ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ Ε/Γ-Ο/Γ ΠΡΕΒΕΛΗΣ – Ασπρονήσι Θήρας, σημειώσατε 1 (video)

Ποιο ανθεκτικό από την ηφαιστειογενή νησίδα “Ασπρονήσι” αποδείχθηκε το Πρέβελης στο πρωινό κρας τεστ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Προσάραξε πλοίο με 190 επιβάτες -Στη νησίδα Ασπρονήσι Θήρας, δεν παρατηρήθηκε εισροή υδάτων

03.05.2014 07:22

Απρόσμενη εξέλιξη είχε το ταξίδι του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Πρέβελης» για τους 190 επιβάτες του. Το πλοίο προσάραξε στη νησίδα Ασπρονήσι Θήρας.

Στην περιοχή έσπευσαν πλωτό του λιμενικού, λάντζες και ένα επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο από τη Σαντορίνη, προκειμένου να βοηθήσουν στην αποκόλλησή του. Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε και το «Πρέβελης» κατευθύνεται στο λιμάνι Αθηνίου, σε χαμηλή ταχύτητα και συνοδευόμενο από άλλα σκάφη.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στο πλοίο, που είχε ξεκινήσει από τον Πειραιά δεν έχει παρατηρηθεί εισροή υδάτων, ενώ δύτης που επιθεώρησε τα ύφαλα του πλοίου ανέφερε πως δεν υπήρξε ρήγμα. Η επιθεώρηση θα επαναληφθεί μόλις δέσει το πλοίο.

Το «Πρέβελης» πραγματοποιεί το δρομολόγιο Πειραιά-Μήλο-Θήρα-Ανάφη-Ηράκλειο, Σητεία, Κάσο, Κάρπαθο, Διαφάνι, Χάλκη, Ρόδο. Είναι φορτωμένο με 32 φορτηγά,19 ΙΧ οχήματα,2 λεωφορεία και 6 δίκυκλα.

Πηγή: Προσάραξε πλοίο με 190 επιβάτες -Στη νησίδα Ασπρονήσι Θήρας, δεν παρατηρήθηκε εισροή υδάτων

 ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ


Μεγάλη ανησυχία από το ναυτικό ατύχημα στη Σαντορίνη
Προσάραξη «Πρέβελης»: Παρ’ ολίγον νέο «Σάμινα»;
Αποκολλήθηκε το «Πρέβελης» από τη βραχονησίδα ανοιχτά της Σαντορίνης

Βλάβη ή ανθρώπινο λάθος; Γιατί χτύπησε το πλοίο στη βραχονησίδα Ασπρονήσι δύο μίλια απ’ τη Σαντορίνη; – Διαβάστε τι κατέθεσε ο καπετάνιος στο Λιμενικό – Αμφισβητείται η εκδοχή για γενικευμένο μπλακ άουτ και απώλεια των κύριων μηχανών που άφησε το πλοίο ακυβέρνητο

«Εμείς κοιμόμαστε. Ξαφνικά ακούσαμε ένα δυνατό θόρυβο και το πλοίο σταμάτησε». Αυτά ήταν τα λόγια ενός εκ των 190 επιβατών του επιβατηγού-οχηματαγωγού «Πρέβελης» το οποίο προσάραξε στη βραχονησίδα Ασπρονήσι, πολύ κοντά στη Σαντορίνη περίπου στις 4 τα ξημερώματα του Σαββάτου με τον οποίο συνομίλησε το protothema.gr.

