγορών και πολυκαταστημάτων δεν επιτρέπεται στις περιοχές αυτές.

Ο Σύλλογος έχει ενημερώσει εγγράφως για όλα αυτά τον Δήμαρχο Τήνου κ. Σίμο Ορφανό, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιάννη Σιώτο, την Αντιδήμαρχο υπεύθυνη για καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος κ. Αναστασία Δεληγιάννη – Άσπρου, τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Τήνου κ. Γιάννη Μαρκουΐζο και τον Έπαρχο Τήνου κ. Γιάννη Γιαγιά.

Έχει ζητηθεί, επίσης, με έγγραφο με Αρ. Πρωτ. 224/29-11-2016 από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου το πρακτικό με το οποίο εγκρίθηκε η συγκεκριμένη άδεια και με ποιες διατάξεις επιτρέπεται εντός σχεδίου της πόλεως Τήνου η κατασκευή κτιρίου με μεταλλικό σκελετό, με πάνελ επικάλυψης σκεπής και κτιρίου και παράθυρα αλουμινίου.

Στη συνεδρίαση αυτή οι επαγγελματίες αποφάσισαν ομόφωνα να πράξουν τα δέοντα μέσω του Εμποροεπαγγελματικού & Βιοτεχνικού Συλλόγου Τήνου για να διαφυλάξουν τα συμφέροντά τους και τις επιχειρήσεις τους.”

Newsroom Cyclades Voice
ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ

Share

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει...

0 σχόλια για “ΤΗΝΟΣ Επαγγελματίες καταγγέλλουν ανέγερση super market 950τμ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

SPONSORS
SPONSORS
SPONSORS

Facebook

Twitter

Google Plus

Vimeo