Ο ίδιος επιβάτης, ήδη από τις 04.50 του Σαββάτου υποστήριζε ότι η αντίδραση των 75 μελών του πληρώματος του «Πρέβελης» ήταν ψύχραιμη, καθησυχαστική και… χαλαρή. Στην τηλεφωνική επικοινωνία με το protothema.gr κατήγγειλε: «Εμείς ενημερώσαμε το Θάλαμο Επιχειρήσεων. Δεν ήξεραν τίποτα όταν τους είπαμε ότι το πλοίο έχει προσαράξει». Μάλιστα ακόμη και 45 λεπτά αφού το «Πρέβελης» είχε χτυπήσει στο Ασπρονήσι, όπως μας κατήγγειλε ο ίδιος επιβάτης, σκάφη του Λιμενικού δεν είχαν προσεγγίσει το πλοίο παρ’ ότι η απόσταση από το λιμάνι του Αθηνιού ήταν πολύ μικρή…

Τι ακριβώς συνέβη τα ξημερώματα του Σαββάτου; Υπό ποίες συνθήκες το «Πρέβελης» προσάραξε σε μια νησίδα που ουσιαστικά είναι η συνέχεια της Σαντορίνης (το Ασπρονήσι είναι ένα από τα τμήματα που δεν βυθίστηκαν από την προϊστορική έκρηξη) και βρίσκεται 100 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας;

Η εικόνα των επιβατών να έχουν φορέσει τα σωσίβια και να περιμένουν σε ορισμένους δημιούργησε συνειρμούς λόγω και της πρόσφατης ανείπωτης ναυτικής τραγωδίας με το πλοίο Sewol στη Νότια Κορέα. Πόσο κοντά φτάσαμε να είχαμε μια νέα «Σάμινα»; Τι θα μπορούσε να έχει συμβεί αν η πρόσκρουση του «Πρέβελης» στη νησίδα είχε προκαλέσει εισροή υδάτων;

Στο ερώτημα πώς εγκλωβίστηκε το πλοίο σε μια βραχονησίδα χαρτογραφημένη ο καπετάνιος του πλοίου προσπάθησε να δώσει τη δική του απάντηση. Συμφωνα με πληροφορίες, στην κατάθεση του στους αξιωματικούς του Λιμενικού αφού το πλοίο κατέπλευσε στη Σαντορίνη ο καπετάνιος του Πρέβελη υποστήριξε: Έγινε μπλακ άουτ, έσβησαν οι μηχανές και χάθηκε ο έλεγχος του πλοίου για λίγα λεπτά. Λίγο μετά τα μέλη του πληρώματος κατάφεραν να ξαναβάλουν τις μηχανές μπροστά, όμως το πλοίο προσέκρουσε με τη μπάλα (το μπροστινό στρογγυλό μέρος του πλοίου που βρίσκεται στην πλώρη κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας) στη βραχονησίδα ενώ έπλεε με χαμηλή ταχύτητα ίσως και επειδή προσέγγιζε το λιμάνι της Σαντορίνης.

 

Βλάβη ή ανθρώπινο λάθος; Πώς συνέβη το ατύχημα; Γιατί το πλοίο συνέχιζε να παρασύρεται και χτύπησε στη νησίδα Ασπρονήσι ενώ το πλοίο -σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή- είχε καταφέρει να θέσει ξανά τις κύριες μηχανές του σε λειτουργία;

Ναυτικός με μεγάλη εμπειρία από πλόες στο Αιγαίο αμφισβήτησε την εξήγηση αυτή. «Με το μπλακ άουτ δεν χάνεις την πλευστότητα», μας είπε και συνέχισε: «Το καράβι το ρίχνεις έξω για να μην βουλιάξει».

Ο δήμαρχος Σαντορίνης Νίκος Ζώρζος με τον οποίο επίσης επικοινώνησε το protothema.gr ήταν καθησυχαστικός και υποστήριξε ότι μας μεταφέρει όσα του είπαν οι επιβάτες με τους οποίους μίλησε. Κατά τον κ. Ζώρζο το πλοίο έπαθε μπλακ άουτ, έσβησαν τα φώτα, αλλά αμέσως λειτούργησαν τα «emergency» και το καράβι πήρε φως.

Οταν ρωτήσαμε τι μπορεί να συνέβη και το πλοίο ξαφνικά υπέστη μπλακ άουτ που λίγο αργότερα αποκαταστάθηκε και πώς χτύπησε το πλοίο σε μια νησίδα που βρίσκεται 100 μέτρα πάνω από τη θάλασσα ο κ. Ζώρζος δεν είχε απαντήσεις να μας δώσει.

Από την πλοιοκτήτρια εταιρεία, ανεπισήμως, λένε ότι τα αίτια του ατυχήματος διερευνώνται… Οι ίδιες πηγές τονίζουν ωστόσο ότι το πλήρωμα χειρίστηκε την κατάσταση πολύ καλά και γι’ αυτο δεν υπήρχε τραυματισμός. Επισήμως η εκδοχή που παρουσίασε ο καπετάνιος στο Λιμενικό είναι αυτή του μπλακ άουτ και της προσωρινής ακυβερνησίας λόγω της οποίας το «Πρέβελης» χτύπησε στο Ασπρονήσι.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρκατορείο ο αρχιπλοίαρχος της πλοιοκτήτριας εταιρείας ΑΝΕΚ Σταύρος Αγγελιδάκης τόνισε ότι από το συμβάν δεν υπήρξε καμία αναστάτωση στους επιβάτες, ενώ το πλήρωμα τήρησε όλους τους προβλεπόμενους κανόνες ασφαλείας που ακολουθούνται σε αυτές τις περιπτώσεις. Πρόσθεσε επίσης ότι ο δύτης που ερεύνησε το πλοίο δεν διαπίστωσε κάποια σοβαρή ζημιά ή ρήγμα.

Μέχρι αυτή την ώρα το «Πρέβελης» παραμένει στο λιμάνι του Αθηνιού στη Σαντορίνη, προκειμένου να ελεγχθεί από επιθεωρητές του ιταλικού νηογνώμονα rina και να αποφασιστεί αν το πλοίο είναι ικανό να συνεχίσει το δρομολόγιό του προς Ανάφη-Ηράκλειο-Σητεία-Κάσο-Κάρπαθο-Διαφάνι-Χάλκη-Ρόδο.

http://www.protothema.gr

 

Ακούσαμε ένα σύρσιμο, λένε οι επιβάτες του Πρέβελης
Σαντορίνη: «Έσπασε το βουνό και δεν τρύπησε το βαπόρι»

Αποκολλήθηκε το «Πρέβελης» από τη βραχονησίδα ανοιχτά της Σαντορίνης

Αυτή ήταν η απίστευτη εξήγηση ενός Σαντορινιού γιατί σήμερα δεν υπήρξε ρήγμα στο Πρέβελης όταν προσάραξε στο Ασπρονήσι

Μια διαφορετική και μάλλον μοναδική εξήγηση στο γιατί το πλοίο Πρέβελης δεν έπαθε κάποια ζημιά όταν προσάραξε στη νησίδα Ασπρονήσι τα ξημερώματα του Σαββάτου έδωσε ένας από τους κατοίκους του νησιού που έσπευσε με το σκάφος του κόντα στο πλοίο.

«Η Σαντορίνη έχει μαλακό έδαφος και γι’ αυτό έσπασε το βουνό και δεν τρύπησε το βαπόρι» υποστήριξε ο Πέτρος Καραμολέγκος μιλώντας στα neasantorinis.gr.

Από την πλευρά τους οι επιβάτες σε δηλώσεις τους ανέφεραν ότι πρώτα έσβησαν τα φώτα, όπως υποστηρίζει και η πλοιοκτήτρια εταιρεία, και στη συνέχεια άκουσαν ένα σύρσιμο τη στιγμή που το πλοίο ακουμπούσε στο Ασπρονήσι.

http://www.protothema.gr

Share

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει...

0 σχόλια για “ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ Ε/Γ-Ο/Γ ΠΡΕΒΕΛΗΣ – Ασπρονήσι Θήρας, σημειώσατε 1 (video)”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας δελτίο

eidisisananisi
SPONSORS

Εισιτήρια πλοίων
SPONSORS
SPONSORS

Διαφήμιση με 1 ευρώ
xrisima-tilefona

Facebook

Twitter

Google Plus

Vimeo